Matka Italiaan antoi Meri Levulalle paljon, vaikka tie Maranelloon ei vielä auennutkaan

3.10.2023 / 07:36
Meri Levula (kuvassa vasemmalla) oli yksi tilaisuuteen valitusta kahdeksasta kuljettajasta (Kuva: FIA).

[ A- ] / [ A+ ]

Meri Levula teki syyskuussa ikimuistoisen matkan Italiaan. Vaikka jatkopaikkaa FIA Girls On Track -ohjelman valintatilaisuudesta ei tullutkaan, tarjosi kokemus Levulalle ison määrän oppia, sekä kontakteja tulevaisuutta ajatellen.

Karting-radoilta tuttu lohjalainen autourheilulupaus Meri Levula, 16, sai kesällä mieluisaa postia kansainvälisen autoliiton FIA:n suunnalta. Levula oli valittu mukaan nelivuotisen FIA Girls On Track -ohjelman viimeiseen vaiheeseen senioripuolelle yhtenä kahdeksasta kuljettajasta.

– Valinta tuli yllätyksenä! Kirjoitin selkeästi hyvän hakemuksen. Olin mukana myös aikaisemmassa junioriohjelman kartingiin keskittyneessä valintatilaisuudessa Paul Ricardin radalla, joten tällä kertaa ei varsinaisesti jännitä, Levula kommentoi tiedotteessaan aiemmin kesällä, kun tieto valinnasta oli nuorukaisen tavoittanut.

Kyseessä oli maineikkaan Ferrari Driver Academyn ja Iron Dames -tiimin kanssa yhteistyössä syyskuun alussa järjestetty valintatilaisuus Franchiacortassa, Italiassa. Tilaisuudessa Levula muun muassa pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan miltä Formula 4 -autolla ajaminen radalla tuntuu.

– Haaveenani on ollut jo pitkään päästä naiskuljettajista koostuvaan Ferrarin Iron Dames -tiimiin, jotka kilpailevat Ferrarin GT-autoilla muun muassa Le Mansin 24 tunnin ajoissa. Tiimin edustajat ovat paikalla Italiassa ja se on minulle todella iso juttu ja tuo lisäpaukkuja tilaisuuteen. Formula 4:n ajaminen tietysti jännittää, mutta mennään näyttämään millainen olen ja mihin pystyn, Levula suunnitteli ennen tilaisuutta.

Tilaisuudessa ei pelkästään kierretty rataa, vaan maailmanluokan huiput valmensivat nuoria lupauksia henkisessä valmistautumisessa, mediaesiintymisessä, fyysisessä harjoittelussa, sekä tietenkin ajamisessa.

– Painotus oli valmentamisessa ja kehittymisessä, ja vaikka ei tullut lähtöä Maranelloon, niin tapahtumasta jäi käteen todella paljon. Muun muassa fysiikkatesteistä saatiin raportti, minkä pohjalta kehittää treeniohjelmaa fyssarini kanssa. Myös puitteet olivat kunnossa, kun Formula 4 -autoista vastasi huipputiimi Prema ja mukana oli rekallinen pelkästään Pirellin renkaita. Valintatapahtumaan oli selkeästi panostettu paljon, Levula hehkutti.

Siinä vaiheessa, kun Ferrari Driver Academyn johtaja avasi tilaisuuden, Levula tajusi viimeistään, että jo pelkästään valinta tilaisuuteen oli iso juttu.

– Johtaja avasi tapahtuman sanomalla, että tässä on kahdeksan maailman lahjakkainta tyttökuljettajaa. Hän jatkoi, että vaikka vain yksi meistä pääseekin jatkoon, on meillä kaikilla lupaava tulevaisuus edessä. Se oli todella juhlallinen tilanne. Preman ja Ferrari Driver Academyn lisäksi paikalla oli Iron Damesin perustajia, joiden kanssa keskustelin pitkään. Oli todella upeaa keskustella ihailemani tiimin jäsenien kanssa, Levula iloitsi.

Levula kilpaili tänä vuonna rata-autoilun SM-sarjassa V1600-luokassa Honda Civicillä. Vaikka aiempaa kokemusta Formula 4 -autolla ajamisesta ei ollutkaan, osoitti Levula heti taitonsa ja sopeutumiskykynsä uuteen tilanteeseen, kellottamalla kovassa porukassa kolmanneksi nopeimman ajan.

– Formula 4 -autolla oli makeaa päästä vetämään. Vaikka Franciacortan rata olikin aika pieni ja syheröinen, pääsuoralla huiput nousivat 210 kilometrin paikkeille. F4-auto on myös todella fyysinen ajaa ja jarrupoljinta joutuu painamaan monen kymmenen kilon voimalla. Huikea kokemus kaiken kaikkiaan.

Vaikka Levulalle ei jatkopaikkaa nyt tullutkaan, tarjosi tehty matka ja osallistuminen tilaisuuteen ison määrän oppia, sekä kontakteja tulevaisuutta ajatellen. Ensi kauden kuviot on jo selvillä.

– Jatkamme Minillä SM-sarjassa ja V1600-luokassa. Ensi kaudeksi valmistuvaan autoon saadaan kaikki herkut ja se tulee olemaan todella kilpailukykyinen auto luokassa. Talvella treenataan paitsi ajamista, myös fysiikkaa, Levula päätti.

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit