Lindholm jatkoi siitä mihin Seinäjoella jäi – Lapilta väkevä paluu SM-sarjaan

13.8.2021 / 22:37
Lahden SM-rallin johdossa perjantain jälkeen on Emil Lindholm (Kuva: Merita Mäkinen).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden viides ja samalla toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna, Lahden toimiessa kilpailun keskuspaikkana.

Perjantaina ohjelmassa oli kolme erikoiskoetta Sysmän seudulla yhteispituudeltaan reilut 35 kilometriä. Rallin SM-sarjan edellisen osakilpailun kesäkuussa voittanut Emil Lindholm jatkoi siitä mihin Seinäjoella jäi ja pyyhkäisi kahden pohja-ajan myötä yleiskilpailun, sekä SM1-luokan johtoon. Lindholmin ja kartanlukija Reeta Hämäläisen johtomarginaali on 7,4 sekuntia. Perjantain viimeisellä erikoiskokeella Lindholm kellotti pohja-ajan lähes viiden sekunnin erolla.

– Pikkutiet sopivat meille. Viimeisen ek:n hyvä aika oli yllätys. Avauspäivä sujui hyvin. Meillä oli hyvä pito koko ajan. Ennakkoon pelkäsimme historic-autojen ajolinjoja, mutta ei ne hirveästi vaikuttaneet ajamiseeni. Vanhat autot eivät kuluttaneet tietä juurikaan, joten ajo-olosuhteet olivat odotettua paremmat, Lindholm kommentoi Lahden SM-rallin avauspäivän jälkeen.

Intialaisen rengasvalmistajan MRF:n testikuljettajana toimiva Lindholm odottaa lauantain erikoiskokeille sadetta ja märkiä olosuhteita. Perjantain erikoiskokeet saatiin ajaa kuivissa olosuhteissa.

– Se on tottakai taas uusi juttu. En ole ajanut renkaallamme koskaan sateessa, joten saamme rengavalmistajalle siitä tärkeää tietoa ja se on itse asiassa vain hyvä asia. Yritetään pitää myös huomisen pätkillä sama rytmi päällä ja taistellaan loppuun asti, Lindholm suunnitteli.

Kärkikaksikko perjantain jälkeen on täysin sama ja samassa järjestyksessä, kuin oli Seinäjoen SM-rallin lopputuloksissakin, toista sijaa perjantain jälkeen kun pitää hallussaan Mikko Heikkilä.

– Ensimmäiset kaksi erikoiskoetta tuntuivat menevän ihan mukavasti. Kolmonen tuntui todella liukkaalta varsinkin jarrutuksissa ja rytmi hieman kärsi. Irtosoraa oli aika paljon tiellä. Linjat ovat vähän erilaisia historicien jäljiltä kuin mitä meillä olisi, mutta hyvin selvittiin kyllä. Onneksi lähdettiin kolmantena reitille, niin ei passaa valittaa. Muutoin tiet olivat hyvässä kunnossa, Heikkilä kuvaili olosuhteita.

SM1-luokan pistejohtaja Teemu Asunmaa avasi neljännellä sijalla, kun Heikkilän ja Asunmaan väliin kiilasi hienoja otteita esittänyt virolaisvieras Egon Kaur. Kaur on jäänyt kärjestä 7,8 sekuntia ja siis vain 0,4 sekuntia Heikkilästä, kun taas Asunmaalla on eroa kärkeen 10,9 sekuntia. Asunmaalta on usein nähty kaksipäiväisissä SM-ralleissa huikeita nousuja toisena ajopäivänä ja alavutelainen on myös itse luottavainen tilanteeseensa ennen lauantaita.

– Meni kuten odotettiinkin. Paikka paikoin oli irtosoraa, josta hieman kärsittiin. Ykkönen tuli hyvin, kakkonen oli todella hankala ja kolmas ek oli taas parempi. Ero ei ole mahdoton. Linja ei ollut toivotunlainen historicien jäljiltä. Tiet itsessään olivat kyllä hyvässä kunnossa. Ollaan ennenkin ajettu lähtöjärjestyksessä muualla kuin ensimmäisenä, eli sinänsä ei ole mitään uutta meille, Asunmaa korosti.

Asunmaan mukaan mahdollinen sade lauantaille olisi hallitsevalle Suomen mestarille etu.

– Säätiedotus lupailee sadetta huomiselle, joka olisi meille eduksi. Renkaat kestivät todella hyvin ja ovat hyvässä kunnossa huomista varten, Asunmaa kehui.

 

Esapekka Lappi oli hurjassa iskussa Lahden SM-rallin avauspäivänä (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

 

“Järjestäjä ilmoitti jälkikäteen vilppilähdöstä”

Eerik Pietarisen paluu SM-sarjaan puolentoista vuoden tauon jälkeen käynnistyi viidennellä sijalla. Pietarinen on jäänyt kärjestä 16,4 sekuntia. Kuudentena on Esapekka Lappi, joka myös teki paluun SM-sarjaan, mutta Lapin edellisestä SM-rallista ehti kulua aikaa lähes yhdeksän vuotta. Vuonna 2012 SM1-luokan Suomen mestaruuden ylivoimaisesti voittanut Lappi osallistuu Lahden SM-ralliin SM2-luokassa ja Toyota Yaris N5 -autolla.

Lappi oli SM2-luokassa ylivoimaisesti nopein kuljettaja jokaisella erikoiskokeella ja ero toisena olevaan Jaro Kinnuseen venähti jo 20,8 sekuntiin. Tässä kohtaa suurimman hehkutuksen Lapin suoritusta puntaroitaessa ansaitsee ilman muuta kuitenkin yleiskilpailun sijoitus ja ennen kaikkea äärimmäisen pieni ero kärkeen, vain 23 sekuntia, kun huomioidaan miten paljon jo pelkästään tehoissa Lappi antaa tasoitusta SM1-luokan R5-autoihin.

Jos oli Lappi yksi päivän suurimpia onnistujia, niin sen sijaan Juha Salolle perjantai ja 13. päivä ei juurikaan hymyillyt. Salo on kolmen ajetun erikoiskokeen jälkeen yleiskilpailussa sijalla seitsemän ja SM1-luokassa sijalla kuusi. Eroa kärkeen kertyi 30 sekuntia, josta 10 sekuntia tuli rangaistuksena varaslähdöstä.

– Ei ollut hyvä startti kisaan. Illalla pyöritellään videoita ja yritämme saada vilppilähdössä langetut 10 sekuntia pois. Meistä kumpikaan ei huomannut, että olisimme varastaneet ja valoja olisi syttynyt palamaan. Järjestäjä ilmoitti jälkikäteen vilppilähdöstä, mutta tapahtuma on selvityksen alla. Jos varaslähtö on tapahtunut, niin tottakai se hyväksytään. Mutta tietoisesti me emme sitä ottaneet, Salo kommentoi.

Salolle kesäkausi on ollut vaikea. Talvikauden kahden kakkossijan jälkeen kesäkauden avaus Turussa päättyi viidenteen sijaan ja Seinäjoella ulosajo, sekä auton tekniikkamurheet painoivat sijoituksen kärkikymmenikön ulkopuolelle. Karkkilalaisen ongelmat perjantaina eivät rajoittuneet ainoastaan varaslähtöön.

– Moottorissa turbon pop-off-venttiili aukeili ensimmäisellä ja kolmannella ek:lla ja moottorista puuttui tehoja. Automme moottori ei ollut niin terävä kuin sen kuuluisi olla. Sekin tarkastetaan ja vaihdetaan tarpeen mukaan huollossa uuteen. Päivän toinen ek tuli hyvin ja pääsin hyvin rytmiin kiinni. Mutta viimeisen ek:n pikkutien osuuden ajoin liian varovasti. Huomenna on pitkä päivä. Yritetään se mikä osataan, Salo päätti.

SM3-luokassa Henri Hokkala pitää hallussaan johtopaikkaa, mikä ei ole yllätys. Sen sijaan yllätys on Kristian Niemisen kakkossija, Nieminen kun on SM-pisteissä ennen Lahden osakilpailua vasta sijalla kymmenen. Hokkalan ja Niemisen välinen aikaero on 7,7 sekuntia, kun taas kolmantena oleva Roope Korhonen on jäänyt kärjestä 10,7 sekuntia. Nieminen esiintyy nyt 10. kertaa SM-sarjassa ja paras sijoitus tähän mennessä on ollut SM3-luokan kuudes sija, kolmessa eri SM-rallissa.

SM4-luokassa koettiin dramatiikkaa, kun luokan ylivoimainen pistejohtaja Oskari Heikkinen ajoi toisella erikoiskokeella ulos ja joutui keskeyttämään. Renaultista Fordiin vaihtanut luokan pistekakkonen Jere Pensas pitää hallussaan johtopaikkaa, mutta toisena oleva Konsta Saarinen on vain 1,4 sekunnin päässä. Kolmantena oleva Juho Koski-Lammi on puolestaan jäänyt kärjestä 6,9 sekuntia.

Lauantaina ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta Lammin suunnalla ja yhteispituutta niille kertyy hieman alle 75 kilometriä. Päivän avaus käynnistyy kello 11.28.

Lahden SM-rallin tilanteet 3/9 ek:n jälkeen

Yleiskilpailu

1) Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen (Skoda) 17.12,2 SM1
2) Mikko Heikkilä-Topi Luhtinen (Skoda) + 7,4 SM1
3) Egon Kaur-Silver Simm EST/EST (Volkswagen) + 7,8
4) Teemu Asunmaa-Jani Salo (Skoda) + 10,9 SM1
5) Eerik Pietarinen-Miikka Anttila (Volkswagen) + 16,4 SM1
6) Esapekka Lappi-Janne Ferm (Toyota) + 23,0 SM2
7) Juha Salo-Jarno Ottman (Skoda) + 30,0 SM1
8) Aleksi Röyhkiö-Ville Mannisenmäki (Skoda) + 33,2 SM1
9) Jaro Kinnunen-Tuukka Shemeikka (Mitsubishi) + 43,8 SM2
10) Kalle Markkanen-Kristian Temonen (Skoda) + 48,5 SM1

Lindholmin keskinopeus: 124,3 km/h
Pohja-ajat: Lindholm 2, Heikkilä 1

SM1-luokka

1) Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen (Skoda) 17.12,2
2) Mikko Heikkilä-Topi Luhtinen (Skoda) + 7,4
3) Teemu Asunmaa-Jani Salo (Skoda) + 10,9
4) Eerik Pietarinen-Miikka Anttila (Volkswagen) + 16,4
5) Juha Salo-Jarno Ottman (Skoda) + 30,0
6) Aleksi Röyhkiö-Ville Mannisenmäki (Skoda) + 33,2
7) Kalle Markkanen-Kristian Temonen (Skoda) + 48,5
8) Riku Tahko-Markus Soininen (Hyundai) + 51,3
9) Jari Huuhka-Jarno Metso (Skoda) + 1.14,2
10) Mika Eloluoma-Arto Kapanen (Mitsubishi) + 1.47,7

Lindholmin keskinopeus: 124,3 km/h
Pohja-ajat: Lindholm 2, Heikkilä 1

SM2-luokka

1) Esapekka Lappi-Janne Ferm (Toyota) 17.35,2
2) Jaro Kinnunen-Tuukka Shemeikka (Mitsubishi) + 20,8
3) Anssi Rytkönen-Juho-Ville Koskela (Mitsubishi) + 32,5
4) Ville Hautamäki-Mika Juntunen (Mitsubishi) + 46,9
5) Arttu Lähdeniemi-Jukka Toivonen (Mitsubishi) + 1.05,1

Lapin keskinopeus: 121,6 km/h
Pohja-ajat: Lappi 3

SM3-luokka

1) Henri Hokkala-Kimmo Pahkala (Ford) 18.30,4
2) Kristian Nieminen-Valtteri Nieminen (Ford) + 7,7
3) Roope Korhonen-Anssi Viinikka (Peugeot) + 10,7
4) Benjamin Korhola-Pekka Kelander (Ford) + 22,0
5) Tommi Heino-Samu Vaaleri (Ford) + 35,5

Hokkalan keskinopeus: 115,5 km/h
Pohja-ajat: Korhonen 2, Hokkala 1

SM4-luokka

1) Jere Pensas-Jouni Saarijärvi (Ford) 20.25,3
2) Konsta Saarinen-Joni Mäkelä (Ford) + 1,4
3) Juho Koski-Lammi-Arttu Vastamäki (Volkswagen) + 6,9
4) Valtteri Koski-Henry Haapoja (Ford) + 20,4
5) Markus Heikkinen-Hannu Väänänen (Toyota) + 21,4

Pensaan keskinopeus: 104,7 km/h
Pohja-ajat: Pensas 2, Saarinen 1

Lauantain aikataulu

11.28 – EK7 Porvola 1 (14,78 km)
12.41 – EK8 Neroskulma 1 (10,34 km)
13.21 – EK9 Avus 1 (13,17 km)

Huoltotauko

16.11 – EK10 Porvola 2 (13,01 km)
17.24 – EK11 Neroskulma 2 (10,34 km)
18.04 – EK12 Avus 2 (13,17 km)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit