Mäkisen palkintosijoituksen tavoittelu päättyi pettymykseen – “Turbo menee vaihtoon”

13.9.2017 / 13:23
Niko Mäkinen pettyi "Ukin" SM-rallin lopputulokseen (Kuva: Taneli Niinimäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Viime lauantaina Uudenkaupungin ympäristössä ajettiin rallin SM-sarjan kauden toiseksi viimeinen osakilpailu. Niko Mäkisen ja kartanlukija Antti Haapalan selkeä tavoite oli ajaa ehjä kilpailu ja tässä tavoitteessa pysyttäessä kurkottaa mahdollisimman korkealle, jopa kolmen joukkoon. Toisin kuitenkin kävi.

Uudenkaupungin SM-rallissa ajettiin kahdeksan erikoiskoetta ja alku lupaili Niko Mäkisen autokunnalle kohtuullisen hyvää sijoitusta, vaikka Mäkinen itseään sättikin.

– Meni ihan reisille, oli laihialaisen ensimmäinen tokaisu ykkösen maalissa.

– Ei siinä vaiheessa löydetty mitään yksittäistä syytä siihen ettei ykkönen tullut ihan toivotusti. Kakkonen meni vähän samaan tahtiin ja kolmonen vielä siihen perään, siellä oli mielestäni vähän huono nuottikin. Liukasta siellä kyllä oli, satoi koko ajan, mutta ei se rapaisuus haitannut. Normaali kesäkeli, Mäkinen heitti.

Kolmen erikoiskokeen jälkeen oli vuorossa neljän kilometrin mittainen asfaltilla ajettava yleisöerikoiskoe.

– Antti sanoi mulle ennen nelosta, että vedä kovaa, mutta rauhallisesti läpi äläkä tee mitään typerää. Se onnistui ja ajettiin sinne toiseksi paras aika.

Neljännen erikoiskokeen jälkeen oli vuorossa tauko ja aika tarkentaa loppupäivän suunnitelmaa.

– Päätettiin, että hyökätään kunnolla. Toinen sija oli 15 sekunnin päässä ja neljänteen oli matkaa vain yhdeksän sekuntia, eli onnistumalla oli mahdollista nousta taistelemaan pytyistä. Sovittiin Antin kanssa ettei katsota yhtään mitä muut tekevät, vaan keskitytään täysin omaan ajoon ja tehdään sitä mitä osataan niin hyvin kuin mahdollista.

“En tiedä itsekään mitä siinä tapahtui”

Jäljellä oli neljä erikoiskoetta ja Mäkinen oli tässä vaiheessa viidentenä.

– Vitonen meni ihan hyvin, oltiin kolmanneksi nopeimpia. Tuntui hyvältä ja luotettiin, että täältä noustaan ja suunnitelma pitää. Kutonen tuli vähän huonommin, mutta oli sekin ihan ok. Oltiin siellä kahdeksansia, jäätin kärjelle vain kuusi sekuntia. Oli pirun tasaista, Mäkinen kertasi tapahtumia.

Kahden viimeisen erikoiskokeen alla kuljettajat kävivät vielä huollossa ja sitten oli loppusuoran aika.

– Jotain tapahtui, Mäkinen kertoo savu korvista nousten.

Erikoiskokeella seitsemän Mäkinen putosi kokonaistilanteessa kuudenneksi ja viimeisen pätkän jälkeen sijoitus oli kahdeksas. Ennen kahta viimeistä erikoiskoetta Mäkinen oli kolmannesta sijasta vain 12 sekunnin päässä.

– En tiedä itsekään mitä siinä tapahtui, vauhti vain ei riittänyt kahdella viimeisellä ja pudottiin pari sijaa. Ajateltiin, että tuli ehkä sittenkin mietittyä liikaa muiden tekemistä ja sitä että pitäisi yrittää hyökätä ja keskittyminen omaan tekemiseen herpaantui.

Kotimatka sateisessa syyshämärässä ei mennyt vain tappiota nieleskellessä, vaan kilpailua käytiin läpi analyyttiselläkin otteella.

– Käytiin läpi incaria ajamisesta ja mietittiin mitä oltaisiin voitu tehdä toisin ja mitä tehtiin oikein. Siinä katsellessa välähti mieleen, että autokin pitää tutkia. Lähetettiin heti seuraavana päivänä auton data eteenpäin tutkittavaksi. Tuntui niin hullulta, kun mielestämme tultiin kahdella viimeisellä ek:lla paremmin kuin koko päivänä ja turpaan tuli. Ensi tieto on nyt saatu ja turbo menee vaihtoon, uusi on jo tuloillaan. Laitetaan auto taas iskuun, kyllä ennen pitkää täytyy meidänkin onnistua, me ei nimittäin lannistuta vaikka mikä tulisi, Mäkinen päätti.

Rallin SM-sarjan viimeinen osakilpailu ajetaan Tampereen ympäristössä syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

Teksti: Toni Lönnroos, Puistohulmi Racingin tiedotus


Facebook kommentit