MOTORSPORT

Loebin 16 MM-osakilpailun voitoton jakso päättyi Belgiassa – “Luulin, että taistelen kakkossijasta”

Rallicrossin MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu Mettet’n radalla Belgiassa viime viikonloppuna oli Sebastien Loebin ja Peugeotin suurta juhlaa. Samalla Loebista tuli rallicrossin MM-sarjan historian kahdeksas kuljettaja, joka on yltänyt vähintään kahteen osakilpailuvoittoon.

Alkuerien parhaaseen kokonaistulokseen ylsi Mattias Ekström ennen Timmy Hansenia, Johan Kristofferssonia, sekä Sebastien Loebia. GRX Taneco -tiimin kuljettajat olivat selviytyneet kauden kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa molemmissa semifinaaleihin ja sama tahti jatkui myös Belgiassa, kun Timur Timerzyanov oli alkuerien kahdeksas ja Niclas Grönholm 11.

Sen sijaan semifinaaleihin eivät selviytyneet muun muassa isäntämaan ex-WRC-tähti Francois Duval, toinen Renault-kuljettaja Jerome Grosset-Janin, sekä Olsbergs MSE -tiimin Kevin Eriksson, jonka ajot päättyivät jo lauantain alkuerien jälkeen auton tekniikkamurheiden seurauksena. Duvalille nyt ajettu kilpailu oli kauden ensimmäinen MM-sarjassa ja belgialainen kilpaili belgialaisen Comtoyou Racing -tiimin väreissä Ekströmin viimevuotisella Audilla.

Ensimmäisessä semifinaalilähdössä Volkswagen-kuljettajat ajoivat vakuuttavaan kaksoisvoittoon Kristofferssonin ollessa ykkönen ja Solbergin ylittäessä maaliviivan toisena. Kolmannen finaalipaikan nappasi Ekström. Toinen semifinaalilähtö olikin sitten kauden parasta viihdettä tähän mennessä. Loeb ajoi ylivoimaiseen voittoon ja toiseksi nousi Andreas Bakkerud varaslähdöstään ja kahdesta lisälenkistä huolimatta. Timmy Hansen puolestaan pyörähti, putosi viimeiseksi, mutta järjesti sen jälkeen todellisen ohitusshown nousten kolmanneksi ja viimeisenä kuljettajana mukaan finaaliin.

GRX Tanecon molemmat kuljettajat, Grönholm ja Timerzyanov, kokivat omissa semifinaalilähdöissään kovia jo heti startin jälkeen. Grönholm pyörähti ensimmäisessä mutkassa ja putosi viimeiseksi, mutta inkoolainen onnistui nousemaan kuitenkin vielä neljänneksi. Timerzyanov puolestaan kolhi autoaan lähtösuoralla ja jäi lopulta toisen semifinaalilähdön viimeiseksi. Venäläisen loppusijoitus oli kahdeksas ja Grönholmin 11. MM-pisteissä Grönholm säilytti seitsemännen sijansa ja tiimien pisteissä GRX Taneco vahvisti asemiaan parhaana yksityistiiminä neljännellä sijalla.

Kun GRX Tanecon lisäksi muutkaan MM-sarjan yksityistiimit eivät onnistuneet saamaan kuljettajiaan Mettet’n radalla Belgiassa finaaliin, niin ensimmäistä kertaa tällä kaudella finaalikuusikon muodostivat kolmen tehdastiimin (Volkswagen, Audi ja Peugeot) kuusi kuljettajaa.

 

Kuva: Peugeot Sport
Finaalin ensimmäisessä mutkassa tunnelma oli varsin tiivis (Kuva: Audi Mediacenter).

 

“Fiilis oli uskomaton, kun tajusin voittavani”

Finaalin startissa toisesta lähtöruudusta startannut Loeb nappasi ensimmäisen mutkan jälkeen johtopaikan saaden peräänsä tiimikaveri Timmy Hansenin, joka hyödynsi lähtösuoran ja ensimmäisen mutkan värikkäät tapahtumat hienosti nousemalla viimeisestä lähtöruudusta toiseksi. Paalupaikalta startannut MM-pistejohtaja Kristoffersson sen sijaan sei saanut hyvää starttia, ruotsalainen jäi kilpakumppaneiden autojen puristuksiin ja ensimmäisessä mutkassa Kristofferssonin Volkswagen nousi hetkeksi aikaa jopa kahdelle pyörälle, mutta ei kuitenkaan kaatunut.

Ensimmäisen mutkan jälkeen Peugeotit olivat siis kaksoisjohdossa, Volkswagenit sijoilla kolme, sekä neljä ja Audit jätettiin tässä vaiheessa finaalia peränpitäjiksi. Ensimmäisenä lisälenkille heti ensimmäiseltä kierrokselta syöksyi Solberg ja Kristoffersson teki saman toisen kierroksen päätteeksi. Siinä missä Solberg nakutti kovia kierrosaikoja ja ajoi kärkeä kiinni, niin Kristoffersson sen sijaan oli lisälenkin jälkeen viimeisenä ja käytännössä ulkona palkintotaistelusta.

Peugeot-kuljettajat Loeb ja Hansen ajoivat lisälenkille peräkkäin neljännellä kierroksella. Tässä kohtaa Ekström siirtyi kärkeen ja Loeb palasi radalle toiselle sijalle, mutta Solberg sen sijaan ehti Hansenin edelle kolmanneksi. Loeb oli kovaa vauhtia matkalla kohti voittoa, sillä Ekström oli ainoa kuljettaja joka ei ollut vielä lisälenkkiä suorittanut ja Loebin ero ruotsalaiseen oli vain 1,5 sekuntia. Lopulta viimeisen kierroksen ollessa käynnissä Ekström kiersi lisälenkin, Loeb nousi kärkeen ja ajoi voittoon, kun taas Ekström putosi lopputuloksissa neljänneksi.

– Luulin, että Mattias oli jo hoitanut lisälenkin ja että taistelen kakkossijasta. Sitten viimeiseen mutkaan tultaessa hän menikin lisälenkille ja en osannut todellakaan odottaa sitä, joten fiilis oli aivan uskomaton, kun tajusin voittavani kilpailun, Loeb hehkuttaa finaalin tapahtumia Peugeotin tiedotteessa.

 

Kuva: Volkswagen Motorsport
Petter Solberg ajoi Belgian osakilpailussa kauden parhaan sijoituksensa tähän mennessä (Kuva: Volkswagen Motorsport).

 

“Kakkossija on ehdottomasti fantastinen tulos”

Loebille nyt ajettu kilpailu oli rallicrossin MM-sarjassa uran 27. ja voittoja ranskalainen on saavuttanut kaksi. Ensimmäinen voitto tuli Latvian osakilpailusta lokakuussa 2016, jonka jälkeen Loeb ehti ajaa 16 MM-osakilpailua ilman voittoa. Noista 16 voitottomasta kilpailusta Loeb ajoi toiseksi neljä kertaa ja kolmanneksi myös neljä kertaa. Kaksi kakkossijoista tulivat tämän kauden kahdesta ensimmäisestä osakilpailusta, Espanjasta ja Portugalista.

Solbergille nyt tullut kakkossija on kauden paras sijoitus Espanjan viidennen ja Portugalin kolmannen sijojen jälkeen. Edellisen kerran Solberg oli lopputuloksissa näin korkealla viime vuoden elokuussa Kanadassa, missä sijoitus oli myös toinen. Edellisen voittonsa Solberg nappasi lähes vuosi sitten, kun norjalainen kaasutteli ykköseksi Englannin osakilpailussa toukokuussa 2017.

– Finaalin startti oli todella raju, osumaa tuli vasemmalta ja oikealta ja lopulta kaaos ensimmäisessä mutkassa. Auto tuntui hyvältä, joten päätin hyökätä oikein tosissaan. Jotain kuitenkin hajosi autosta toisella kierroksella ja se hieman verotti vauhtia. Näin kovasta finaalista kakkossija on ehdottomasti fantastinen tulos, rallicrossin MM-sarjan kaksinkertainen maailmanmestari Solberg korostaa Volkswagen Motorsportin tiedotteessa.

EM-sarjan puolella Supercar-luokassa hallitseva Euroopan mestari Anton Marklund nappasi kauden avausvoittonsa oltuaan huhtikuussa Espanjassa toinen. Jere Kalliokoski selviytyi ensimmäistä kertaa tällä kaudella semifinaaleihin, mutta uran ensimmäinen finaalipaikka EM-tasolla jäi saavuttamatta jarrumurheiden takia.

RX2 International -luokan kauden avausosakilpailussa voittoon ajoi Henrik Krogstad. Alkueristä viidennen sijan napannut Jami Kalliomäki ajoi omassa semifinaalilähdössään toiseksi ja selviytyi hienosti finaaliin. Finaalissa Kalliomäki kuitenkin törmäsi startin jälkeen rajusti Vasily Gryazinin auton perään ja seurauksena oli lopulta musta lippu hylätyn suorituksen johdosta. Touring Car -luokassa Jari Jaakkola oli omassa semifinaalilähdössään viides, eikä selviytynyt finaaliin.

Rallicrossin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Silverstonessa, Englannissa 25.-27. toukokuuta.

Mettet’n finaalin tulokset

1) Sebastien Loeb (FRA) Peugeot 4.05,108
2) Petter Solberg (NOR) Volkswagen 4.05,555
3) Timmy Hansen (SWE) Peugeot 4.06,910
4) Mattias Ekström (SWE) Audi 4.07,068
5) Johan Kristoffersson (SWE) Volkswagen 4.07,203
6) Andreas Bakkerud (NOR) Audi 4.08,139

Kuljettajien MM-pistetilanne 3/12 osakilpailua

1) Johan Kristoffersson (SWE) 75
2) Sebastien Loeb (FRA) 66
3) Petter Solberg (NOR) 65
4) Andreas Bakkerud (NOR) 61
5) Timmy Hansen (SWE) 59
6) Mattias Ekström (SWE) 59
7) Niclas Grönholm 37
8) Janis Baumanis (LAT) 32
9) Guerlain Chicherit (FRA) 27
10) Timur Timerzyanov (RUS) 27

Tiimit

1) PSRX Volkswagen Sweden 140
2) Team Peugeot Total 125
3) EKS Audi Sport 120
4) GRX Taneco 64
5) GC Kompetition 42
6) Olsbergs MSE 41

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Rallicrossin MM-sarjan virallinen YouTube-kanava

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com