Mänty jatkaa Skodalla SM-sarjassa myös ensi kaudella – “Ainakin sitä mitalia lähdetään taas hakemaan”

9.11.2017 / 10:35
Marko Mänty (oik.) ja Teemu Asunmaa Walesin MM-rallissa lokakuussa (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Ensimmäisellä kaudellaan rallin SM-sarjan SM1-luokassa värikkäiden vaiheiden jälkeen neljänneksi loppupisteissä sijoittunut Marko Mänty jatkaa SM-mitalin tavoittelua myös ensi kaudella. Kalusto ja kartanlukija pysyvät samoina, mutta yksi asia muuttuu: menestysnälkää Männyllä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

UrheiluUutiset.com tapasi Marko Männyn Walesissa, rallin MM-sarjan osakilpailun varikkoalueella Deesidessa, Chesterissä. Mänty oli matkassa yhdessä rallin SM-sarjan SM1-luokan tämän vuoden mestarin Teemu Asunmaan kanssa. Molemmat ovat kotoisin Pohjanmaalta, Mänty Kauhajoelta ja Asunmaa Alavudelta. Mänty ei “sumuisella saarella” ajettavassa MM-rallissa ollut paikan päällä ensimmäistä kertaa, mutta yksi asia tuli uutena elementtinä vastaan reissun ensimmäisinä päivinä.

– Olen monta kertaa täällä käynyt, mutta nyt ensimmäistä kertaa niin, että ei ole satanut. Tai no ei ole satanut vielä, Mänty naurahti.

Haastattelua tehdessä Toyota Gazoo Racingin varikkopilttuussa, tai “motorhomessa” kuten sanonta kansainvälisissä ympyröissä kuuluu, taustalla mekaanikot ahkeroivat kolmen Yaris WRC -auton ympärillä.

– Onhan täällä hienot puitteet ja hienoa oli päästä vierailemaan tänne Toyotan tiloihin, Mänty hymyili.

 

 

“On tosi mahtavaa lähteä ensi kauteen”

43-vuotias Mänty on urallaan nähnyt ja kokenut autourheilussa paljon, mutta vasta tänä vuonna aiempina vuosina Hondalla alemmissa luokissa kilpaillut kauhajokelainen hyppäsi mukaan rallin SM-sarjan kuninkuusluokkaan ja SM1-luokkaan. Heti kauden avausosakilpailussa Rovaniemellä tammikuussa ensimmäistä kertaa Skoda Fabia R5:llä kilpaillut Mänty taisteli tiukasti palkintosijoituksesta, mutta ulosajo viimeisellä erikoiskokeella pudotti sijoituksen kärkikymmenikön ulkopuolelle.

Mikkelistä tuli helmikuussa keskeytys ja Nilsiässä maaliskuussa Mänty oli neljäs. Talvikaudesta ei siis sijoitusten ja pistesaaliin valossa tullut juurikaan menestystä, mutta myrskyvaroitus vauhdin suhteen oli muille annettu ja heti kesäkauden avaus Riihimäellä toukokuussa toikin sitten täydellisen onnistumisen, kun Mänty yhdessä kartanlukijansa Joni Mäkelän kanssa saapuivat maaliin voittajina.

Vielä seuraavassa osakilpailussa Kouvolassa kesäkuussa Mänty ajoi hienosti Kalle Rovanperän ja Juuso Nordgrenin jälkeen kolmanneksi, mutta kauden kaksi viimeistä osakilpailua eivät sitten enää onnistumisia tuoneet. Mahdollisuus SM-pronssiin meni käytännössä Uudenkaupungin osakilpailussa syyskuun alussa keskeytyksen myötä ja kauden päättäneessä Lempäälän SM-rallissa ohjelmaa riitti sen verran paljon, että sijoitus yleiskilpailussa oli lopulta vasta 15.

– Kauden lopusta jäi tosi paha maku päätöskisasta johtuen. Mutta se on nyt unohdettu ja nyt on nokka jo kohti ensi vuotta, SM-pisteissä lopulta neljänneksi sijoittunut Mänty hymyili.

Etenkin Riihimäen voiton jälkeen Mänty totesi useaan otteeseen, että kaudesta 2017 tavoitteena on SM-mitali, mutta se jäi nyt lopulta 12 pisteen päähän. Menestysnälkää ensi kauteen siis jäi paljon ja etenkin, kun Männyn vauhti tänä vuonna oli hyvällä tasolla ja nyt on kokemusta kertynyt nelivetoisesta kalustosta yhden täyden kauden verran.

– Joo kyllä se tuli nähtyä ja vähän todistettuakin, että vauhti riittää kärkeen. Se mikä on myös faktaa, että on ihan eri asia lähteä ensi kauteen, koska on yksi kausi nelivetoisella alla. Jos vertaa näihin muihin kuljettajiin, joilla on kuitenkin lukemattomia kausia nelivetoisella takanaan. Nyt meilläkin on se yksi kausi ajettuna ja yksi voittokin alla. On tosi mahtavaa lähteä ensi kauteen ja nälkää riittää. Rovaniemeltä voitto ja siitä eteenpäin, Mänty suunnitteli.

 

Hyundai Wales 2017

 

“Ei puhuta vielä enempää, mutta jotain mahtavaa”

Tavoitteet ovat siis korkealla, mutta mestaruudesta Mänty ei halua kuitenkaan puhua.

– Ainakin sitä mitalia lähdetään taas hakemaan. En edes muista sanoneeni ennen tätä kautta, että olisin siitä mitalista edes haaveillut. Mutta tottakai ne haaveet on siitä noussut, Mänty korostaa.

Auto on ensi vuonna siis sama kuin tänä vuonna, eli alla on huippuluokan Skoda Fabia R5 ja Mäkelä jatkaa kartanlukijana. Kaksikolle tuleva kausi on jo seitsemäs peräkkäinen yhdessä. Männyn mukaan kauteen 2018 kuuluu SM-sarjan kiertämisen lisäksi muutakin, mutta mitä muuta – sitä ei vielä tässä kohtaa saatu miehestä puristettua ulos.

– SM-sarja ja melko varmasti sitten jotain muuta. Ei puhuta vielä siitä enempää, mutta jotain mahtavaa, Mänty naurahti.

Rallin SM-sarjan kausi 2018 käynnistyy Rovaniemellä perjantaina 26. tammikuuta.

 

Selivaara logo 2017

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit