Legendaarinen rallin F-Cup käynnistyy Ilomantsissa – “Tiestö, josta kuskit tykkää”

28.1.2021 / 11:45
Markus Hellström Revontulirallissa helmikuussa 2019 (Kuva: Marko Kyöstilä).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin F-Cupissa tullaan ajamaan tänä vuonna viisi osakilpailua. Kausi käynnistyy tulevana lauantaina Ilomantsista.

Ensimmäisen kerran jo vuonna 1991 ajettu rallin F-Cup tekee paluun kotimaisen rallisarjojen perheeseen tänä vuonna. Arctic Promotion Oy perusti alun perin pelkästään F-ryhmän ralliautoille suunnatun rallisarjan jo 90-luvun alkupuolella, mutta viime vuosina äärimmäisen suosittua sarjaa on ajettu nimellä F-Rallisarja.

Nyt kun autourheilun kansallisen keskusliiton markkinointiyhtiö AKK Sports Oy pääsi sopimukseen sarjan tavaramerkkioikeudet omistavan Arctic Promotion Oy:n kanssa, tekee legendaarinen F-Cup paluun. Kilpailukalenteri pitää sisällään viisi osakilpailua. Talvikaudella ajetaan Ilomantsissa ja Hankasalmella, kesäkausi avataan Mäntsälässä ja alkusyksyn osakilpailut puolestaan kaasutellaan Laitilassa ja Orimattilassa.

– Kävimme sarjan kilpailijoiden kanssa tiivistä keskustelua ensi vuoden sääntöjä hiottaessa. Keskusteluissa tuli vahvasti esiin se, että sarjassa ei ole mitään suurta valuvikaa, vaan pienellä “hoonauksella” päästään hyvään alkuun kohti suurempaa tulevaisuutta. Saimme jo nyt paljon hyviä ideoita kehitystyöhön, jota päästään kunnolla pistämään vauhtiin vuodenvaihteen jälkeen yhdessä AKK:n lajiryhmien kanssa, sarjavastaava Kai Tarkiainen AKK Sports Oy:stä taustoittaa.

Tiedotteen mukaan viisi osakilpailua käsittävää F-Cupia halutaan kehittää yhdessä kilpailijoiden ja järjestäjien kanssa ja tavoitella vieläkin laajempaa yleisöä sarjan pariin. Nyt alkavalle sarjakaudelle 2021 ei haluta lähteä tekemään mitään suuria muutoksia sarjan sääntöihin tai rakenteeseen, vaan tavoitteena on tulevan kauden aikana tehdä linjauksia pidemmällä tähtäimellä.

Rallin F-Cupissa kilpaillaan viiden eri luokan Cup-mestaruuksista, sekä Rally Trophy -mestaruuksista. F-Cupin nuotti, yleinen, seniorit, juniorit ja Rally Trophy on jaettu lisäksi autojen moottorin kuutiotilavuuden mukaan kilpailemaan luokkapisteistä, mestaruusluokan yleiskilpailun pisteiden lisäksi. Neliveto Cup ajetaan vain yhdessä luokassa.

AKK Sports Oy:llä on kokemusta usean vuoden ajalta erilaisten autourheilusarjojen järjestämisestä, kuten muun muassa rallin SM-sarja, jossa on yleisten luokkien lisäksi nähty mukana myös F-ryhmäläiset Suomi Cupissa. Suomen MM-rallissa on vuodesta 2004 lähtien kilpailtu Vetomies-tittelistä F-ryhmän kalustolla.

 

 

“Viimeistään silloin hiki nousee kunnolla pintaan”

F-Cupin kauden avausosakilpailu ajetaan tulevana lauantaina Ilomantsissa. Kilpailun järjestäjänä toimii Keski-Karjalan UA, saaden apua järjestelyihin Koillis-Savon, Kuopion, Leppävirran, Nilsiän, Iisalmen, Savonlinnan ja Joensuun UA:n, sekä Ilomantsin Moottorikerhon edustajilta. Starttiviivalle on saapumassa 128 kilpailijaparia ja erikoiskokeiden osalta ajokilometrejä on luvassa noin 85. Kilpailureitin kokonaispituus on reilut 210 kilometriä.

– Ilomantsista löytyy rallin järjestämiseen runsaasti tiestöä, josta kuljettajat tykkäävät. Tulevassakin rallissa reitti on monipuolinen. “Pikikset” tarjoavat autokunnille sopivasti haasteita. Matkan varrelle mahtuu niin isoja kuin pieniäkin teitä, kilpailun johtaja Arto Pirinen taustoittaa.

Kovimpaan testiin kilpailijat joutuvat kilpailun loppuvaiheessa, onhan viimeisellä erikoiskokeella pituutta peräti 32 kilometriä.

– Viimeistään silloin hiki nousee kunnolla pintaan ja jyvät erotellaan akanoista, Pirinen ennakoi.

Viime vuoden (F-Rallisarja) mestareista Ilomantsissa mukana ovat Joonas Lindroos, Jani Laaksonen, Kari Kytölä, Markku Artjoki, sekä Tomi Huttunen. Yksi pettymyskin on jo ehditty kokea kilpailun alla, kun aina näyttävistä ajosuorituksistaan tunnettu Vesa “Idän Pikajuna” Hirvonen joutui perumaan ilmoittautumisensa. Hirvosen hankkimasta Toyota Corolla GT:stä kun hajosi moottori viikko ennen kilpailua, eikä aika riittänyt millään sen korjaamiseen ajoissa.

Kilpailu Ilomantsissa tullaan toteuttamaan koronan takia poikkeusjärjestelyin. Järjestäjä tulee noudattamaan tarkasti Aluehallintoviranomaisten määräyksiä ja näin ollen yleisön pääsy niin kisakeskukseen, kuin erikoiskokeillekin on kielletty. Ilomantsi Ralliin, F-Cupin kauden avausosakilpailuun, ei näin olen myydä pääsylippuja, eikä rallipaketteja.

Rallin F-Cupin kilpailukalenteri 2021

30.01. Ilomantsi
20.02. Hankasalmi
22.05. Mäntsälä
18.09. Laitila
16.10. Orimattila

F-Rallisarjan kauden 2020 mestarit

Jani Laaksonen (F-Rally Trophy)
Joonas Lindroos (Nuotti)
Juha Koljonen (Nuotti neliveto)
Kari Kytölä (Seniorit)
Markku Artjoki (Yleinen)
Tomi Huttunen (Juniorit)
Vili Liukkonen (Tulokas Cup)

Seuraa sarjaa somessa! Kotisivut Facebook Instagram Twitter

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit