Lindholm SM-pistejahdista toisenlaiseen pistejahtiin – “Ohjelmassa on koulua”

3.3.2019 / 19:14
Emil Lindholm ajoi voittoon Joensuun SM-Itärallissa lauantaina (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Emil Lindholm jatkoi Joensuun SM-rallissa, Itärallissa, siitä mihin tammikuussa Rovaniemellä rallin SM-sarjan kauden avauksessa jäi. Espoolainen jyräsi lauantaina kauden toiseen osakilpailuvoittoonsa voittomarginaalin ollessa maalissa lähes 50 sekuntia.

Ja tässä kohtaa puhutaan Emil Lindholmin, sekä kartanlukija Mikael Korhosen kohdalla siis rallin SM1-luokan voitosta, sillä Joensuun ympäristössä lauantaina ajetussa Itärallissa yleiskilpailun ykkönen oli Toyotan WRC-autolla kilpaillut Takamoto Katsuta. Toisaalta ei Lindholmin “tuplavoittokaan” kauas jäänyt, sillä Katsutan ja Lindholmin välinen aikaero maalissa oli vain 0,8 sekuntia.

– Oli tärkeämpää ajaa oman luokan voitto ja siksi en lähtenyt reilua johtoamme riskeeraamaan. Näin jälkikäteen, kun eroksi jäi vain tuo 0,8 sekuntia, niin ehkäpä sittenkin olisi tuon verran pitänyt puristaa. Mutta hyvä näin. Ei ole häpeä hävitä tehtaan WRC-autolle, Lindholm naurahti SM-sarjan kauden kolmannen osakilpailun maalissa.

Itärallin kaksi ensimmäistä erikoiskoetta saatiin ajaa hyvissä olosuhteissa, mutta juuri ennen kolmatta erikoiskoetta alkanut raju lumisade teki olosuhteista todella hurjat. Näkyvyys erikoiskokeilla oli lähes olematon ja tien pinnalle satanut lumi teki ajamisesta erittäin vaikeaa.

– Lunta oli tiellä pahimmilaan se 15-20 senttimetriä. Tottakai siihen tuli sitten jonkinlainen ura missä piti pysyä. Aika eksoottinen kokemus, en ole tuollaista keliä ennen nähnyt, Lindholm pyöritteli päätään päivän urakan jälkeen.

Kaksi viikkoa aiemmin Lindholm oli ajanut Ruotsin MM-rallissa WRC2-luokassa toiseksi, mutta länsinaapurimme talviralli oli olosuhteiden osalta kaukana Joensuun SM-talvirallista.

– Ruotsissa oli lunta penkoissa, mutta sitten tiellä sitä ei ollut niin paljon. Ja kun oli plussakeli, niin se vähäinenkin lumi suli pois ja se oli enemmänkin sorarännikisa, Lindholm vertaili.

Kahden ajetun erikoiskokeen jälkeen Lindholmin johto Juha Saloon nähden oli kuusi sekuntia. Ensimmäisen huoltotauon jälkeen ajettu 33-kilometrinen Riutan erikoiskoe kavensi eron kuitenkin osuvasti erikoiskokeen pituus huomioiden 3,3 sekuntiin.

– Lunta kun tuli niin sankasti ja autossa ilmanputsarikotelo on sen muotoinen, niin se pakkasi sen täyteen lunta. Puolessavälissä pätkää mietin, että nyt on jotain pielessä, kun ei vitosvaihteella kiihdy enää mihinkään. Mutta päästiin se läpi, Lindholm kuvaili tapahtumia tämänvuotisen Itärallin pisimmällä erikoiskokeella.

 

Emil Lindholm on nyt ajanut Volkswagenin ratissa kahteen SM-rallin voittoon (Kuva: RPF).

 

“On se itseluottamus aika hyvä”

SM1-luokan voittotaistelun osalta ratkaisu nähtiin Oskolassa, missä Lindholmin pohja-aika Saloon nähden oli peräti 40 sekuntia ja ennen kahta viimeistä erikoiskoetta johtomarginaali oli kasvanut 43,3 sekuntiin. Vaikka ero olikin tässä kohtaa kilpailua “murhaavan ylivoimainen”, niin siitä huolimatta Lindholm oli nopein myös viidennellä, kilpailun viimeisellä metsäerikoiskokeella, ja maalissa lopullinen voittomarginaali Saloon nähden oli 49,4 sekuntia.

Tammikuussa Rovaniemellä ajetussa SM-sarjan kauden avausosakilpailussa Lindholmin voitto irtosi lähes yhtä suurella erolla (49,2 sekuntia). Viime vuonna SM1-luokasta SM-hopeaa napanneelle Lindholmille näinkin dominoiva alkukausi on tullut yllätyksenä. Tai no Lindholm kyllä tyrmäsi toimittajan esittämän termin “dominoiva”.

– On se yllättänyt, kyllä. Mutta en sanoisi, että dominoiva. Tänäänkin nähtiin aamupäivällä, että kun ajettiin normiolosuhteissa, niin kilpailu oli tiukkaa. Tunturiralli oli yllätys, mutta kun tähän kilpailuun lähdettiin, niin kärkeen oli mieli. Sanoin aikaisemminkin, että meille on tärkeää ottaa pisteitä jokaisesta kisasta. Toinen tai kolmaskin sija täältä, niin jollain tavalla olisin ollut tyytyväinen niihinkin, Lindholm kuvaili.

Lindholm myöntää, että alkukauden onnistumisten myötä itseluottamus on juuri nyt todella hyvällä tasolla. Myöskään automerkin vaihtoa Skodasta Volkswageniin ei ole tarvinnut katua.

– On se itseluottamus aika hyvä. Kun on päässyt auton kanssa sinuiksi, niin se itseluottamus tulee aika pitkälle siitä. Tietää tasan tarkkaan mitä auto tekee kaikissa tilanteissa. Silloin kun autoon luottaa, niin voi mennä aika kovaa. Ja ei ole tarvinnut katua. Okei, murheita, jonkinlaisia probleemia on ollut niin kuin täällä tuo putsarijuttu. Mutta tälläisiä ihan mitättömiä asioita mitkä vaan pitää kuljettajan, kartturin ja tiimin tiedostaa, Lindholm korosti.

Rallin SM-sarjan talvikausi on nyt ajettu. Kesäkausi avataan Riihimäen osakilpailulla toukokuussa ja kyseessä on silloin SM-sarjan kuluvan kauden neljäs osakilpailu. Lindholmilla on seuraavaksi edessään paluu arkeen ja SM-pistejahti vaihtuukin tulevina viikkoina hieman toisenlaiseen pistejahtiin.

– Seuraavaksi ohjelmassa on koulua, kun pitää käydä luennoilla ja muutama tentti kirjaamassa, että saisi opintopisteitä tarpeeksi tutkintoon jossain vaiheessa. Sen lisäksi tehdään varmasti nuottitreeniä ja käydään ehkä nuotittamassa muutama MM-ralli, Lindholm kertoi.

Ja myös lepoa kiireisen talvikauden jälkeen?

– Lepoakin on tietysti hyvä ottaa, mutta toisaalta kyllähän sitä eläkepäivinä ehtii sitten lepäämään, Lindholm naurahti.

Joensuun SM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Emil Lindholm (Volkswagen) 52.16,7
2) Juha Salo (Skoda) + 49,4
3) Jari Ketomaa (Ford) + 50,8
4) Teemu Asunmaa (Skoda) + 54,7
5) Jukka Kasi (Skoda) + 3.51,1

SM1-luokan pistetilanne 3/7 osakilpailua

1) Teemu Asunmaa 62
2) Emil Lindholm 59
3) Juha Salo 56
4) Jari Ketomaa 27
5) Henrik Pietarinen 26

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit