Max Vatanen vaihtoi Loebin ja Ogierin nuotteihin

20.5.2016 / 10:53
Max Vatanen (vas.) vaihtoi nuottikielen ranskaan, kun rinnalle tuli kokenut Jacques-Julien Renucci. (arkistokuva: Max Vatasen Facebook-sivu)

[ A- ] / [ A+ ]

Max Vatanen kilpailee tällä kaudella rallin MM-sarjan yhteydessä ajettavassa Dmack-cupissa sekä Englannin avoimessa mestaruussarjassa. Hän käyttää nykyään ranskankielisiä nuotteja, ja sanoo, että vauhti ja varmuus on sen myötä noussut.

Vatanen, 25, ajaa Dmack-cupissa etuvetoisella Ford Fiestalla, mutta brittisarjassa on alla väkevämpi Fiestan nelivetoinen R5-malli.

Aiemmin mies käytti suomen ja englannin sekoituksella olevia nuotteja, mutta kun kartanlukijaksi tuli kokenut ranskalainen Jacques-Julien Renucci, vaihtui nuottikielikin ranskaan.

– Voidaan sanoa, että ranska on oikeastaan minun äidinkieleni, joten oli luontevaa vaihtaa siihen, Vatanen muistuttaa.

Renucci on kovan luokan kartanlukija, joka on toiminut yhden kisan Sebastien Loebinkin kartanlukijana, mutta etenkin tehnyt paljon yhteistyötä Stephane Sarrazinin ja Brice Tirabassin kanssa. Uuden kartanlukijan myötä myös itse nuotteihin tuli selkeä muutos.

– Käytän nykyään samanlaisia nuotteja kuin Loeb ja Ogier. Heillä on tapana kertoa mutkien jyrkkyys numeroina, ja lisätä sen perään toinen numero, mikä kertoo mutkan pituuden. Pidän siitä systeemistä. Nuotti on tarkempi, Vatanen sanoo ja antaa esimerkin.

– Mutkat ovat kymmenen väleillä. 10 on takaviisto ja 150 on aivan pieni mutka. Siihen lisätään pituus. Sanotaan, että mutka on 130, joka suomeksi oli ”eri”. 137 tarkoittaa, että mutka on siis se 130 ja 7 tarkoittaa, että mutkan pituus on 70 metriä. Aiemmin olisin sanonut vaikkapa, että ”eri-pitkä-kirraa (kirraa tarkoittaa, että mutka kiristyy loppua kohti), niin nyt voi sanoa ”135-kirraa.” Nuotti on tarkka eikä liian pitkä. Olen päässyt hyvin sinuiksi tämän nuotin kanssa ja tykkään kovasti, Vatanen kertoo.

Vatanen ajaa viikonloppuna Portugalin MM-rallissa. Viime vuonna hän voitti tässä osakilpailussa oman luokkansa. Portugalissa Renucci ei ole Vatasen kartanlukijana, vaan rinnalla on Thierry Salva.

Miiro Koivula, twitter: @MiiroKoivula

 


Facebook kommentit