Lauri Joonalla takanaan huikea kausi – “Kovasti on tehty töitä sen eteen”

25.11.2020 / 08:19
Lauri Joona Rovaniemen SM-rallissa tammikuussa 2020 (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Yksi rallikauden 2020 ehdottomia onnistujia oli Lauri Joona, joka rallin SM-sarjan SM3-luokan Suomen mestaruuden lisäksi valittiin Flying Finn Future Star 2020 -kuljettajaksi.

Joulukuun 7. päivänä 24 vuotta täyttävälle Lauri Joonalle kilpailukausi 2020 oli iso menestys. Viime vuonna rallin SM-sarjan SM3-luokassa hopealle sijoittunut Joona kirkasti hopeisen mitalin tänä vuonna kultaiseksi ja Suomen mestaruus SM3-luokassa varmistui jo kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa Kouvolassa. Viidestä SM-rallista Joona oli luokkaykkönen kolmessa: Rovaniemellä, Mikkelissä ja Kouvolassa.

Kesällä 2019 Suomen MM-rallissa luokassaan kolmanneksi ajanut Joona ajoi tänä vuonna myös uransa ensimmäisen MM-rallin ulkomailla, kun sastamalainen osallistui helmikuussa Ruotsin MM-ralliin, kilpaillen M-Sportin Ford Fiestalla junioriluokassa (JWRC). Joonan suoritus ulkomaan debyytissä oli huikea ja vaikka rengasrikko viimeisellä erikoiskokeella käsissä olleen kolmannen sijan veikin, niin vahvat näytöt MM-sarjan suuntaan oli ehdottomasti annettu.

Ja ensi vuonna Joona pääsee antamaan lisää näyttöjä MM-sarjaan, sillä hänet valittiin kauden päätteeksi Flying Finn Future Star 2020 -kuljettajaksi. Palkinnoksi Joona saa AKK Sports Oy:n, sekä sen yhteistyökumppaneiden M-Sportin ja Pirellin mahdollistaman tukipaketin rallin junioreiden MM-sarjaan kaudelle 2021. Paketti sisältää täyden JWRC-sarjan, eli viisi myöhemmin nimettävää MM-rallia.

– Palkinto on ennen kaikkea tärkeä taloudellinen tuki, mutta merkitsee muutenkin paljon, koska olemme olleet monena vuonna kilpailun finaalissa ja yritetty näyttää, että kehitytään koko ajan. Nyt ollaan sillä tasolla, että muutkin luottavat mahdollisuuksiimme päästä eteenpäin. Kovasti on tehty töitä sen eteen. Tähän asti on ajettu pääasiassa vain Suomessa, mutta nyt edessä olisi kokonainen kausi ulkomailla. Tämä on suuri mahdollisuus ja merkittävä askel uralla, Joona kommentoi AKK:n tiedotteessa.

Joonan lisäksi palkinnosta tänä vuonna taistelivat viime vuoden voittaja Sami Pajari, sekä Jani Luhtaniemi. Finaalipaikkaan vaadittiin sijoittumista SM3-luokan loppupisteissä viiden parhaan joukkoon kilpailukalustonaan Ford Fiesta R2 -auto ja ikää tuli olla alle 25 vuotta niin, että kuluvan vuoden aikana sai vielä täyttää 25 vuotta. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Markus Silfvast, Toni Gardemeister, Toni Mäkinen, Timo Rintakoski, Jani Paasonen, sekä Kai Tarkiainen.

– Koronapandemian aiheuttamana kilpailun finaaliprosessin osalta jouduttiin tekemään poikkeuksellisia ratkaisuja ja perinteeksi muodostuneet valintatestit jäivät pois. Kuitenkin, koska finaalikolmikko oli tuttu aiemmilta vuosilta, tällä kertaa päätös pystyttiin tekemään muilla perusteilla. Valinta ei ollut helppo, sillä erityisesti sarjapisteissäkin kärkikaksikon muodostaneet Joona ja Pajari olivat hyvin tasaväkinen taistelupari, AKK:n tiedotteessa korostettiin.

Aiemmin valituiksi ovat tulleet muun muassa Teemu Suninen, Jari Huttunen, Emil Lindholm, sekä viime vuonna siis Pajari.

– Kun tieto voitosta tuli, tuli fiilis, että voiko tämä olla edes totta. Kilpailukausi on mennyt tosi hyvin ja ollut sellainen kuin oletettiin. Kun kaiken lisäksi tämä palkinto osui kohdalle, ei todellakaan voinut heti käsittää. Saavutettiin kaudelta “jackpot” ja se merkitsee paljon jatkon kannalta, onnellinen Joona hehkutti.

Joona ajoi ensimmäisen rallinsa vuonna 2013. Vuosina 2016 ja 2017 hän saavutti rallin Suomi Cupissa luokkamestaruuden ennen debyyttiään SM-sarjassa vuonna 2018. Tulokaskausi SM-sarjassa toi SM3-luokan pisteissä kahdeksannen sijan. Viime vuonna sijoitus oli siis toinen ja tänä vuonna kolmas kerta kirjaimellisesti toden sanoi, kun Joona yhdessä luottokartturinsa Markus Määttäsen kanssa kruunattiin SM3-luokan Suomen mestareiksi, niin kuljettajissa kuin kartanlukijoissakin.

– Joona on kehittynyt paljon viime vuosien aikana. Ei vain taitavaksi rallikuljettajaksi, mutta myös urheilijaksi, osoittaen olevansa tämän palkinnon arvoinen. Hänen viimeisin SM-kautensa oli vakuuttava päättyen mestaruuteen, AKK:n rallin lajiryhmän puheenjohtaja Markus Silfvast taustoitti valintaa.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Lauri Joonan ja Markus Silfvastin kommentit: Tiedote


Facebook kommentit