Mäkinen pronssijahtiin, moottorin mystinen vaiva korjattu – “Nyt on taas voima kanssamme”

26.9.2018 / 18:44
Niko Mäkinen lähtee tavoittelemaan SM-finaalista pronssimitalia (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Niko Mäkisen kausi rallin SM-sarjassa on ollut kaksijakoinen. Talvella tutuksi tuli palkintokoroke, kun taas kesän kisoja on värittänyt epäonni. Ford Motorcraft Rally Teamissa kilpaileva Mäkinen on kuitenkin edelleen kiinni SM3-luokan pronssissa, kun kauden viimeinen osakilpailu ajetaan viikonloppuna Turun ja Salon ympäristössä.

Edellinen osakilpailu ajettiin syyskuun alussa ja sinne Niko Mäkinen kartanlukijansa Jarno Ottmanin kanssa lähti luottavaisina, olihan auton moottori uusittu. Kilpailussa autoon iski kuitenkin mystinen vaiva, jonka paikantaminen varikolla ei ollut mahdollista.

– Kaksi pätkää tuli ajollisesti paria pikku virhettä lukuunottamatta hyvin, mutta jo ykkösellä ihmeteltiin, että mikä on, kun tuli tukkaan noin paljon. Päivän kuluessa jäätiin koko ajan tasaisesti sekunti kilometrillä. Kisan aikana datasta ei löydetty mitään, eikä mitään selkeää vikaa ollut, paitsi yhdet tulpat auto söi. Ajateltiin, että täytyy katsoa peiliin, kun autossa oli aivan tuliuusi moottori, Mäkinen kertaa rallin jälkeisiä tunnelmia.

Ford Fiesta siirrettiin talliin ja alkoi kuumeinen tutkimus vian paikantamiseksi.

– Lähetin datan Puolaan auton rakentaneelle kaverille ja sieltä tuli välittömästi vastaus, että autosta on moottorin ajoitus pielessä. Kiikutettiin auto tehopenkkiin, että nähdään onko kaikki voima tallella. Pari vetoa ja huomattiin, että 30 heppaa on karannut ja analyysi oli sama, eli ajoituksessa on vikaa, Mäkinen kuvailee.

– Ei kun kotiin ja Heikkilän Villen kanssa jakopää auki. Vika löytyi, moottorin ajoitus hampaan pielessä. Se korjattiin ja vietiin auto uudestaan penkkiin. Pari vetoa ja hymy herkässä todettiin, että nyt on taas voima kanssamme.

Kolmen pettymykseen päättyneen kilpailun jälkeen Mäkisellä on tavoitteena päättää kausi palkintokorokkeella.

– Edellinen kisa on unohdettu ja keskittyminen on kohdistettu kauden finaaliin. Siellä on nyt mitaleja jaossa ja kun ollaan kolmantena pisteissä, ei ole yhtään varaa antaa siimaa kavereille. Täysiä on ajettava ja kaikki laitettava peliin, että pystytään tekemään “comeback” palkintokorokkeelle. SM-pronssi, sitä me lähdetään tavoittelemaan, Mäkinen päätti.

SM3-luokan pistetilanne 6/7 osakilpailua

1) Jaro Kinnunen (EMSC) 112
2) Samuli Vuorisalo (TMS) 84
3) Niko Mäkinen (LaihUA) 69
4) Henri Hokkala (ALTI) 65
5) Jussi Lindberg (SiAk) 57
6) Lauri Joona (SAU) 51
7) Joonas Lindroos (ESCR) 50
8) Jani Luhtaniemi (RDT) 42
9) Aleksi Röyhkiö (TamUA) 39
10) Heikki Leinonen (Kaj-UA) 30

Teksti: Puistohulmi Racingin tiedote

 


Facebook kommentit