Maaginen Tommi Hallman teki suomalaista rallicross-historiaa – “Uskomatonta!”

23.7.2023 / 18:38
Tommi Hallman ajoi Lydden Hillin radalla komeaan voittoon (Kuva: @World / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan RX2e-luokan kauden kolmas osakilpailu Lydden Hillin radalla Englannissa päättyi sunnuntaina Tommi Hallmanin voitonjuhliin.

Ensimmäistä kertaa urallaan rallicrossin MM-sarjassa kilpaillut Tommi Hallman oli vakuuttavassa iskussa koko viikonlopun ajan. Neljästä alkuerästä kuopiolainen oli nopein kolmessa ja kun neljäs alkuerä toi toiseksi nopeimman ajan, nappasi Hallman alkuerien kokonaisvoiton lopulta ylivoimaisesti, 17 pisteen erolla ennen Nils Anderssonia. Semifinaalissa ja finaalissa menestysresepti oli sama ja toimiva: startissa paalulta kärkeen, karkuun ja ruutulipulle ykkösenä.

– Olihan viikonloppu, uskomatonta! Olen todella onnellinen. Rata on todella hieno ja kun yleisöä oli todella paljon koko viikonlopun ajan, niin on ollut hienoa ajaa täällä. Auto on todella nautinnollinen ajaa. Iso kiitos tiimille, SET Promotionille ja kaikille tukijoilleni, Hallman hehkutti tuoreeltaan finaalin jälkeen.

Finaalissa Hallman sai hyvän vastuksen RX2e-luokan hallitsevalta mestarilta, belgialaiselta Viktor Vranckxilta, joka järjesti viimeisillä kierroksilla vielä hienon kirin. Hallman ei kuitenkaan kärkipaikalla virheisiin sortunut ja maalissa ero Vranckxiin oli lopulta niukkaakin niukempi, mutta riittävä 0,629 sekuntia.

Hallman teki voiton myötä suomalaista rallicross-historiaa, sillä koskaan aiemmin ei suomalaiskuljettaja ole debytoinut rallicrossin MM-sarjassa voitolla. Kun kaikki MM-sarjan luokat huomioidaan, on vuosina 2014-2023 nyt yhteensä kahdeksan suomalaiskuljettajaa napannut MM-debyytissään kärkikymmenikköön oikeuttaneen sijoituksen.

Ennen Hallmania tämän tilaston kärkipaikkaa piti hallussaan Juha Rytkönen, joka MM-debyytissään Kouvolassa kesällä 2020 ajoi Supercar-luokassa toiseksi. Jesse Kallion taival RX2-luokassa puolestaan käynnistyi vuonna 2019 Espanjassa kolmannella sijalla. Kallio on Hallmanin ohella ainoa suomalainen, joka on yltänyt osakilpailuvoittoon RX2e-luokassa. Kallion voitto tuli Ruotsin osakilpailusta vuonna 2021.

Sen jälkeen, kun Hallman kilpaili keväällä 2021 ensimmäistä kertaa nelivetoisella autolla rallicrossissa, on hän voittanut Supercar Lites -luokan mestaruuden RallyX-sarjassa, sekä NEXT-luokan mestaruudet Nitro-rallicrossissa niin Euroopan, kuin maailmankin finaalin osalta. 16 ajamastaan kilpailusta viimeisen reilun kahden vuoden aikana maaginen Hallman on voittanut 11 ja noussut palkintopallille 16 kertaa, eli jokaisessa ajamassaan kilpailussa.

RX2e-luokka kilpailee seuraavan kerran elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Belgiassa ja kausi päättyy Saksan Esteringissä ajettavaan osakilpailuun 19.-20. elokuuta. Näistä kahdesta kilpailusta Hallman nähdään mukana Saksassa.

RX2e ja Englannin finaalin tulokset

1) Tommi Hallman 3.51,917
2) Viktor Vranckx (BEL) + 0,629
3) Ole Henry Steinsholt (NOR) + 3,503
4) Pablo Suarez (ESP) + 15,008
5) Nils Andersson (SWE) + 38,584
6) Roberts Vitols (LAT) Keskeytys

Suomalaisten top10-sijoitukset MM-debyytissä

1. Tommi Hallman, Englanti 2023 (RX2e)
2. Juha Rytkönen, Suomi 2020 (Supercar)
3. Jesse Kallio, Espanja 2019 (RX2)
4. Toomas Heikkinen, Portugali 2014 (Supercar)
5. Miki Weckström, Kanada 2016 (RX Lites Cup)
6. Joni-Pekka Rajala, Suomi 2014 (Supercar)
6. Jami Kalliomäki, Belgia 2018 (RX2)
9. Joni Wiman, Kanada 2014 (Supercar)

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit