Linda Vekka vaihtoi uima-altaat moottoriratoihin – “Tämä on kaikki, mitä haluan tehdä”

10.12.2018 / 15:14
Linda Vekka (Kuva: Rata-SM:n tiedote).

[ A- ] / [ A+ ]

Linda Vekka on nuori nainen, jonka sydän sykkii kilpa-auton moottorin tahtiin. Vekka on viime vuodet ajanut rata-autoilun SM-sarjassa vakioautojen V1600-luokkaa, mistä on niittänyt menestystä myös Pohjois-Euroopan mestaruustasolla.

Parolassa asuva Linda Vekka, 19, on moottoriratojen kasvatti, jolle ajaminen on henki ja elämä. Vekan tähänastinen kilpaura on kulunut V1600-rataluokassa, missä hän on viihtynyt ratin takana viimeiset neljä vuotta.

– Olin 15-vuotias, kun sain ensimmäisen Alfani. Isä myy renkaita täällä radalla ja on tullut lähes koko elämä kierrettyä isän mukana radalla katsomassa kilpailuja. Itsekin siinä innostui sitten. Harrastin ensin kilpauintia ja aluksi en itse päässyt ajamaan, kun vanhemmat halusivat minusta uimaria. Uin yhdeksän vuotta ja sitten vasta pääsin vaihtamaan lajia. Sille tielle jäätiin, Vekka muistelee.

Kipinä kilpa-autoiluun syttyi perinteisesti suvun ja vanhempien innoittamana. Toistaiseksi Vekka on ajanut vasta V1600-luokassa, mutta haaveet siintävät myös toisenlaisten menopelien ohjaimissa.

– Isä on ajanut rallia ja pappa ja äiti ovat olleet kartturina, joten sitä kautta ajauduin lajin pariin. V1600-luokka on ainoa luokka, mitä olen tähän mennessä ajanut. Joitakin muita autoja on tullut kokeiltua. Onhan meillä suunnitelmia, mutta ne ovat vielä avoinna. Budjettipuoli on aina iso kysymys. Jotain muuta haaveillaan kuin V1600-luokka. Mennään tutustumaan Citroën Cupiin ja yksi vaihtoehto olisi myös Xtreme BMW Cup, Vekka paljastaa.

Parhaana meriittinä Vekan pokaalikokoelmassa komeilee tänä vuonna saavutettu V1600-luokan Pohjois-Euroopan mestaruussarjan pronssi. Vekka muistelee myös ilolla yksittäisiä kilpailuviikonlopun onnistumisia.

– Pari vuotta sitten ajoin SM-kilpailuissa ensimmäistä kertaa Ahvenistolla mustalla Alfalla ja painelin heti aika-ajoissa viiden parhaan joukkoon. Se oli hieno fiilis.

“En ole itse kyllä kokenut sellaista”

Vekka on harrastanut vakavissaan kilpauintia, mutta autourheilukärpäsen puraistua nuori nainen päätti kohdistaa kaikki voimavaransa kilvanajoon. Myös autourheilussa fyysisen kunnon ylläpitäminen on tärkeää.

– Uinti jäi, kun valmentaja sanoi, että pitää osallistua kaikkiin treeneihin. Autokilpailuihinkaan ei saanut mennä, kun olisi pitänyt olla uimassa. Ilmoitin sitten, että vaihdan lajia kokonaan. Harrastin hetken crossfitia valmennuksessa, mutta siirryin siitä salille harrastamaan lajia. Koiran kanssa tulee touhuttua myös ja talvella tykkään lasketella.

Vekka ei koe, että naisena oleminen haittaisi moottoriurheilu-uraa juuri mitenkään. Hän päinvastoin painottaa kilpakuljettajien hyvää keskinäistä tunnelmaa kilpavarikoilla.

– Ehkä sellaista voi olla, että jos yhtäkkiä alkaisikin pärjäämään, niin mietitään onko siinä jotain taustalla. En ole itse kyllä kokenut sellaista. Ollaan hyvissä väleissä kaikkien kanssa. Meillä on varikolla nykyään todella hyvä henki, Vekka kehuu.

Moottoriurheilu täyttää pitkälti Vekan koko elämän ja vapaa-ajan, mutta Vekka ei valita. Hän ei koe jääneensä mistään paitsi, vaan päinvastoin pääsee tekemään juuri sitä, mitä rakastaa.

– Tämä on kaikki, mitä haluan tehdä. En halua tehdä mitään muuta kuin ajaa. Jos joltain muulta kysyttäisiin, niin varmaan miinuspuolena olisi, että jää väliin kaikki kavereiden synttärit, siskon rippijuhlat ja muut. Kyllä niihin kuitenkin kerkeää ja löytää aikaa. Itse ajan Tampereelle ja Tampereelta takaisin Hämeenlinnaan joka päivä. Sitten teen läksyt ja käyn kuntosalilla, jotta olen kunnossa ajamista varten. Sitten menenkin jo nukkumaan.

Vekan tuleva ammattikin liittyy vahvasti moottoriurheiluun ja tähtäin on korkeimmalla mahdollisella tasolla, kuten kilpaurheilijan elämään kuuluu.

– Tähtään uraan moottoriurheilussa, mutta en itse kuljettajana. Olen nyt urheiluhierojakoulussa, missä opiskelen urheiluhierojaksi ja personal traineriksi. Olisi hienoa, jos sitä kautta pääsisi valmentamaan junioreja ja siihen toimintaan mukaan. Unelma-ammatti olisi sitten Formula 1:ssä tai vastaavassa. Yritän lukea urheiluhierojaksi, fysioterapeutiksi ja personal traineriksi, mutta se personal trainer on ehkä eniten minun juttuni. Ne on sellainen kolmikko, mikä täydentää hyvin toisiaan. Ykkösvaihtoehto olisi päästä kilpakuljettajaksi, mutta se alkaa olla jo vähän myöhäistä.

Vekan suupielet leviävät leveään hymyyn, kun puhe siirtyy Formula 1:een. Vekka on pienestä pitäen seurannut formuloita ja mieleen on piirtynyt yksi erityinen hetki Monacon kilpailuista.

– Olen (Daniel) Ricciardon fani. Hän on ihan ykkönen minulle. Kun olimme Monacossa katsomassa kilpailuja, sain häneltä nimmarin. Se oli ihana hetki, Vekka naurahtaa.

Teksti: Kristiina Vaalasmaa, Rata-SM:n tiedote


Facebook kommentit