MOTORSPORT

Meekelta myrskyvaroitus, Toyotat kaukana kärjestä – “Ajat eivät olleet kovinkaan tärkeitä meille”

Perjantaina käynnistyvän Korsikan MM-rallin testierikoiskoe ajettiin torstaina aamupäivällä ja siellä ylivoimaisesti nopeinta vauhtia piti Citroenin Kris Meeke. Toyota-trio jäi kauaksi kärjestä, mutta Tommi Mäkisen johtamassa tallissa ei olla tilanteesta kuitenkaan huolestuneita.

Reilut viisi kilometriä pitkä Sorbo-Ocagnanon testierikoiskoe ei siinä mielessä edustanut niitä perinteisiä korsikamaisia olosuhteita, että tien luonne tarjosi Saksan MM-rallin tyyliin enemmän leikkauskohtia, kuin mihin Korsikan MM-rallissa on yleensä totuttu. Tämä nosti tielle mutaa ja se yhdessä aiempien päivien rankkasateiden kanssa tekivät tienpinnasta erittäin liukkaan ja lisäksi tielle nousseen mudan takia olosuhteet huonontuivat sitä mukaa mitä pidemmälle testierikoiskoe eteni.

Tästä syystä lähtöpaikalla oli nyt suuri merkitys ja jo vuosi sitten Korsikan MM-rallissa erinomaisessa vauhdissa ollut Citroenin Kris Meeke täräyttikin neljänneltä lähtöpaikaltaan heti ensimmäisellä yrityksellään koko testierikoiskokeen nopeimman ajan. Meeke onnistui myös toisella ajokerralla, sillä myös se aika olisi riittänyt tuomaan “shakedownin” nopeimman kuljettajan tittelin.

– Hankala testierikoiskoe. Eilisen sateen jälkeen ja koska tie tuli koko ajan vain mutaisemmaksi, niin ei ollut mitään järkeä ajaa enempää. Ja varsinkin, kun varsinaisesta kilpailusta emme odota pidon suhteen tälläisiä olosuhteita. Huomenna aamupäivällä metsäisillä osuuksilla tosin saattaa olla joitain liukkaita paikkoja. Auto tuntui hyvältä ja se on tärkeintä, muiden kärkikuljettajien tavoin kolme kertaa testierikoiskokeen läpi ajanut Meeke kommentoi Citroenin tiedotteessa.

Kolme seuraavaa sijaa menivät Hyundai-kuljettajille järjestyksessä Andreas Mikkelsen, Korsikan viimevuotinen voittaja Thierry Neuville, sekä Dani Sordo. Meeken ja Mikkelsenin välinen aikaero oli peräti 2,2 sekuntia, joten britin voidaan sanoa olleen testierikoiskokeella omaa luokkaansa. MM-pistejohtaja Sebastien Ogier avasi viidenneksi nopeimmalla ajalla, peräti kuusi ajokertaa urakoinut Elfyn Evans oli kuudes ja paluun Korsikan saarelle 10 vuoden tauon jälkeen tehnyt Sebastien Loeb seitsemäs, 5,6 sekuntia tallikaveristaan Meekestä jääneenä.

“Se on heti alkuun sitä perinteistä Korsikaa”

Toyota-kuljettajista nopeinta vauhtia piti Ott Tänak, joka oli kahdeksanneksi nopein. Jari-Matti Latvala oli kymmenes ja Esapekka Lappi 11. Kaikki Toyota-kuljettajat jäivät Meeken kärkiajasta yli seitsemän sekuntia, mutta Latvalan mukaan aihetta huoleen ei kuitenkaan ole.

– Olemme keskittyneet enemmän kuivien olosuhteiden säätöihin, joten nämä testierikoiskokeen ajat eivät olleet kovinkaan tärkeitä meille. Tiedämme, että sääennuste lupaa rallin ajaksi kuivia olosuhteita, Latvala vakuuttaa tallinsa tiedotteessa.

Latvala tietää mitä tämän rallin voittaminen vaatii, olihan hän ykkönen Korsikan MM-rallissa kolme vuotta sitten. Tässä rallissa jos missä erityisesti nuotitusvaihe ja siinä onnistuminen nousee suureen arvoon.

– Nuotitusvaihe oli todella haastava. Lähes 1200 kilometriä ajoa ja niin monta nuotitettavaa mutkaa. Mutta nyt on mahdollisuus rentoutua hieman ennen kuin kymmenen tuhannen mutkan ralli huomenna käynnistyy, Latvala sanoi.

Neljättä kertaa urallaan Korsikan MM-ralliin osallistuva Tänak ei kolmena aiempana vuotena ole onnistunut saamaan hyvää tulosta, vaan virolaisen CV:tä “koristavat” vaatimattomat sijoitukset 10-10-11. Tänak ei kuitenkaan vanhoja muistele tässä kohtaa, vaan on valmis menestymään tässä MM-sarjan klassikkokilpailussa.

– Tämä on ehdottomasti asfalttiralli, jonka kaikki haluavat voittaa juuri sen erityisluonteensa takia ja siksi, että se on kaikkein haastavin ralli. Kyseessä on iso haaste niin autolle, kuljettajalle, kuin kartanlukijallekin. Jos fiilis on hyvä, niin täällä voit myös nauttia, mutta se vaatii ehdottomasti sen, että auton säädöt ovat hyvät. Me olemme valmiita taistelemaan, Tänak korostaa.

Rallin MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu Korsikan saarella Ranskassa käynnistyy erikoiskokeiden osalta perjantai-aamuna kello 10.50 Suomen aikaa ja heti ensimmäisenä kuljettajilla on edessään 49-kilometrinen La Portan – Valle di Rostinon hikinen urakka.

– Se on heti alkuun sitä perinteistä Korsikaa. Liian varovaisesti ei voi aloittaa, niin kuin ehkä normaalisti, vaan heti täytyy olla valmis hyökkäämään. Mutta täytyy myös pitää huolta renkaista, etteivät ne kulu liian nopeasti, ensimmäistä kertaa urallaan Korsikan MM-ralliin WRC-kalustolla osallistuva Lappi suunnitteli.

Maaliin saavutaan kolmen ajopäivän, 12 erikoiskokeen ja yhteensä 333,48 ek-kilometrin urakoinnin jälkeen sunnuntaina.

Testierikoiskokeen tulokset

1) Kris Meeke (Citroen) 4.00,8
2) Andreas Mikkelsen (Hyundai) + 2,2
3) Thierry Neuville (Hyundai) + 3,0
4) Dani Sordo (Hyundai) + 3,5
5) Sebastien Ogier (Ford) + 4,3
6) Elfyn Evans (Ford) + 5,3
7) Sebastien Loeb (Citroen) + 5,6
8) Ott Tänak (Toyota) + 7,1
9) Stephane Lefebvre (Citroen) + 7,3
10) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 7,7

———-

11) Esapekka Lappi (Toyota) + 7,8
14) Bryan Bouffier (Ford) + 10,3

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Rallin MM-sarjan virallinen YouTube-kanava

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com