Mäkinen ainoa joka yltänyt juhlarallissaan voittoon – Saako seuraa Tänakista Italiassa?

4.6.2019 / 21:31
Ott Tänak ja Tommi Mäkinen Suomen MM-rallissa 2018 (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan historiassa vain yksi kuljettaja on yltänyt voittoon uransa 100. MM-rallissa. Tuo kuljettaja on Tommi Mäkinen, joka 18 vuotta sitten Portugalissa ajoi voittoon juhlarallissaan.

Vuoden 2001 Portugalin MM-rallin voitto on myös eittämättä yksi Tommi Mäkisen kuljettajauran komeimmista. Ennen viimeistä erikoiskoetta Mäkinen oli kilpailussa toisena, mutta eroa kärkikuljettajaan Carlos Sainziin oli vain 0,3 sekuntia. Viimeinen erikoiskoe oli reilut 11 kilometriä pitkä ja selvää oli, että se kumpi kaksikosta Sainz-Mäkinen olisi nopeampi, pääsisi juhlimaan voittoa, sen verran pieni oli ero.

Ja nopeampi kaksikosta oli siis Mäkinen, eikä millään pienellä erolla, vaan täysin ylivoimaisella 8,9 sekunnin erolla, joten voittomarginaaliksi tuli lopulta 8,6 sekuntia. Kyseinen Portugalin MM-ralli 18 vuotta sitten oli Mäkiselle uran 100. kilpailu rallin MM-sarjassa ja hän oli kautta aikojen yhdeksäs kuljettaja MM-sarjan historiassa, joka saavutti kyseisen rajapyykin. Mäkinen oli myös ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa, joka on pystynyt voittoon juhlarallissaan.

Kolme ensimmäistä kuljettajaa, jotka saavuttivat rallin MM-sarjassa 100 kilpailun rajapyykin, olivat kaikki suomalaisia. Ensimmäisenä 100 MM-ralliin urallaan ylsi Hannu Mikkola, joka juhlarallissaan Kreikassa vuonna 1987 ajoi kolmanneksi. Seuraavana “sadan MM-rallin kerhoon” mukaan nousi vuotta myöhemmin Kreikassa Markku Alen, joka sijoittui neljänneksi. Kolmantena 100 MM-ralliin ylsi Juha Kankkunen, joka vuonna 1995 Uudessa-Seelannissa ajoi kolmanneksi.

Ensimmäinen ei-suomalainen kuljettaja, joka saavutti 100 ajetun MM-rallin rajapyykin, oli Sainz, joka Portugalissa vuonna 1998 ajoi toiseksi. Vähintään 100 MM-rallia urallaan on ajanut 28 kuljettajaa ja heistä suomalaisia on kymmenen. Viimeisin suomalainen, joka 100 MM-rallin rajapyykin on rikkonut, on Jari-Matti Latvala, joka ylsi kyseiseen saavutukseen Suomessa vuonna 2011. Latvalasta tuli taannoin myös ensimmäinen kuljettaja MM-sarjan historiassa, joka rikkoi 200 MM-rallin rajapyykin.

Liekö sitten 100. MM-startti ja juhlaralli jonkinlainen kirous, mutta Mäkistä ennen, eikä sen jälkeen kukaan toinen kuljettaja ole siis yltänyt 100. MM-rallissaan voittoon ja vuoden 2001 jälkeen vain kahdesti on kuljettaja yltänyt edes kakkossijaan: Latvala Suomessa 2011 ja Sebastien Ogier Meksikossa 2016. Viimeisin 100 MM-rallin rajapyykin saavuttanut kuljettaja on Thierry Neuville, joka tänä vuonna juhlarallissaan Meksikossa ajoi neljänneksi.

Seuraava kuljettaja MM-sarjassa, joka tulee saavuttamaan 100 MM-rallin rajapyykin, on Mäkisen johtamassa Toyota Gazoo Racing -tallissa uransa ensimmäistä maailmanmestaruutta tänä vuonna tiukasti jahtaava Ott Tänak, jolle viime viikonloppuna ajettu Portugalin MM-ralli oli uran 99. MM-ralli.

Tänakille reilun viikon päästä käynnistyvä Italian MM-ralli on siis uran 100. MM-startti ja sinne virolainen lähtee suurimpana voittajasuosikkina, joten onkin hyvin mahdollista, että Mäkinen tulee saamaan seuraa Tänakista ja Tänak nousee toisena kuljettajana MM-sarjan historiassa 100. MM-rallissaan voittoa juhlineiden kuljettajien listalle Mäkisen lisäksi.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Italian Sardiniassa 13.-16. kesäkuuta.

Vähintään 100 MM-ralliin osallistuneet suomalaiskuljettajat

Jari-Matti Latvala 201
Mikko Hirvonen 163
Juha Kankkunen 162
Marcus Grönholm 153
Tommi Mäkinen 139
Markku Alen 129
Hannu Mikkola 123
Toni Gardemeister 112
Harri Rovanperä 111
Ari Vatanen 101

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit