Lauri Joonan huikea alkukausi sai jatkoa Mikkelissä – “Tässä näkyy tulos”

10.2.2020 / 18:45
Lauri Joona ja kartanlukija Markus Määttänen juhlivat Mikkelissä (Kuva: Hannu Rainamo).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan SM3-luokassa tunnetusti sattuu ja tapahtuu aina paljon. Niin myös kauden toisessa osakilpailussa, Vaakuna Rallissa, joka ajettiin viime viikonloppuna kaksipäiväisenä kilpailuna Mikkelin ympäristössä.

Rovaniemellä tammikuussa SM-sarjan kauden avausosakilpailussa SM3-luokan voittanut Lauri Joona oli hyvässä vauhdissa myös Mikkelissä. Sastamalalainen nousi luokkajohtoon kilpailun kuudennella erikoiskokeella, mutta mistään ylivoimaisesta johtoasemasta ei voinut todellakaan puhua, sillä toisena ollut Heikki Koski-Lammi oli ennen viimeistä erikoiskoetta vain 3,7 sekunnin päässä.

Viimeisellä erikoiskokeella Joona ajoi huippuajan, tehden pohja-ajan reilulla viiden sekunnin marginaalilla. Koski-Lammen aikaa puolestaan ei koskaan saatu tulospalveluun, sillä pohjanmaalaisen Citroen kiepsahti nurin erikoiskokeen loppuvaiheessa ja edessä oli keskeytys.

– Harmittaa, kun keskeytys on tällainen mitätön ”tökkö”, kun muutenkin oli haastava päivä. Nuotituksessa ei huomattu sisäkiveä ja siitä sitten pompsahdettiin katolleen keskelle tietä. Eturipustus rikkoutui sen verran, ettei päästy enää jatkamaan. Joensuusta lähdetään ehdottomasti hakemaan voittoa ja oli hieno huomata, että vauhti on edelleen kohdillaan, Koski-Lammi kommentoi.

23-vuotiaalle Joonalle voitto oli jo kauden toinen SM-sarjan osalta. SM3-luokan viime vuoden hopeamitalisti on aloittanut kautensa siis maksimipistein.

– Hyvä kisa kaiken kaikkiaan! Ollaan tosi tyytyväisiä tähän tilanteeseen ja omaan tekemiseen. Pikku hiljaa ollaan menty koko ajan eteenpäin ja saatu joka osa-aluetta rakennettua parempaan. Tässä näkyy tulos, tällä viikolla Ruotsin MM-rallissa kilpaileva Joona hehkutti.

Ennen kuluvaa kautta Joona oli osallistunut rallin SM-sarjaan ja SM3-luokkaan yhteensä 14 osakilpailussa. Luokkavoittoja ei vuosina 2018 ja 2019 tullut, mutta palkintosijoituksia tuli – yhteensä viisi kappaletta (0-2-3). Käynnissä oleva kausi on siis tuonut Joonalle ei pelkästään uran ensimmäistä SM-osakilpailuvoittoa, vaan nyt jo kaksi SM-osakilpailuvoittoa.

Henri Hokkalan kauden avaus Rovaniemellä oli pettymys, sijoituksen ollessa vasta kahdeksas. Viime vuonna SM3-luokan Laitilan osakilpailussa voittanut Hokkala pääsi nyt kunnon pistepotin makuun, kun jyväskyläläisen sijoitus maalissa oli toinen. Samalla Hokkala nousi SM-pisteissä viidenneksi.

– Voittoa lähdettiin hakemaan, mutta tänään tällä “yrkällä” ei ollut mahdollisuuksia ajaa voitosta. Pienillä teillä oli paikoin kivikkoista ja kierreltiin ehkä vähän liiankin varovasti muiden oikomia sisäreunoja. Auton kanssa on myös vielä jonkun verran tekemistä, mikäli hallitusti halutaan nostaa vauhtia. Tänään oli fiksua suorittamista ja täten saatiin lopulta tärkeät pisteet jatkoa ajatellen, 36,5 sekuntia voittajalle hävinnyt Hokkala korosti.

 

Jani Luhtaniemelle kolmas sija Mikkelistä on uran ensimmäinen palkintosijoitus SM-sarjassa (Kuva: Tomi Hänninen).

