Lindholm Ahmavaaran kuningas, Latvalalle pettymys – “Mikäs siinä oli lasketella”

15.1.2022 / 13:22
Jari-Matti Latvalan taival Tunturirallissa päättyi Ahmavaaran erikoiskokeelle (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Rovaniemellä. Toisen ajopäivän avaus oli samalla kilpailun pisin erikoiskoe ja siellä Emil Lindholm otti ison askeleen kohti yleiskilpailun voittoa.

Rallin SM-sarjan SM1-luokan hallitseva Suomen mestari Emil Lindholm yhdessä kartanlukijansa Reeta Hämäläisen kanssa starttasivat Tunturirallin toiseen ajopäivään hallussaan 10,8 sekunnin johtoasema. Ero toista sijaa hallussaan pitävään Teemu Asunmaahan oli ollut ennen perjantain viimeistä erikoiskoetta 24,8 sekuntia, mutta Lindholmin pyörähdys ensimmäisen ajopäivän päätteeksi Mäntyvaaran raviradalla toi voittotaisteluun vielä uutta potkua.

Tuo voittotaistelu tosin kääntyi heti lauantain avauserikoiskokeella, lähes 45 kilometriä pitkällä Ahmavaaran pätkällä, selkeästi Lindholmin eduksi, GRX-tiimin kuljettajan kellotettua huikea pohja-aika. Lindholm kukisti Asunmaan peräti 17,1 sekunnilla ja näin kokonaistilanteessa ero tämän kaksikon välillä kasvoi 27,9 sekuntiin.

– Mikäs siinä oli lasketella ja katsella Tunturin kauniita maisemia. Kemijärven pätkät on aina mielenkiintoisia. Paljon on vielä rallia jäljellä, Lindholm kommentoi Ahmavaaran erikoiskokeen maalissa.

Kolmatta peräkkäistä Tunturirallin SM1-luokan voittoaan tavoitteleva Asunmaa oli lauantain avauserikoiskokeen maalissa äärimmäisen pettynyt suoritukseensa.

– Tää meni ihan käteen! En saanut autoa kääntymään yhtään, meni kyllä tosi huonosti. Huono suoritus. Nyt aletaan ajamaan kakkossijan pisteistä, pettynyt Asunmaa tuskaili.

 

Lauri Joona johtaa uudistunutta SM3-luokkaa 4,6 sekunnin turvin ennen toisena olevaa Roope Korhosta (Kuva: RPF).

 

 

 

“Ei tää nyt vain onnistu”

Kolmantena kokonaistilanteessa oleva Mikko Heikkilä on jäänyt Asunmaasta 41,6 sekuntia, mutta Heikkilän takana virolainen Egon Kaur on noussut uhkaamaan suomalaiskuljettajien ja samalla Skodan kolmoisvoittoa. Volkswagenia käskyttävä Kaur oli Ahmavaarassa kolmanneksi nopein ja lyhyellä Ounasvaaran yleisöerikoiskokeella nopein, nousten vain 2,1 sekunnin päähän Heikkilästä.

– Ei mahda mitään, ei tää nyt vain onnistu. Ei ole meidän ralli. Ei se kauhean hyvin tullut, Heikkilä harmitteli Ahmavaaran suorituksensa jälkeen.

Jari-Matti Latvalan ja Juho Hännisen taival 90-luvun kuvankauniilla Toyota Celicalla päättyi Ahmavaaran erikoiskokeen alkuvaiheessa auton tekniikkamurheiden seurauksena. Mikko Eskelinen puolestaan kärsi autonsa käyntihäiriöistä ja putosi niiden myötä yleiskilpailun kokonaistilanteessa kärkikymmenikön ulkopuolelle. Perjantain jälkeen kuudentena ollut Riku Tahko kävi hangessa Ahmajärven erikoiskokeella ja aikaa kului reilut kahdeksan minuuttia.

SM2-luokassa Ville Hautamäen johto Vesa Hirvoseen nähden on seitsemän erikoiskokeen jälkeen 23,1 sekuntia, kun taas kolmanneksi Arttu Lähdeniemen ja Arto Juolahden keskeytysten myötä noussut Miikka Vuokila on jäänyt kärjestä reilut kolme minuuttia. SM3-luokassa käynnissä on hurja voittotaistelu Lauri Joonan ja Roope Korhosen kesken. Kaksikon välinen aikaero on 4,6 sekuntia. Kolmatta sijaa pitää hallussaan Ville Ruokanen, joka on jäänyt Joonasta 48,1 sekuntia.

Toni Herrasen johto SM4-luokassa Henri Hokkalaan on 7,2 sekuntia, joten myös tässä luokassa voittotaistelu on vielä pahasti kesken. Kristian Nieminen kolmannella sijalla on jäänyt kärjestä 30,8 sekuntia. SM5-luokkaa hallitsee Leevi Lassila, joka on repäissyt 26,1 sekunnin johdon Jere Pensaaseen nähden. Miko Kiminki on kiinni kolmossijassa, eron ollessa kärkeen 52,7 sekuntia.

Kilpailu jatkuu huoltotauon jälkeen kello 14.59, kun vuorossa on 24,96-kilometrinen Heinunkierto. Kaksi viimeistä erikoiskoetta ennen maalia, Sarriojärvi (32,48 km) ja Ristilampi (31,51 km), käynnistyvät kello 16.22 ja 17.55.

Yleiskilpailun tilanne 7/10 ek:n jälkeen

1) Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo) 1.07.28,5
2) Teemu Asunmaa-Ville Mannisenmäki FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 28,2
3) Mikko Heikkilä-Samu Vaaleri FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 1.07,8
4) Egon Kaur-Silver Simm EST/EST (Volkswagen Polo GTI R5) + 1.09,9
5) Aleksi Röyhkiö-Antti Haapala FIN/FIN (Volkswagen Polo GTI R5) + 2.02,6
6) Anssi Rytkönen-Juho-Ville Koskela FIN/FIN (Skoda Fabia R5) + 3.14,5
7) Anssi Valkonen-Jani Pohto FIN/FIN (Skoda Fabia R5) + 4.00,5
8) Lauri Joona-Tuukka Shemeikka FIN/FIN (Ford Fiesta Rally3) + 4.15,1
9) Roope Korhonen-Anssi Viinikka FIN/FIN (Ford Fiesta Rally3) + 4.19,7
10) Juha Salo-Mikko Markkula FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 4.17,7

Lindholmin keskinopeus: 119,8 km/h
Pohja-ajat: Lindholm 4, Kaur 1, Pietarinen 1, Salo 1

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Moottoriurheilu.tv:n YouTube-lähetys


Facebook kommentit