Legendaarisen Tunturirallin poronsarvista kolmen kauppa? – “Luvassa on hieno ralli”

12.1.2023 / 17:03
Teemu Asunmaa on Tunturirallin kolminkertainen SM1-luokan voittaja (Kuva: Taneli Niinimäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu, legendaarinen Tunturiralli, ajetaan kaksipäiväisenä kilpailuna Rovaniemen ja Kemijärven seudulla tulevana viikonloppuna.

Kaksi asiaa on ainakin varmaa, kun rallin SM-sarjan kauden avaus polkaistaan käyntiin Rovaniemellä perjantaina. SM1-luokassa viime vuoden mestari ei tule uusimaan kruunuaan, eikä Tunturirallissa tulla näkemään yleiskilpailun ja SM1-luokan osalta samaa voittajaa kuin vuosi sitten. Kuninkuusluokan hallitseva mestari Mikko Heikkilä kun ei aio tänä vuonna SM-sarjaa kiertää ja sama on tilanne myös Tunturirallin hallitsevalla voittajalla, Emil Lindholmilla.

SM1-luokassa lähtökohdat tämänvuotiseen Tunturiralliin ovat siinäkin mielessä varsin erikoiset, että yleiskilpailun ja SM1-luokan viime vuoden kärkinelikosta kukaan ei ole mukana tämänvuotisessa kilpailussa. Vuosi sitten Rovaniemellä voittoa juhlineen Lindholmin jälkeen sijat kaksi, kolme ja neljä menivät Egon Kaurille, Heikkilälle, sekä Aleksi Röyhkiölle.

Sen sijaan Tunturirallin viime vuosien menestynein kuljettaja on mukana. Teemu Asunmaa, 35, juhli SM1-luokan voittoa Rovaniemellä vuosina 2017, 2020 ja 2021. Asunmaan CV:stä löytyy myös SM2-luokan ykkössija vuodelta 2016. Viime vuonna Asunmaa johti kilpailua 0,1 sekunnin erolla Lindholmiin nähden, kun ajamatta oli enää yksi erikoiskoe. Ulosajo päätöspätkällä pudotti Asunmaan kuitenkin ulos tulosluettelon kärkikymmeniköstä.

Alavutelainen starttaa kauden avaukseen tottakai kovin tavoittein.

– Tavoitteet ovat samat kuin monta vuotta aiemminkin, eli voittoa lähdetään hakemaan. Toki SM-pisteet ovat myös meille tärkeitä, eli tavoitteena on myös ehjä kilpailu kaikin puolin, Asunmaa ennakoi.

Asunmaalle edessä on uran 12. Tunturiralli. Viime kausi päättyi Kouvolan SM-rallin neljänteen sijaan ja sen jälkeiset kuukaudet ovat olleet kiireisiä uutta kautta rakennettaessa.

– Kauden ensimmäiseen kisaan huipentuu koko talven ajan tehty työ. Ollaan painettu täysiä päiviä kolmen kuukauden ajan, joten voikin sanoa, että kun muihin kilpailuihin valmistautuminen kestää kolme viikkoa, niin Tunturiin valmistautuminen kestää kolme kuukautta, noin 80 kilometriä testiä viime viikolla ajanut Asunmaa korostaa.

 

Jari Huttunen Ruotsin MM-rallissa Fordilla helmikuussa 2022 (Kuva: M-Sport Ford).

 

 

“Tartuimme ilman muuta tilaisuuteen”

Numerolla yksi Tunturiralliin starttaa Jari Huttunen, 28, joka osallistuu tähän legendaariseen kilpailuun urallaan nyt vasta toista kertaa. Vuonna 2015 Huttunen nähtiin Rovaniemellä etuvetoisen Citroenin ratissa ja maalissa sijoitus SM3-luokassa oli kolmas. Tuo kausi päättyi Huttusen osalta SM3-luokan Suomen mestaruuteen ja sen jälkeen kiuruveteläinen on ollut varsin harvinainen näky kotimaisissa kilpailuissa.

Jos mukaan ei lasketa Hyundain WRC-autolla kesällä 2019 ajettuja Riihimäen ja Seinäjoen SM-ralleja SM-luokkien ulkopuolella, on Huttusen viimeisin SM-ralli vuodelta 2016. Myös tuossa kilpailussa Huttunen oli mukana etuvetoautolla, tällä kertaa Opelilla, ja tuloksena oli SM3-luokan voitto. Nyt edessä on uran 10. SM-ralli ja aiemmat yhdeksän SM-rallia ovat tuottaneet Huttuselle peräti seitsemän palkintosijoitusta.

– Tunturirallin ajaminen onnistuu hyvien yhteistyökumppaneiden myötä. Keski-Suomen Betonirakenteen Tuomas Skantz tarjosi meille autonsa ajettavaksi ja tartuimme ilman muuta tilaisuuteen. Saimme hyvän paketin kasaan, siitä iso kiitos tukijoillemme. Tulevista ralleista ei ole vielä tarkempaa tietoa, joten keskitymme nyt ajamaan hyvän tuloksen Tunturirallista. Hienoa on jälleen päästä tositoimiin tauon jälkeen, Huttunen hehkuttaa.

Huttunen valmistautui tulevaan kilpailuun ajamalla testiä kahden päivän ajan Rovaniemellä. Vaikka kilpailukilometrien puolesta Huttusella varsin vähän Tunturirallin erikoiskokeista kokemusta onkin, niin WRC3-luokan mestari vuodelta 2020 tietää mitä tuleva kilpailureitti tarjoaa. Rovaniemen MM-ralli Tunturirallin maisemissa kaksi vuotta sitten Huttusen osalta päättyi jo avauserikoiskokeelle, kun Hyundaista petti moottori.

– Ajoimme erityyppisillä teillä testiä noin 100 kilometriä ja fiilis on hyvä. Täällä on todella nopeat erikoiskokeet ja omanlaisensa olosuhteet. Lumen määrä ja tien kunto reitillä vaihtelevat ja ne tuovat kisaan oman mausteensa. SM1-luokassa on kovia nimiä, joilla on paljon kokemusta tästä kisasta, joten luvassa on hieno ralli, Huttunen fiilistelee.

Vuosina 2016-2022 Huttunen on osallistunut yhteensä 67 kilpailuun, joista vain kymmenen on ajettu Suomessa. Vaikka nyt alla ei olekaan Skoda Fabian R5-menestysauton se viimeisin versio, itseasiassa nyt Huttusen käytössä olevan ja viimeisimmän version väliin mahtuu vielä yksi versio lisää, on Huttunen luottavainen menestysmahdollisuuksiinsa.

– Skoda Fabialla ajamisesta on hyviä muistoja takavuosilta ja se tuntui jälleen heti osuvan hyvin käteen. Uskon, että saamme sillä hyvän tuloksen aikaiseksi, Huttunen vakuuttaa.

 

Juha Salolta löytyy kokemusta Tunturirallista neljältä eri vuosikymmeneltä (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

 

“Kaikkemme teemme voiton eteen”

Rallin kymmenkertainen Suomen mestari Juha Salo, 46, osallistuu Tunturiralliin jo 26. kerran. Ensimmäisen kerran Salo nähtiin Tunturirallissa jo vuonna 1997, jolloin jaossa oli EM-pisteitä. Karkkilalaisella on kokemusta tästä kilpailusta siis jo neljältä eri vuosikymmeneltä. Tämänvuotisen kilpailun osallistujista Salo oli viime vuoden kilpailun tulosluettelossa korkeimmalla, yleiskilpailussa ja SM1-luokassa sijalla viisi.

– Onhan tämä taas komea fiilis olla Arctic Lapland Rallissa mukana. Testit menivät hyvin, auto tuntuu hyvältä ja renkaat pelaavat hyvin. Tilanne on kaikin puolin paljon tutumpi kuin vuosi sitten, Tunturirallin historian menestynein kuljettaja kuvailee lähtötilannettaan uuteen kauteen.

Salolta löytyy Tunturirallin yleiskilpailun ykkössijoja peräti kuusi kappaletta. Poronsarvet ovat lähteneet Salon mukaan kotiin Karkkilaan vuosina 2008, 2009, 2011, 2013, 2015, sekä 2016. Viimeisin palkintosijoitus on vuodelta 2021, kun Salo ajoi SM1-luokassa toiseksi. Ja niille, jotka poronsarvien tarinaa eivät tiedä, niin Tunturirallissa SM-sarjan pääluokan voittajapari palkitaan aina poronsarvilla.

– Kuudet poronsarvet ovat jo seinälläni ja tilaa seitsemänsillekin löytyy. Kaikkemme teemme voiton eteen. Yhteistyö uuden kakkosohjaajani (Kristian Temonen) kanssa on lähtenyt hyvin liikkeelle. Tunnelmat ovat jännittävän odottavat. Perjantaina lähdemme hyökkäämään heti ensimmäiseltä ek:lta, Salo suunnittelee.

Heti kilpailun avauserikoiskoe, 33,38-kilometrinen Jyrhämäjärvi, on samalla myös koko kilpailun pisin erikoiskoe.

– Vauhdikas aloitus on luvassa. Jarrumerkit pitää heti osua kohdilleen ja ajamiseen pitää saada heti sellainen hyvä ote päälle. On vain hyvä asia, että ralli alkaa pitkällä ek:lla. Pitää olla heti hereillä, Salo muistuttaa.

Tämänvuotinen Tunturiralli tullaan ajamaan poikkeuksellisen leudon sään vallitessa, josta kuljettajat ovat saaneet jo kokemusta reitin nuotitusvaiheessa alkuviikon aikana.

– Lumipöperöä on ja teiden pohjat eivät ole jäässä tällä hetkellä, mutta yöpakkaset voivat muuttaa vielä tilanteen. Meidän lähtönumerollamme ei tästä haittaakaan ole. Ja olen ajanut täällä nollakelissä aiemminkin. Pääasia kelin suhteen on se, että pakkaslumipöly pysyy poissa, Salo korostaa.

 

Heikki Kovalainen Fordin ratissa Tunturirallissa tammikuussa 2015 (Kuva: Rallin SM-sarja).

 

 

 

“Maailman arvostetuin kansallinen sarja”

Huttusen ja Asunmaan jälkeen reitille perjantaina numerolla kolme starttaa Lauri Joona, 26, joka viime vuonna voitti rallin MM-sarjassa WRC3-luokan mestaruuden. Joona, etuvetoluokan kaksinkertainen Suomen mestari, debytoi nyt SM-sarjan kuninkuusluokassa, käsissään Toni Gardemeisterin johtaman TGS-tiimin Skoda Fabia Rally2 Evo -auto.

– Odottavaisin fiiliksin ennen kauden alkua. Paljon ollaan testattu ja auton kanssa ollaan päästy melko hyvin sinuiksi. Ei nyt ehkä sataprosenttisesti vielä, mutta niin valmiita ollaan kuin tässä kohtaa voi vaan olla. Hyppy Rally2-autoon vaatii tietysti enemmän rohkeutta. Alustan ominaisuuksista ja teho-hyöty-suhteesta tulee ne suurimmat erot Rally3-autoon, Suomen MM-rallissa Skoda Fabia R5:llä vuonna 2021 WRC3-luokassa kolmanneksi ajanut Joona vertailee.

Muita äärimmäisen mielenkiintoisia nimiä SM1-luokassa ovat SM3-luokan hallitseva Suomen mestari ja Joonan tavoin nyt SM1-luokassa debytoiva Roope Korhonen, rallicrossin kaksinkertainen MM-mitalisti Niclas Grönholm, joka suorittaa Citroen C3 Rally2 -auton ensiesiintymisen SM-sarjassa, Hyundain i20 N Rally2 -autolla ensimmäistä kertaa kilpaileva Riku Tahko, sekä Japanin rallimestaruuden viime vuonna voittanut Heikki Kovalainen.

Kovalaisella on edesssään uran toinen Tunturiralli. Vuonna 2015 Kovalainen osallistui kilpailuun Ford Fiesta R5 -autolla ja sijoitus Salon voittamassa yleiskilpailussa oli kuudes. Nuotteja Kovalaiselle lukee rallin MM-sarjan kaikkien aikojen kokenein kartanlukija, Miikka Anttila. Kovalainen nähdään tänä vuonna rallin SM-sarjan kaikissa seitsemässä osakilpailussa.

– Seuraava luonnollinen askel ralliurallani on siirtyä maailman arvostetuimpaan kansalliseen sarjaan, rallin SM-sarjaan. Odotan innolla tulevaa kautta ja sen tuomia uusia haasteita, Kovalainen kommentoi aiemmin joulukuussa Secto Automotiven lehdistötilaisuudessa.

Historian 58. Arctic Lapland Rally, Tunturiralli, käynnistyy perjantaina seremonialähdöllä Lordin aukiolta, aivan Rovaniemen keskustasta, kello 11.00 alkaen. Samaisessa paikassa juhlitaan kilpailun menestyjiä lauantaina, palkintoseremonian käynnistyessä kello 18.53. Kilpailussa ajetaan kahden päivän aikana 11 erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 235 kilometriä.

Arctic Lapland Rally 2023 aikataulu

Perjantai 13.1.

12.03 – EK1 Jyrhämäjärvi (33,38 km)
13.26 – EK2 Mäntyvaara 1 (3,50 km)

Huoltotauko

15.59 – EK3 Kaihuavaara (28,20 km)
17.12 – EK4 Kivalo Siikakämä (27,13 km)
18.45 – EK5 Mäntyvaara 2 (3,50 km)

Huoltotauko

Lauantai 14.1.

08.53 – EK6 Siikakämä (26,15 km)
09.56 – EK7 Aittajärvi (22,69 km)
10.59 – EK8 Ounasvaara (1,65 km)

Huoltotauko

13.42 – EK9 Heinunkierto (25,00 km)
15.05 – EK10 Sarriojärvi (33,18 km)
16.38 – EK11 Ristilampi (31,51 km)

 

 

pitkävetovihjeet

 

SM1-luokan osallistujat

1 – Jari Huttunen-Antti Haapala FIN/FIN (Skoda Fabia R5)
2 – Teemu Asunmaa-Ville Mannisenmäki FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo)
3 – Lauri Joona-Tuukka Shemeikka FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo)
4 – Juha Salo-Kristian Temonen FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo)
5 – Roope Korhonen-Anssi Viinikka FIN/FIN (Volkswagen Polo GTI R5)
6 – Niclas Grönholm-Antti Linnaketo FIN/FIN (Citroen C3 Rally2)
7 – Juuso Metsälä-Jaakko Jäntti FIN/FIN (Skoda Fabia R5)
8 – Anssi Rytkönen-Juho-Ville Koskela FIN/FIN (Skoda Fabia R5)
9 – Riku Tahko-Sami Ryynänen FIN/FIN (Hyundai i20 N Rally2)
10 – Heikki Kovalainen-Miikka Anttila FIN/FIN (Skoda Fabia R5)
23 – Jussi Keskiniva-Mikko Kaikkonen FIN/FIN (Volkswagen Polo GTI R5)
24 – Kees Burger-Teemu Arminen NED/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo)
30 – Teuvo Niskala-Mikko Lukka FIN/FIN (Skoda Fabia R5)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit