MOTORSPORT

Männyn Tunturiralli päättyi pettymykseen – Kilpailun jälkeen kiitokset voittajatiimin vetäjältä

Ensimmäistä ralliaan Skoda Fabia R5:llä ajanut Marko Mänty yhdessä kartanlukijansa Joni Mäkelän kanssa taisteli tiukasti yleiskilpailun kolmannesta sijasta aina rallin viimeisillä metreille asti. Viimeisellä erikoiskokeella Mänty kuitenkin sortui ulosajoon ja hyvin sujunut kilpailu päättyi pettymykseen.

Perjantain jälkeen Marko Mänty oli yleiskilpailussa hienosti toisena, 11,9 sekuntia johtopaikkaa hallussaan pitäneestä Juha Salosta jääneenä. Lauantai-aamun ensimmäisellä erikoiskokeella Siikakämässä Mänty oli kolmanneksi nopein, mutta mitä pidemmälle päivä eteni, niin selväksi kävi se, että Salon ja Teemu Asunmaan taistellessa voitosta, Mänty kävisi taistelua kolmannesta sijasta Jarkko Nikaraa vastaan.

Mäntyvaaran erikoiskokeen jälkeen Nikara oli tasan kolme sekuntia Mäntyä edellä, kun ajamatta oli enää kaksi erikoiskoetta. Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella Heinunkierrossa moottoriongelmat toivat kuitenkin Männylle harmia ja haaveet palkintosijoituksesta alkoivat hiipua.

– Joku vika tuli moottoriin. Katsojilta pätkän varrella kuultiin, että ääni oli erilainen. Ei se jaksanut mennä. Tuli hyvin se pätkä, mutta aika oli huono. Jotain vikaa täytyy olla moottorissa, Mänty kertasi lopun tapahtumia.

Samaan aikaan kuitenkin myös Nikaran Subarussa oli teknisiä ongelmia ja Mänty nousikin moottoriongelmista huolimatta kolmanneksi. Ennen viimeistä erikoiskoetta Mänty johti Nikaraa 10,8 sekunnilla ja kun Nikaran Subarusta oli tullut takavetoinen, niin Mänty olisi käytännössä ottanut kolmannen sijan vain ajamalla maaliin. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan Skoda lipsahti tieltä ulos ja kolmas sija vaihtui lumitöihin.

– Kaatui, ei siinä sen kummempaa. Otti vähän penkkaan, imaisi sinne ja sitten lähdettiin. Ajateltiin, että Nikara tulee sieltä vielä ohi. Mitään ei saa jos ei yritä, Mänty muistutti.

Pettymys luonnollisesti oli iso ja vaikka ralli olikin sujunut vauhdin puolesta hyvin, niin se ei Mäntyä juurikaan tuoreeltaan rallin päättymisen jälkeen lohduttanut.

– Mukava olisi tietysti ollut päästä maaliin, Mänty huokaisi.

 

Kuva: Jari Nurminen
Kartanlukija Joni Mäkelä tutkimassa Skoda Fabia R5:n vaurioita (Kuva: Jari Nurminen).

 

“Teit kuten urheilijan kuuluukin”

Jos keräsi Männyn esitys vauhdin puolesta kehuja ja kiitosta rallin aikana, niin rallin jälkeen kiitokset tulikin sitten Tunturirallin yleiskilpailun kaksoisvoiton napanneen Hannu’s Rally Teamin tiimipäälliköltä Hannu Lehessaarelta. Kiitos liittyi viimeisen erikoiskokeen tapahtumiin missä Mänty ajoi ulos ja samaan aikaan Lehessaaren tiimin kuljettajat Salo ja Asunmaa kävivät kovaa taistelua rallin voitosta.

– Kiitos Marko kaikkien muiden kilpailijoiden puolesta. Marko tyrkkäsi Skodan hankeen EK10:llä jonkin verran ennen pätkän puoliväliä niin kunnolla, että auto oli täynnä lunta ja poikittain tiellä. Siinä voi olla tekemättä mitään ja siirtää ongelman takana tuleville. Toisena autona ollut Marko olisi näin saanut ison suman aikaiseksi. Mutta eikös mitä. Marko löi pakin silmään ja peruutti autonsa ojaan ja ryhtyi lapioimaan toiselta puolelta penkkaa pois, että takaa tulevat pääsevät kiertämään, Lehessaari kirjoitti Hannu’s Rally Teamin Facebook-sivullle lauantai-iltana.

– Marko, teit kuten urheilijan kuuluukin. Kun oma kisa oli ihan täysosuman osalta ohi, päätit olla häiritsemättä muiden kisaa. Kun mietin kaikenlaisia vääntöjä menneiden vuosien aikana, niin minun mieltäni lämmittää tällainen teko. Ja uskon kaikkien autourheilusta oikeasti kiinnostuneiden ja sitä harrastavien ajattelevan samalla tavalla, Lehessaari hehkuttaa.

Lehessaaren kirjoitus Facebookissa oli kerännyt sunnuntai-aamupäivään mennessä yli 1000 tykkäystä, reilut 50 kommenttia ja se oli jaettu eteenpäin 39 kertaa.

Mänty ei Tunturirallin yleiskilpailusta palkintoa rallin päätteeksi siis pokannut, mutta epävirallisen fair play -palkinnon voisi Kauhajoen suuntaan kyllä toimittaa.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com