Lehtinen tekee paluun rallin MM-sarjaan – “Hänen auttamisensa se isoin juttu”

21.5.2018 / 21:00
Jarmo Lehtinen Citroen-kaudella 2012 (Kuva: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Jarmo Lehtinen, yksi rallin MM-sarjan kaikkien aikojen menestyneimmistä kartanlukijoista, tekee paluun MM-sarjaan kesäkuussa Italian Sardinian saarella ajettavassa MM-rallissa. Lehtinen toimii loppukauden ajan Toyota Gazoo Racingin haastajaohjelmaan kuuluvan Hiroki Arain kartanlukijana.

Hiroki Arain kartanlukijana aiemmin on toiminut Glenn Macneall, jonka kanssa Arai sijoittui viime viikonloppuna ajetussa Portugalin MM-rallissa WRC2-luokassa viidenneksi. Kyseessä on Arain uran paras MM-sijoitus. Arai ja Macneall olivat aiemmin päättäneet, että tuo kilpailu jää heidän osaltaan viimeiseksi yhdessä ja näin ollen Toyota Gazoo Racingin haastajaohjelmaan kuuluvalle Araille piti löytää uusi kartanlukija. Projektin vetäjät ottivat yhteyttä Jarmo Lehtiseen.

– Ei ollut kauhean monta vaihtoehtoa olemassa, että kuka pystyisi lähteä pojan kyytiin. Jouni Ampuja ja J-P Laulainen, jotka hommaa vetää, niin kysyivät minun halukkuutta ja että onko aikaa lähteä mukaan. Oli aikaa, niin miksipäs ei, Lehtinen taustoittaa UrheiluUutiset.comille.

On selvää, että koska Portugalin ja Italian MM-rallien välinen tauko on vain muutamia viikkoja, niin päätöksiä piti tehdä nopeasti.

– Japanissa olivat tosi tyytyväisiä, että minulla oli aikaa lähteä projektiin mukaan. Ja Hirokille on myös tässä kohtaa parempi, että siinä on mukana joku joka ei tee omaa uraansa, vaan ollaan tekemässä Hirokille uraa ja hänen auttamisensa tässä kohtaa on se isoin juttu, Lehtinen korostaa.

49-vuotiaan Lehtisen kartturi-CV on komeaa luettavaa ja se edustaa ehdottomasti rallin MM-sarjan parhaimmistoa kautta aikojen: 167 MM-rallia, 15 voittoa ja yhteensä 69 palkintosijoitusta. MM-ralleja Lehtisellä on kartanlukijoista kuudenneksi eniten, MM-voittoja suomalaiskarttureista viidenneksi eniten, palkintosijoituksia kaikista karttureista kolmanneksi eniten ja suomalaiskarttureista eniten. Edellisen kerran Lehtinen nähtiin MM-rallissa vuonna 2014 (Wales).

– Jos ihan rehellinen olen, niin olen koko ajan kytännyt, että jos tulee hyvä sauma eteen, niin lähden kyllä mukaan. Viime keskiviikkona, kun lähdin Portugaliin, niin ei ollut vielä mitään havaintoakaan asiasta. No kaikki tapahtui sitten aika nopeasti. Kyllähän se kertoo siitä palosta mikä itsellä on, oli kuitenkin aika helppo tehdä päätös lähteä mukaan, Lehtinen kuvailee.

Arain ja Lehtisen nuottikieli tulee olemaan Englanti, josta Lehtisellä ei aiempaa kokemusta kilpailuolosuhteissa ole.

– Ei mikään järjettömän iso kokemus siitä ole, mutta poikien englanninkielistä nuottia tietysti ollaan oltu rakentamassa. Kun he tulivat Suomeen, niin molemmat ajoi tietysti aluksi japaninkielisellä nuotilla, mutta aika nopeasti sitten rakennettiin englanninkielinen nuotti heille. Siinä mielessä se on tuttua, Lehtinen sanoo.

Valmistautuminen tulevaan kilpailuun on Lehtisen osalta jo käynnistynyt.

– Tässä juuri oli kuulokkeet päässä ja Portugalin in-car-video pyöri läppärillä, kun totuttelen nuottikieleen. Ei tässä tarvitse seuraavaan kahteen viikkoon paljon Netflixia katsella, Lehtinen naurahti.

Lehtisen mukaan mistään muusta ei ole puhuttu kuin kuluvasta kaudesta ja siitä, että sovittu ohjelma Arain kohdalta viedään loppuun asti. Italian MM-ralli käynnistyy torstaina 7. kesäkuuta. Sardinian saarella Lehtinen on ollut taistelemassa MM-pisteistä yhdessä Hirvosen kanssa vuosina 2004-2014 yhteensä 10 kertaa.

– Hyviä muistoja löytyy Sardinian MM-rallista Mikon kanssa. Tehtiin varmaan maailmanennätys kakkossijojen osalta siinä kilpailussa, kunnes sitten voitettiin. Olen tykännyt aina siitä kilpailusta tosi paljon. Mukava mennä, hyvät ilmat ja hienot tiet, Lehtinen kehuu muistellessaan viittä peräkkäistä kakkossijaa, sekä vuonna 2012 tullutta voittoa.

Toyota Gazoo Racingin haastajaohjelmassa olevilla japanilaiskuljettajilla on nyt molemmilla suomalaiskartanlukija, lukeehan Takamoto Katsutalle nuotteja Marko Salminen.

 

Selivaara logo 2017

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit