Meeke hyvästeli yksinkertaisten voittajien kerhon tyylillä

22.5.2016 / 16:21
Kris Meeke oli Portugalin MM-rallissa omaa luokkaansa (Kuva: Red Bull Content Pool)

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan nykykuljettajista peräti kuusi eri kuljettajaa oli urallaan voittanut yhden MM-rallin ennen nyt viikonloppuna Portugalissa ajettua kilpailua. Yksi heistä oli Kris Meeke, joka viime vuonna tulleen Argentiinan voiton jatkoksi ajoi nyt uransa toiseen MM-rallin voittoon. Voitto Portugalissa tuli tyylillä, jollaista on viime vuosina totuttu näkemään lähinnä Volkswagen-kuljettajilta. Britti johti rallia käytännöstä startista maaliin. Jari-Matti Latvala oli lopputuloksissa kuudes.

Kris Meeke oli vielä torstaina ajetulla yleisöerikoiskokeella kuudes, mutta täräytti heti perjantaina aamun ensimmäisellä erikoiskokeella pohja-ajan, nousi yleiskilpailun kärkeen ja ajoi ykkösenä aina maaliin asti. Yhteensä Meeke ajoi rallissa seitsemän pohja-aikaa ja voittomarginaaliksi ennen toiseksi ajanutta Volkswagenin Andreas Mikkelseniä tuli 29,7 sekuntia. Rallin päättäneellä Power Stage-erikoiskokeella Meeke oli kahdeksas, eikä ymmärrettävistä syistä lähtenyt enää taistelemaan ylimääräisistä MM-pisteistä.

– Lähes täydellinen viikonloppu! Suuret kiitokset tiimilleni, teimme parhaamme mihin pystyimme tilanteessa missä olimme. Tämä osoitti sen, että DS 3 on edelleen loistava auto. Minulle tämä oli jälleen yksi askel ja odotan todella innoissani vuotta 2017, Meeke hehkutti maalissa katsoen jo kohti tulevaa.

Volkswagen-triosta parhaan loppusijoituksen nappasi yllättäen norjalainen Andreas Mikkelsen, joka löi lopun kaksintaistelussa hallitsevan maailmanmestarin ja MM-pistejohtajan Sebastien Ogierin 4,8 sekunnilla. Mikkelsenille palkintopallisijoitus oli tällä kaudella jo kolmas, Monte Carlossa sijoitus oli toinen ja Argentiinassa kolmas. Ja aivan kuten ralliennakossamme aiemmin kirjoitimme, Mikkelsenin “kuntokäyrä” Portugalissa on ollut kolmena viime vuonna nousujohteinen ja sama tahti jatkui myös nyt. Vuonna 2013 sijoitus oli kuudes, 2014 neljäs, viime vuonna kolmas ja nyt siis toinen.

– Olen erittäin onnellinen suorituksestani. Tämä oli ehkä jopa minun kaikkien aikojen paras rallini. Oli todella hienoa onnistua voittamaan Seb (Ogier) kaksintaistelussa tasavertaisissa olosuhteissa, Mikkelsen riemuitsi viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Ogier oli kolmas ja ainoana Hyundai-kuljettajana MM-pisteille yltänyt Dani Sordo neljäs. Eric Camilli oli parhaana Fordina viides ja sunnuntain kolmanneksi nopein kuljettaja Jari-Matti Latvala lopulta kaikkien vaikeuksien jälkeen kuudes. Latvala jäi lopulta Camillista vain 5,3 sekunnin päähän vaikka ero lauantain jälkeen olikin vielä yli minuutin. Päätöserikoiskokeella Latvala hyökkäsi vielä toden teolla ja vaikka sijoitus ei lopulta noussutkaan, MM-pisteitä hän saalisti Power Stage-erikoiskokeen kakkossijalla kaksi lisää.

– Kova yritys päällä, kaikki pistettiin peliin ja en kyllä tuon parempaan suoritukseen pysty mitä nyt. Jos joku on nopeampi, niin hän on sen sitten ansainnut, Latvala totesi.

Ja lopulta siis Ogier pystyi 1,2 sekuntia nopeampaan aikaan kuin suomalainen, joten ranskalaiselle Power Stagelta täydet MM-pisteet. Kolmas oli Mikkelsen, kaksi sekuntia Ogieria hitaammalla ajalla.

Seuraava MM-ralli ajetaan vajaan kolmen viikon päästä Italiassa.

Nykykuljettajista yhden MM-rallin voittajat

Mads Östberg, Portugali 2012
Dani Sordo, Saksa 2013
Thierry Neuville, Saksa 2014
Andreas Mikkelsen, Espanja 2015
Hayden Paddon, Argentiina 2016

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Kris Meeke (Citroen) 3.59.01,0
2) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) + 29,7
3) Sebastien Ogier (Volkswagen) + 34,5
4) Dani Sordo (Hyundai) + 1.37,1
5) Eric Camilli (Ford) + 4.01,6
6) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) + 4.06,9
7) Mads Östberg (Ford) + 6.53,6
8) Martin Prokop (Ford) + 10.24,1
9) Pontus Tidemand (Skoda) + 11.45,2
10) Nicolas Fuchs (Skoda) + 13.14,0

EK-pohjat: Meeke 7, Mikkelsen 4, Ogier 4, Neuville 2, Latvala 1
Meeken keskinopeus: 92,4 km/h

Teksti: Jari Hotti @JariHotti


Facebook kommentit