Meeken seikkailu parkkipaikalla ei unohdu koskaan – “Se oli todellista tunteiden vuoristorataa”

9.3.2018 / 06:49
Kris Meeke lensi Meksikossa voittoon viime vuonna (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjassa on viidellä eri vuosikymmenellä nähty jos jonkinlaisia loppuratkaisuja voittotaistelujen osalta. Yksi erikoisimmista ja ehdottomasti ikimuistoisimmista loppuratkaisuista koettiin viime vuonna Meksikossa, missä Kris Meeke oli erittäin lähellä hukata selkeä johtoasemansa viimeisen erikoiskokeen viimeisillä metreillä.

Kris Meeke oli vuoden 2016 Suomen MM-rallin voittonsa jälkeen saalistanut viidestä seuraavasta MM-rallista vain yhden pistesijoituksen (viides Walesissa) ja kausi 2017 oli käynnistynyt kahdella pisteettömällä kilpailulla. Meksikosta Meeke olikin sitten saamassa balsamia haavoihin oikein kunnolla, kun ennen viimeistä erikoiskoetta britin johto toisena olevaan Sebastien Ogieriin nähden oli reilut 37 sekuntia. Meeken voittoa ei pitänyt uhata enää mikään.

Ja kuinkas kävikään. Suoraa tv-lähetystä Meksikon MM-rallin viimeiseltä erikoiskokeelta seurattiin ympäri maailmaa ja Suomessakin kauden kolmannen MM-rallin loppuratkaisut nähtiin parhaaseen mahdolliseen katseluaikaan, sunnuntain alkuillassa. Meeke ja kartanlukija Paul Nagle etenivät varmasti kohti maalia ja voittoa, kunnes yhtäkkiä, aivan erikoiskokeen loppuvaiheilla, Citroen otti ennen oikealle kääntyvää mutkaa kuopasta sen verran osumaa, että Meeke menetti auton hallinnan ja ajautui pellolle.

– Jesus Christ Kris, Nagle huudahti nuo ikimuistoiset sanat, jotka ovat toistuneet useassa WRC-kausikoosteessa kauden 2017 osalta.

– Oh Kris, not now, ei nyt, brittiselostaja puolestaan säikähti suorassa tv-lähetyksessä maanmiehensä ajovirhettä.

Pellolla oli parkissa katsojien autoja ja Meeken Citroen otti tieltä pellolle ajaessaan osumaa yhteen näistä autoista. Ilmakuvan perusteella oli helppoa huomata jälkikäteen, että Meeken ei olisi pellolle ajaessaan tarvinnut kääntää kuin oikealle ja palata takaisin tielle, mutta sen sijaan hän käänsikin vasemmalle ja ajautui seikkailemaan parkissa olleiden autojen väliin.

 

Selivaara logo 2017

 

“Edellisen kerran itkin, kun Kris voitti Suomen MM-rallin”

Lopulta oikea reitti takaisin tielle löytyi, Meeke ajoi maaliin ja ylitti viimeisen erikoiskokeen maaliviivan 23,4 sekuntia hitaammalla ajalla kuin Ogier ja se riitti kuin riittikin voittoon.

– Tuo on tietysti yksi tyyli lopettaa ralli, mutta emme kyllä olisi sitä nyt tarvinneet, vakavailmeinen ja säikähtäneen oloinen Meeke kommentoi erikoiskokeen maalissa.

Citroenin tallissa viimeisen erikoiskokeen tapahtumia seurattiin tuttuun tapaan varikolta käsin ja tv-ruutujen välityksellä. Yksi ranskalaistallin työntekijöistä, urheilukoordinaattori Daniel Grataloup, muistelee tapahtunutta Citroenin tiedotteessa.

– Joskus se mitä näkyy tv-kuvissa ja se mitä oikeasti tapahtuu, siinä on eroja, joten mieluummin seurasin viimeisen erikoiskokeen tapahtumia tulosseurannan ja väliaikojen kautta. Yhtäkkiä ihmiset ympärilläni alkoivat huutaa ja ensimmäiset kuvat mitä näin screeniltä, olivat auton sisäkamerasta ja näytti siltä, että auto olisi kaatunut ympäri. Hetken jo ehdin siinä miettiä, että kaikki oli ohi, Grataloup muistelee.

57-vuotias ranskalainen toimi omalla kilpailijaurallaan kartanlukijana 88 MM-rallissa vuosina 1985-2002 saavuttaen neljä voittoa ja yhteensä 16 palkintosijoitusta. Suurimmat saavutukset tulivat Francois Delecourin kartanlukijana vuosina 1991-2002 ja paras yksittäinen kausi oli ehdottomasti 1993, kun Delecour ja Grataloup nappasivat MM-osakilpailuvoitot Portugalista, Korsikasta, sekä Espanjasta. Grataloupin mukaan Meeken viimeisen erikoiskokeen tapahtumat Meksikossa vuosi sitten pisti tunnetilat hyppimään ylös ja alas.

– Kun hän vihdoin ja viimein ylitti maaliviivan voittajana, niin tunnetilani oli täysin päinvastainen, kuin oli ollut hetkeä aiemmin. Se oli todellista tunteiden vuoristorataa! Kyynelehdin siinä kohtaa ja täytyy sanoa, että tämän toisen ralliurani intensiivisimmät tunnetilat olen kokenut Krisin suoritusten yhteydessä. Edellisen kerran olin itkenyt vuonna 2016, kun Kris voitti Suomen MM-rallin, Grataloup tunnustaa.

 

 

Lue myös! Huh, mitä draamaa Meksikon MM-rallin viimeisillä metreillä! Meeke oli lähellä hölmöillä voittonsa Ogierille (12.3.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Rallin MM-sarjan virallinen YouTube-kanava


Facebook kommentit