 

“Nyt voi hymyillä”

Jani Luhtaniemi starttasi Vaakuna Rallissa viimeiselle erikoiskokeelle neljänneltä sijalta. Kun kolmanteen sijaan oli eroa kertynyt jo reilu minuutti, ei tuusulalaisella ollut enää ajamalla mahdollista nousta kiinni palkintosijoitukseen. Rallissa tunnetusti sijoitukset jaetaan vasta maalissa ja kun Koski-Lammi joutui keskeyttämään viimeisellä erikoiskokeella, nappasi Luhtaniemi uransa ensimmäisen palkintosijoituksen SM-sarjassa.

– Maalin päästiin ja tuuri oli nyt meidän puolella, kolmas sija tuli. Nyt saa olla kyllä tosi tyytyväinen. Hyvin meni tämä päivä, nyt voi hymyillä, viime vuonna rallista taukoa armeijan takia pitänyt Luhtaniemi totesi kilpailun jälkeen.

Luhtaniemen sijoitus oli siinäkin mielessä hyvä, että varsinkin lauantaina ongelmia riitti lähes jonoksi asti. Ensin hajosi kuljettajan ja kartanlukijan kypäräpuhelinyhteys ja pari erikoiskoetta myöhemmin, kilpailun kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella, Fordin vaihdelaatikko muistutti olemassaolostaan sillä ikävämmällä tavalla.

– Hangastenmaalla alkoi vaihdelaatikko temppuilemaan. Nelosvaihde ei toiminut, eikä ajamisesta meinannut tulla mitään. Päästiin huoltoon ja nyt sitten vaan sinnitellään ja toivotaan, että päästään maaliin saakka mahdollisimman korkeilla SM-pisteillä, Luhtaniemi taustoitti tilannetta viimeisellä huoltotauolla.

Rengasrikon rasittaman Aleksi Röyhkiön sijoitus luokassa oli neljäs. Viimeinen palkintosijoitus jäi lopulta vain 4,6 sekunnin päähän, kun ennen viimeistä erikoiskoetta eroa edellä olleeseen Luhtaniemeen oli lähes 20 sekuntia.

– On myönnettävä, että rengasrikon jälkeen ajaminen alkoi tökkiä. Vasta viimeisellä pätkällä tuli taas ihan kelpo suoritus. Jatkossa täytyy keskittyä tuollaisessa tilanteessa paremmin ja ajaa kohdattujen ongelmien jälkeen jokainen pätkä mahdollisimman hyvin, SM3-luokan pisteissä jaetulla toisella sijalla oleva Röyhkiö ruoski hieman itseään.

Röyhkiön kanssa pisteissä toista sijaa jakaa SM3-luokan hallitseva Suomen mestari Sami Pajari, joka Mikkelissä jäi lopulta seitsemänneksi. Myös Pajarin kilpailua rasitti rengasrikko, joka ei pelkästään pysäyttänyt matkantekoa renkaanvaihdon takia, vaan myös toi autoon lisävaurioita. Myös Pajari suuntaa tällä viikolla Joonan tavoin Ruotsin MM-ralliin.

– Vauhti oli hyvää koko päivän. Harmi, että rengasrikko söi sijoituksen kärkipäästä, ensimmäistä kertaa Pajarin kartanlukijana toiminut Marko Salminen harmitteli.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Joensuussa 28.-29. helmikuuta. Perinteinen Itäralli päättää samalla myös SM-sarjan talvikauden.

Mikkelin SM-rallin SM3-luokan lopputulokset

1) Lauri Joona (Ford) 1.08.52,8
2) Henri Hokkala (Peugeot) + 36,5
3) Jani Luhtaniemi (Ford) + 1.45,0
4) Aleksi Röyhkiö (Ford) + 1.49,6
5) Roope Korhonen (Citroen) + 2.34,0
6) Kalle Markkanen (Peugeot) + 3.08,8
7) Sami Pajari (Ford) + 3.38,1
8) Joni Oksanen (Ford) + 7.03,8
9) Juho Koski-Lammi (Ford) + 15.19,1
10) Justas Simaska (Ford) + 16.21,4

SM3-luokan pistetilanne 2/6 osakilpailua

1) Lauri Joona (SAU) 59
2) Sami Pajari (HeiUA) 32
3) Aleksi Röyhkiö (PR-Rac) 32
4) Jani Luhtaniemi (RDT) 28
5) Henri Hokkala (AL/AKU-Jkl) 26
6) Roope Korhonen (LMM) 21
7) Kalle Markkanen (EMSC) 17
8) Sami-Matti Trogen (LvUA) 16
9) Joni Oksanen (AL-Kangasniemi) 14
10) Kristian Nieminen (Toivakka AUK) 6

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit