MOTORSPORT

Lauri Joonan sensaatiovoiton siemen kylvettiin Portugalissa – “Iso merkitys”

Lauri Joonan uran ensimmäinen rallin SM-sarjan yleiskilpailun ja SM1-luokan voitto olivat Seinäjoen seudulla viime viikonloppuna ajetun Pohjanmaa Rallin 50-vuotisjuhlakilpailun ehdottomasti sykähdyttävin suoritus.

Rallin SM-sarjaan saatiin jo toisen kerran tällä kaudella uusi osakilpailuvoittaja yleiskilpailun, sekä SM1-luokan osalta, kun Lauri Joona yhdessä kartanlukijansa Tuukka Shemeikkan kanssa nappasivat Seinäjoen seudulla viime viikonloppuna ajetun Pohjanmaa Rallin voiton. Aiemmin helmikuussa Kuopion SM-rallissa Jari Huttunen oli napannut uransa ensimmäisen SM-osakilpailuvoittonsa yleiskilpailussa, sekä SM1-luokassa.

– Kyllä hyvältä tuntuu! Vähän enemmän mitä odotettiin, kun kisaan lähdettiin. Tiedettiin, että vauhti on hyvällä tasolla, mutta vähän jopa yllätti, että se oli näinkin hyvä. Pätkät sopi meille hyvin ja kaikki muukin pelasi hyvin. Ihan sanattomaksi vetää, Joona kommentoi tiedotteessaan kilpailun jälkeen.

Joona kilpailee rallin SM-sarjan kuninkuusluokassa tänä vuonna ensimmäistä kauttaan ja talvikaudelta sastamalalainen nappasi kaksi kolmatta sijaa. Nyt tullut voitto nosti Joonan SM1-luokan pisteissä jo toiseksi, 13 pisteen päähän Teemu Asunmaasta, joka hävisi lopulta tiukan sekuntitaistelun Joonalle 5,8 sekunnilla. Seinäjoen SM-rallia edeltävänä viikonloppuna Joona kilpaili Portugalin MM-rallissa.

– Viikko sitten ajetulla Portugalin MM-rallilla oli iso merkitys. Opittiin siellä paljon ja päästiin täällä heti hyödyntämään oppeja, vaikka tiestö olikin aivan erilainen. Ennen seuraavaa SM-rallia osallistutaan Sardinian MM-ralliin. Tästä mahdollisuudesta suuri kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja tukijoille, Joona kiitteli.

Perjantaina käynnistyneen Pohjanmaa Rallin 50-vuotisjuhlakilpailun avauspäivän ykkösnimi oli Asunmaa, joka kahden pohja-ajan myötä lähti yötauolle hallussaan 1,4 sekunnin johtoasema Joonaan nähden. Heti lauantai-aamun ensimmäisellä erikoiskokeella kärkipaikka kuitenkin vaihtui, kun Joona ohitti Asunmaan. Vaikka Joona kärsi viidennellä erikoiskokeella hitaan rengasrikon, säilyi johtopaikka myös huoltotauolle saavuttaessa, eron Asunmaahan ollessa 1,5 sekuntia.

Kärkikaksikko oli kilpailussa koko ajan omaa luokkaansa, eikä edes kolmen pohja-ajan Jari Huttunen onnistunut nousemaan missään vaiheessa toden teolla mukaan voittotaisteluun. Ennen kolmea viimeistä erikoiskoetta Huttusen ero kärkeen oli kasvanut jo 12,5 sekuntiin. Ennen viimeistä erikoiskoetta Joonan johto Asunmaahan oli 1,8 sekuntia. Kun Joona oli viimeisellä erikoiskokeella nopein, pääsi etuvetoluokan kaksinkertainen Suomen mestari juhlimaan komeaa ykkössijaa.

Asunmaa oli toinen, Huttunen kolmas, Juha Salo neljäs ja “museo-Toyotalla” jälleen kerran ilmiömäisen kilpailun ajanut Jari-Matti Latvala yleiskilpailun viides.

 

Teemu Asunmaan lento riitti tällä kertaa Pohjanmaa Rallissa toiseen sijaan (Kuva: Taneli Niinimäki / AKK).

 

 

pitkävetovihjeet

 

“Toiset ajoi kovempaa tänään kuin me”

Kotikilpailuaan ajanut Teemu Asunmaa ylsi mukaan voittotaisteluun, vaikka Pohjanmaa Rallin aiempien vuosien moninkertainen voittaja kärsi “aura-auton” roolistaan ensimmäisenä kuljettajana reitillä. Toinen sija tietää Asunmaalle samaa roolia myös SM-sarjan seuraavassa osakilpailussa Joensuussa viikko ennen juhannusta, sillä SM1-luokan pistejohto säilyi nyt tulleen kakkossijan myötä alavutelaisen hallussa.

– Ihan hyvää suorittamista koko viikonlopun ajan, ei mitään isompia virheitä. Olosuhteisiin nähden hyvä suoritus. Yritettiin, mutta on hankalaa ottaa enempää riskejä, kun soraa on paikka paikoin aika paljon, Asunmaa kuvaili olosuhteita.

Kolmanneksi sijoittunut Jari Huttunen oli ennen tätä vuotta kilpaillut Pohjanmaa Rallissa aiemmin kahdesti. Vuonna 2015 kilpailu etuvetoisen Citroenin ratissa päättyi keskeytykseen, kun taas kesällä 2019 Huttunen kaasutteli yleiskilpailun voittoon Hyundain WRC-autolla. Alkukauden Skoda Fabia R5 -autolla ajanut Huttunen oli nyt vaihtanut kalustonsa samanlaiseen Evo-versioon millä Joona ajoi voittoon, mutta kärkikaksikko pääsi kuitenkin karkaamaan.

– Ei onnistunut niin kuin tälläisissä tilanteissa pitäisi onnistua. Ei voi mitään, toiset ajoi kovempaa tänään kuin me, Huttunen harmitteli viimeisen erikoiskokeen maalihaastattelussa.

Vaikka Huttunen talvikauden kolmesta osakilpailusta kaksi voittikin, ei hän mahdu SM1-luokan pisteissä kolmen parhaan joukkoon kesäkauden avauksen jälkeen. Huttusen edellä pisteissä kolmannen sijan Seinäjoen jälkeen säilytti Juha Salo, joka kauden neljännessä osakilpailussa ajoi neljänneksi. Salo hävisi Huttuselle 40,3 sekuntia.

– Viimeinen pätkä ajettiin niin, että päästiin läpi. Emme halunneet hullutella, koska kaksi edellistä reissua Pohjanmaa Ralliin päättyi liian yrittämisen takia keskeytykseen. Neljäs sija toi hyvät pisteet ja pysyimme yhteispisteissä kolmantena. Ei ollut helppo ralli meille. Pitää pohtia tarkasti, mitä muutoksia teemme seuraavaan ralliin mennessä, Salo käänsi katseensa jo kohti Joensuuta.

Lauri Joona debytoi rallin SM-sarjassa vuonna 2018 ja jo kuudes kilpailu toi ensimmäisen palkintosijoituksen, kun kotikilpailu päättyi etuvetoluokan kakkossijaan. Ensimmäisen luokkavoittonsa Joona ajoi SM-sarjassa vuoden 2020 Tunturirallissa ja etuvetoluokassa, päättäen kyseisen kauden myös Suomen mestaruuteen, jonka Joona uusi vuonna 2021.

Viime vuonna Joona kilpaili ensimmäisen täyden kautensa SM-sarjassa nelivetokalustolla, kun SM3-luokassa kilpailtiin Rally3-autoilla. Joonalle uusi auto ja uusi luokka toivat SM-hopeaa. Tänä vuonna Joona hyppäsi mukaan SM-sarjan kuninkuusluokkaan, SM1:een, ja heti kauden avausosakilpailu Rovaniemellä tammikuussa toi kolmannen sijan. 18 MM-ralliin urallaan startannut Joona voitti viime vuonna WRC3 Open -luokan mestaruuden.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Joensuussa Itärallin merkeissä 16.-17. kesäkuuta.

Seinäjoen SM-rallin yleiskilpailun tulokset

1) Lauri Joona (Skoda) 52.21,2
2) Teemu Asunmaa (Skoda) + 5,8
3) Jari Huttunen (Skoda) + 10,9
4) Juha Salo (Skoda) + 51,2
5) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 2.17,8 LK17
6) Henri Hokkala (Ford) + 2.40,4 SM2 *
7) Niclas Grönholm (Citroen) + 2.41,6
8) Arttu Lähdeniemi (Mitsubishi) + 2.57,8 SM5
9) Konsta Saarinen (Mitsubishi) + 3.03,8 SM5
10) Heikki Kovalainen (Skoda) + 3.10,8

———

14) Tuomas Välilä (Ford) + 5.04,1 SM3
38) Henri Sääskilahti (Ford) + 10.44,6 SM4

Tuloksissa luokka on SM1, jos ei muuta ole mainittu
* = Hokkala hylättiin, mutta kilpailijan tekemä vastalause on käsittelyssä

Joonan keskinopeus: 122,3 km/h
Pohja-ajat: Asunmaa 3, Huttunen 3, Joona 2

 

 

SM1-luokan pistetilanne 4/7 osakilpailua

1) Teemu Asunmaa (AlavUA) 85
2) Lauri Joona (SAU) 72
3) Juha Salo (KaUA) 67
4) Jari Huttunen (KiuUA) 65
5) Niclas Grönholm (EMSC) 37
6) Juuso Metsälä (KeurUA) 33
7) Riku Tahko (PoSUA) 25
8) Anssi Rytkönen (KoMoKe) 18
9) Heikki Kovalainen (OFK-125) 18
10) Kees Burger (RiiUA) 13

Lue myös! SM-sarjan kaikki pistetilanteet ja tilastot 2023

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com