Menestys vaatii työtä, oikotietä onneen ei ole – “Teemme enemmän töitä kuin muut”

28.10.2018 / 20:53
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen juhlivat Espanjassa (Kuva: Skoda Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Espanjan MM-rallin viikonloppuna tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Kalle Rovanperä teki debyyttinsä rallin MM-sarjassa Walesin osakilpailussa. Ja aivan kuin sitä juhlistaakseen Puuppolan superlupaus yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa ajoivat Espanjassa tyylikkäästi ja virheettömästi WRC2-luokan voittoon.

Kalle Rovanperälle, 18, lähtökohdat Espanjan MM-ralliin olivat jälleen kerran haastavat. Kattaus vastustajien osalta WRC2-luokassa oli kauden kovin, kilpailussa ajettiin sekä soralla, että asfaltilla sen ollen MM-sarjan ainoa yhdistelmäkilpailu ja lisäksi Rovanperä kilpaili Espanjassa nyt ensimmäistä kertaa urallaan. Rovanperä on lyhyen ja nyt jo menestyksekkään uransa aikana ehtinyt useinkin järjestää positiivisia yllätyksiä ja niin tapahtui myös nyt.

– Meidän suunnitelma oli olla nopea soralla, koska tiesimme pystyvämme siihen ja sitten asfaltilla yrittää pysyä lähellä muiden vauhtia. Onnistuimme siinä ja olen siitä erittäin iloinen, lauantai-aamuna luokkajohtoon noussut ja tuon paikan aina maaliin asti säilyttänyt Rovanperä hehkutti kilpailun jälkeen.

Perjantain sorapätkien jälkeen Rovanperä saapui yötauolle toisella sijalla, ero luokkaa johtaneeseen Eric Camilliin nähden oli 11,8 sekuntia. Perjantai ei sujunut täysin ilman ongelmia.

– Soralla meillä hajosi yksi iskunvaimennin ja hävisimme siinä hieman aikaa, Rovanperä paljasti.

Lauantaina rallikaravaani siirtyi asfaltille ja heti aamupäivän ensimmäisellä erikoiskokeella Rovanperä nappasi johtopaikan haltuunsa, eikä siitä enää missään vaiheessa luopunut. Rovanperä jätti lopputuloksissa taakseen ison määrän kokeneimpia kilpakumppaneitaan, muun muassa toiseksi ajaneen tallikaverinsa ja tänä vuonna WRC2-luokan maailmanmestaruuden voittaneen Jan Kopeckyn, sekä kolmanneksi sijoittuneen Petter Solbergin, rallin vuoden 2003 maailmanmestarin.

– Tiesimme, että Camilli ja Kopecky ovat todella nopeita asfaltilla ja se, että pystyimme vastaamaan heidän vauhtiinsa, niin siitä olen kyllä ylpeä. Ja tottakai oli hienoa nähdä Petter täällä. Hän oli paikoitellen todella nopea myös, Rovanperä kehui norjalaista rallilegendaa.

 

Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen vauhdissa perjantain soraosuudella (Kuva: Skoda Motorsport).

 

“Vauhti on ollut tänä vuonna kyllä hyvällä tasolla”

Rovanperä tulee sijoittumaan MM-tulokaskaudellaan WRC2-luokan loppupisteissä kolmanneksi. Ennen tätä kautta ja kauden aikanakin on paljon puhuttu Rovanperän kohdalla oppivuodesta ja myös Rovanperä itse on korostanut, että nyt ensisijainen tavoite on saada oppia erilaisista MM-ralleista. Siihen nähden sarjan kolmas sija ja kaksi hienoa voittoa, sekä yhteensä neljä palkintosijoitusta ovat erinomainen saldo.

Rovanperän kartanlukija Jonne Halttunen muistuttaa työnteon tärkeydestä menestystä hakiessa.

– Teemme enemmän töitä kuin muut. Katsomme muiden kuljettajien on-board-videoita ja otamme niistä oppia. Tämä oli meille uusi kilpailu ja jos haluamme saada eroa pienemmäksi, meidän täytyy tehdä enemmän töitä kuin muut, Halttunen kuvailee.

Ennen Espanjan MM-rallia Rovanperä-Halttunen “tiimissä” ei voitosta puhuttu.

– Ennakkoon mietittiin, että meillä on mahdollisuus olla täällä palkinnoilla. Ehkä se, että pystyttiin vastaamaan muiden vauhtiin asfaltilla, se yllätti hieman. Tiesimme, että olemme nopeita soralla, mutta asfaltin osalta on edelleen opittavaa. Kaikki erikoiskokeet olivat uusia meille, joten siinäkin mielessä tämä on hieno homma, Halttunen korostaa.

Rovanperä osallistui tänä vuonna seitsemään MM-ralliin. Monte Carlosta tammikuussa tuli hieno kakkossija, mutta Meksikossa jäähdytinrikko heti kättelyssä vei mahdollisuudet taistella voitosta. Argentiinassa Rovanperä kävi kovaa voittotaistelua Pontus Tidemandia vastaan, mutta tällä kertaa taistelu päättyi Rovanperälle harvinaiseen ulosajoon. Suomessa Rovanperä olisi voittanut ylivoimaisesti ilman jousitusrikkoa ja Saksan hienon kakkossijan jatkoksi tuli kaksi komeaa voittoa Walesista ja Espanjasta.

– Ensi vuonna meidän täytyy päästä ajamaan täysi sarja ja saavuttaa vieläkin parempia tuloksia. Mutta vauhti on ollut tänä vuonna kyllä hyvällä tasolla, Rovanperä totesi tyytyväisenä.

Lue myös!

Paluu ajassa 18 vuotta taaksepäin – Harri, Kalle ja Loeb (28.10.2018)
Rovanperälle kahden maailmanmestarin päänahat (28.10.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit