Lindholm hitailta kärrypoluilta nopeille teille – “Raju muutos, mieluinen sellainen”

28.5.2021 / 13:08
Emil Lindholm ja Reeta Hämäläinen (Kuva: Toksport WRT).

[ A- ] / [ A+ ]

GRX-tiimin Emil Lindholm starttaa rallin SM-sarjan kesäkauteen SM1-luokan pistekolmosena.

Emil Lindholmilla, 24, on juuri nyt käynnissä kiireinen alkukesä. Viime viikonloppuna espoolainen rattitaituri kilpaili Portugalin MM-rallissa, tänä viikonloppuna ohjelmassa on Länsirannikon SM-ralli Turun seudulla ja ensi viikolla tie vie Sardinian saarelle Italiaan, missä vuorossa on rallin MM-sarjan kauden viides osakilpailu.

Rallin SM-sarjan kesäkausi avataan tänä viikonloppuna siis Turun seudulla ja Länsirannikon SM-rallin keskuspaikka sijaitsee Liedossa. Lindholm starttaa kauden kolmanteen SM-ralliin numerolla kolme ja sama on sijoitus myös SM1-luokan pisteissä talvikauden jälkeen, Rovaniemen kolmannen ja Kouvolan neljännen sijan myötä. Lindholm ajoi tulevan kilpailun valmistavat testit vasta torstaina, Portugalin MM-rallin jälkeisen koronakaranteenin seurauksena.

– Testit menivät hyvin. Valmistautuminen viikonlopun ralliin oli karanteeniasioiden kanssa hieman haastavaa. Kysymyksessä on omaehtoinen karanteeni, mutta kuten tässä viime päivinä on nähty, on parasta noudattaa suosituksia, Lindholm korostaa tiedotteessaan.

MM-sarjassa Lindholm kilpailee Toksport-tiimissä, kun taas SM-sarjassa kalustosta vastaa Toni Gardemeisterin johtama TGS Worldwide -tiimi. Portugalin MM-rallissa Lindholm kilpaili ensimmäistä kertaa uuden kartanlukijansa Reeta Hämäläisen, 33, kanssa. Vuonna 2017 käynnistynyt yhteistyö Mikael Korhosen kanssa päättyi huhtikuussa ajettuun Kroatian MM-ralliin.

– Teimme Mikaelin kanssa pitkään yhteistyötä ja hän hoiti työnsä autossa ja sen ulkopuolella esimerkillisen hyvin. Halusimme taustavoimieni kanssa muutosta ja valintamme kohdistui Reetaan, Lindholm taustoitti Portugalin MM-rallin alla vaihdoksen syitä.

Siinä missä Portugalissa viime viikonloppuna kilpailtiin huonokuntoisilla ja hitailla sorateillä, voidaan sanoa, että jopa kärrypoluilla, niin Suomessa tunnetusti soratiet ovat nopeita ja hyväkuntoisia.

– Viime viikonloppuna ajoimme rallia 80 km/h keskituntinopeudella ja tänään testeissä 138 km/h keskinopeudella. Aika raju muutos, mutta mieluinen sellainen. Fiilis on hyvä, auto tuntui hyvältä, emmekä me oikeastaan tehneet mitään muutoksia. Kokeilimme erilaisia rengasseoksia ja keräsimme niistä tietoa. Kaikki on kunnossa, Lindholm vakuutti kilpailun aattona.

Tosin Länsirannikon SM-rallissa soran lisäksi tullaan tänä viikonloppuna ajamaan kotimaiset rallit huomioiden poikkeuksellisen paljon myös asfaltilla, sillä perjantain kaikki kolme erikoiskoetta ovat asfalttipätkiä.

– Mielestäni se on hauska haaste. Ajotyyli muuttuu vain vähän. Eihän ne erikoiskokeet asfalttirallia ole missään nimessä vaan sellaista pikkuluisuttelua. Viikonloppuna ei ole kovin pitkiä erikoiskokeita, joten on tärkeää, että renkaat ovat heti ek:n lähdössä toimintalämmössä, Lindholm kuvailee.

 

Emil Lindholm on SM-sarjan talvikauden jälkeen SM1-luokan pisteissä kolmantena (Kuva: Merita Mäkinen).

 

 

“Hyvä rengas, jonka eteen valmistaja on tehnyt kovasti töitä”

Lauantaina karavaani siirtyykin sitten sorateille ja samalla Lindholm ajaa vuoden ensimmäiset kilpailukilometrinsä MRF:n sorarenkailla. Lindholm toimii toista vuotta peräkkäin intialaisen rengasvalmistajan testikuljettajana.

– Hauska ajaa kotimaassa soralla. Meille on kesäkelille uusi rengas ja on kiva nähdä miten pärjäämme MRF:n kanssa Suomessa. Olen sitä mieltä, että kysymyksessä on hyvä rengas, jonka eteen valmistaja on tehnyt kovasti töitä. Palkintopallisija on tavoitteenamme, Lindholm sanoo.

Lindholm on osallistunut tänä vuonna kolmeen MM-ralliin. Rovaniemellä helmikuussa taival päättyi ulosajoon WRC3-luokan kärkipaikalta ja Kroatiasta huhtikuussa tuli samaisen luokan kolmas sija, kun taas Portugalissa haaveet kärkisijoista kariutuivat perjantain kolmeen peräkkäiseen rengasrikkoon. MM-sarjassa Lindholm kilpailee sääntöjen mukaisesti Pirellin renkailla.

– Neljä ensimmäistä pätkää meni suunnitellusti. Ajoni luisti, vältimme virheitä ja yhteistyö Reetan kanssa sujui muutenkin mallikkaasti. Ensimmäinen rengasrikko tapahtui noin kolme kilometriä EK5:n lähdöstä kapealla tieosuudella. Vaihdoimme renkaan, ajoimme maaliin ja kaikki hyvin. Seuraavalla pätkällä meni eturengas, emme vaihtaneet sitä erikoiskokeella, vaan ajoimme rikkinäisellä renkaalla maaliin, Lindholm kertasi Portugalin MM-rallin avauspäivän tapahtumia.

Neljän ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen Lindholm oli WRC3-luokassa toisena, vain puolentoista sekunnin päässä kärjestä.

– Siirtymällä tutkimme renkaitamme ja huomasimme, että renkaamme rikkonut viilto oli kulutuspinnassa eli joku urassa ollut terävä kivi tai vastaava oli puhkaissut renkaan pinnan, josta ilmat sitten tulivat pihalle. Meillä oli tietysti matkassamme kaksi vararengasta, mutta eturengasta vaihtaessamme huomasimme, että myös automme takarengas vuotaa niin meiltä loppuivat ehjät renkaat siihen, Lindholm harmitteli.

Ensimmäistä kertaa urallaan Portugalin MM-rallissa kilpaillut Lindholm sijoittui lopulta WRC3-luokassa sijalle 10. ja siitä saavutetun yhden pisteen lisäksi pistetaulukkoon lisättiin viisi lisäpistettä Power Stage -erikoiskokeelta tulleesta luokan nopeimmasta ajasta. Kun MM-sarjasta on nyt ajettu neljä osakilpailua, on Lindholm WRC3-luokan pisteissä kuudentena, 34 pisteen päässä kärjestä ja 23 pisteen päässä kolmannesta sijasta.

– Viimeinen pätkä meni ihan hyvin, mutta kyllä sai puskeakin tulemaan. Tosin oman luokan kärkeen ei olisi tarvinnut ihan tuolla tavalla ajaa, mutta päätimme tulla ihan tien täydeltä. Viisi tärkeää lisäpistettä ja toivottavasti niitä jatkossa tarvitaan, Lindholm toivoi.

Länsirannikon SM-rallin avauserikoiskoe käynnistyy tänään perjantaina kello 19.40. Maaliin saavutaan 13 erikoiskokeen ja 101,61 ek-kilometrin urakan jälkeen lauantaina, viimeisen erikoiskokeen startatessa kello 17.13.

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit