Matti Suur-Hamari tukemaan Turvassa Tiellä -ohjelmaa – “Elämä on kiinni millisekunneista”

25.4.2018 / 05:58
Matti Suur-Hamari (Kuva: Santeri Rosenvall / AKK).

[ A- ] / [ A+ ]

Paralumilautailija Matti Suur-Hamari ja yhdeksän muuta huippu-urheilijaa antavat lupauksensa turvallisemman liikenteen puolesta AKK:n Turvassa Tiellä -ohjelman valtakunnallisessa videokampanjassa. Kaksinkertainen paralympiamitalisti, lajissaan kolminkertainen maailmanmestari, sekä X Games -voittaja Suur-Hamari tietää omakohtaisesti, mitä keskittyminen liikenteessä merkitsee.

Se oli aivan tavallinen päivä elokuussa yhdeksän vuotta sitten, muistelee Matti Suur-Hamari, 31. Moottoripyörä kiisi tiellä kuin unelma, kunnes jotain tapahtui. Inhimillinen huomion herpaantuminen ja pyörä rysähti yhteen henkilöauton kanssa risteysalueella. Suur-Hamaria kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan, sitten leikkauspöydälle. Yöllä nuori mies heräsi teho-osastolta ja hoitaja kertoi, että vasen jalka oli amputoitu polven alapuolelta.

Siitä alkoi sinnikäs ja urhoollinen tarina, joka nosti Suur-Hamarin lopulta maailman huipulle paralumilautailussa. Liikenneonnettomuus vei, mutta myös antoi. Rauhallinen ja lämminhenkinen huippu-urheilija ei jossittele, mutta liikenneturvallisuuden suhteen hän ei tingi tippaakaan. Siksi lähteminen Turvassa Tiellä -ohjelman tukijoihin tuntui luontevalta ja videokampanjan myötä annettava tieliikennelupaus ”keskityn ajamiseen” itselle tärkeältä.

– Toivottavasti oma tarinani saa ihmiset havahtumaan. Elämä on kiinni millisekunneista, kun yllättävä tilanne tulee eteen. Liikenteessä et ole koskaan yksin, siksi yritän itse keskittyä siellä mahdollisimman paljon. Jouduin kolariin, koska tilanteessa kumpikaan osapuoli ei ollut tarpeeksi hereillä, Suur-Hamari korostaa.

– On myös tärkeää keskittää tarkkaavaisuus olennaiseen, eikä vaikkapa kännykkään. Sitä paitsi liikenteessä on rentouttavaa liikkua, kun matkalla ei tarvitse lukea kaikkia viestejä ja meilejä, Suur-Hamari muistuttaa hymyillen.

Tutustu! Turvassa Tiellä -ohjelma

Teksti: Turvassa Tiellä -ohjelman tiedote


Facebook kommentit