Lindholm Pohjanmaan soralta Portugalin asfaltille – “Edessä mielenkiintoinen kilpailu”

2.10.2020 / 20:35
Emil Lindholm ajaa EM-sarjassa MRF-rengasvalmistajan testikuljettajana (Kuva: ERC Media).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin EM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Portugalissa. Suomalaisedustuksesta Fafe Montelongo Rallissa vastaa viime viikonloppuna rallin SM-sarjan kauden viimeisessä osakilpailussa pettymyksen kokenut GRX-tiimin Emil Lindholm yhdessä kartanlukijansa Mikael Korhosen kanssa.

Emil Lindholm, 24, ei kauan ehtinyt surra pettymystään rallin SM-sarjan kauden viimeisessä osakilpailussa Seinäjoella viime viikonloppuna, kun espoolaisella oli edessään jo matka Portugaliin, missä tänä viikonloppuna ajetaan rallin EM-sarjan kauden kolmas osakilpailu. Aiemmin Azorien saarilla ajettu Portugalin EM-ralli on nyt siirretty koronan takia mantereen puolelle ja Portugalin pohjoispuolelle, kilpailukeskuksen sijaitessa Fafen kaupungissa.

Edellisen kerran Portugalissa ajettiin EM-ralli mantereen puolella 17 vuotta sitten, joten nyt edessä oleva kilpailu on kaikille kuljettajille uusi tuttavuus. Tämä jos mikä sopii mainiosti juuri Lindholmille, joka kilpailee EM-sarjassa ensimmäistä kauttaan. EM-sarjan pisteistä ajavista kuljettajista Lindholm sijoittui Italiassa yhdeksänneksi ja Latviassa viidenneksi.

– Edessä on mielenkiintoinen kilpailu, josta kenelläkään ei ole ennakkokokemusta. Reitillä kilpaillaan siis puhtaasti nuotista ajamalla. Esimerkiksi Rooman EM-rallissa näki selvästi sen, että ne jotka olivat aikaisemmin ajaneet kyseisen rallin, ajoivat kapeilla ja haastavilla erikoiskokeilla isoja eroja muihin nähden, Lindholm sanoo tiedotteessaan.

Lindholm toimii tänä vuonna rallin EM-sarjassa intialaisen rengasvalmistajan MRF:n testikuljettajana ja kalustosta vastaa Toni Gardemeisterin johtama TGS Worldwide -tiimi. Skoda Fabia Rally2 Evo -auto, jolla Lindholm Portugalissa kilpailee, lähti matkaan jo viime viikolla ja kyseessä on sama auto, millä Lindholm on ajanut tänä vuonna aiemmat EM-rallit, Ruotsin MM-rallin, sekä SM-sarjan kaikki muut osakilpailut paitsi viime viikonlopun Seinäjoen osakilpailun.

– Portugalissa testaamme kilpailuolosuhteissa MRF:n asfalttirallirenkaita, joista on taas uusin kehitysversio käytössämme. Viikonlopulle on luvattu sadekeliä, joten se tekee rallista varmasti mielenkiintoisen. En ole aikaisemmin ajanut MRF:n saderallirenkaalla, joten sekin tulee nyt tutuksi, keskiviikkona Portugalissa yhden testipäivän ajanut Lindholm ennakoi.

Lindholm on EM-sarjan pisteissä kahden ajetun osakilpailun jälkeen kuudentena ja ERC1-junioriluokassa kolmantena.

– MRF:lle olisi tärkeää, että saisin myös pisteitä. On mielenkiintoista myös nähdä, miten rallijärjestäjä saa pidettyä fanaattiset portugalilaiset rallifanit poissa erikoiskokeilta, Lindholm pohtii kilpailua, joka tullaan koronan takia ajamaan ilman yleisöä.

 

Emil Lindholm nappasi Latvian EM-rallista viidennen sijan tuoman pistepotin (Kuva: ERC Media).

 

“Teemun ansiosta tämä kausi oli opettavainen”

Viime viikonloppuna Lindholm ja kartanlukija Mikael Korhonen taistelivat Seinäjoella rallin SM-sarjan SM1-luokan Suomen mestaruudesta, kun kaksikko starttasi kauden viimeiseen SM-ralliin pistejohtajina. Kuuden ajetun erikoiskokeen jälkeen taistelu kilpailun voitosta ja Suomen mestaruudesta oli äärimmäisen jännittävässä tilanteessa, kun johdossa ajaneen Teemu Asunmaan ja toisena olleen Lindholmin välinen ero oli vain 1,5 sekuntia.

Seitsemäs erikoiskoe, kilpailun kolmanneksi viimeinen erikoiskoe, päätti kuitenkin Lindholmin kilpailun ja sen myötä menivät myös haaveet uran ensimmäisestä Suomen mestaruudesta. Lindholmin Skodasta konepelti pomppasi auki kesken ajon ja hetkeä myöhemmin osuma maakiveen oikealle kääntyvässä mutkassa vei Lindholmin ja Korhosen “metsähallituksen” puolelle.

– Avautunut konepelti tietysti haittasi jonkin verran, mutta se ei vaikuttanut ulosajooni yhtään. Näin mutkan normaalisti, jarrutin ja käänsin auton sisämutkan ajouraan. Etupyörä osui penkasta esiin kaivautuneeseen maakiveen ja auto lähti välittömästi kaatumaan. Ei siinä ollut mitään tehtävissä. Ajoin ensimmäisenä reitillä, joten minun oli ajettava puhtaalla ajolinjalla, koska ajouran reunoilla oli todella liukasta. Tässä kohtaa olisi pitänyt tietää, että juuri tuon kyseisen mutkan sisäpenkasta esiin kaivautuu maakivi, Lindholm kertasi tapahtunutta.

Lindholm kilpaili nyt kolmatta kauttaan SM-sarjan kuninkuusluokassa ja debyyttikauden 2018 tavoin sijoitus loppupisteissä oli toinen. Viime vuonna Lindholm sijoittui SM-pronssille.

– Kaikkemme annettiin mestaruuden eteen, mutta ei tämä ollut vieläkään meidän vuotemme. Tiedettiin jo lähtiessä, että tässä kisassa ei voi jarrutella turhia yhtään. Meillä oli tuohon mutkaan asti todella hyvä kisa, joka meni eteenpäin suunnitellusti. Iso pettymys. Mestaruus olisi ollut minulle ja yhteistyökumppaneillemme kova juttu, Lindholm harmitteli.

Lindholm voitti viidestä SM-rallista kolme ja Asunmaa kaksi, mutta mestaruuden voittaneen Asunmaan voitot tulivat kauden ensimmäisestä ja viimeisestä SM-rallista, joissa jaossa oli korotetut SM-pisteet.

– Teemu antoi tänä vuonna kovan vastuksen, jota tässä vaiheessa ajajauraani myös tarvitsen. Talvikisoissa sain tehdä häntä vastaan ihan kaikkeni. Teemun ansiosta tämä kausi oli opettavainen, sillä jouduin usein miettimään, että missä kohtaa yritän hyökätä ja missä taas puolustaa asemiani ja ajaa vähän varovaisemmin. Mutta se ei vielä riittänyt meille tänä vuonna, Lindholm myönsi.

Portugalin EM-rallissa ajetaan lauantaina ja sunnuntaina 18 erikoiskoetta asfaltilla yhteispituudeltaan reilut 181 kilometriä.

Portugalin EM-rallin aikataulu

Lauantai 3.10.

11.00 – EK1 Montim 1 (6,92 km)
12.00 – EK2 Anjos 1 (14,13 km)
12.30 – EK3 Queimadela – Travassos 1 (10,88 km)

14.30 – EK4 Montim 2 (6,92 km)
15.30 – EK5 Anjos 2 (14,13 km)
16.00 – EK6 Queimadela – Travassos 2 (10,88 km)

18.00 – EK7 Montim 3 (6,92 km)
19.00 – EK8 Anjos 3 (14,13 km)
19.30 – EK9 Queimadela – Travassos 3 (10,88 km)

Ek-kilometrit lauantaina yhteensä: 95,79 km

Sunnuntai 4.10.

11.30 – EK10 Varzea Cova 1 (6,10 km)
12.00 – EK11 Monte 1 (11,72 km)
12.35 – EK12 Guilhofrei 1 (10,73 km)

14.55 – EK13 Varzea Cova 2 (6,10 km)
15.25 – EK14 Monte 2 (11,72 km)
16.00 – EK15 Guilhofrei 2 (10,73 km)

18.20 – EK16 Varzea Cova 3 (6,10 km)
18.50 – EK17 Monte 3 (11,72 km)
19.25 – EK18 Guilhofrei 3 (10,73 km)

Ek-kilometrit sunnuntaina yhteensä: 85,65 km
Ek-kilometrit kilpailussa yhteensä: 181,44 km
Koko kilpailureitin pituus: 535,48 km

Rallin EM-sarjan pistetilanteet löydät täältä

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Emil Lindholmin kommentit: Tiedote


Facebook kommentit