Mestari-Rovanperä asfaltille ennen armeijaan lähtöä – “Renkaita varattu paljon”

7.10.2019 / 11:03
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen, WRC2 Pro -mestarit 2019 (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Jos oli Walesin MM-ralli WRC:n puolella suomalaisittain iso pettymys, niin upeat sinivalkoiset juhlat rallin MM-sarjan kauden 12. osakilpailussa järjesti WRC2 Pro -luokan mestaruuden varmistanut Kalle Rovanperä.

Kalle Rovanperä, 19, yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa ajoivat Walesin MM-rallissa vakuuttavaan voittoon WRC2 Pro -luokassa. Voitto oli kaksikolle jo kauden viides ja se varmisti nyt luokan mestaruuden, kun kautta on jäljellä vielä kaksi osakilpailua. Samalla Rovanperä palautti sinivalkoiset värit mestaruuskantaan rallin MM-sarjassa kolmen vuoden tauon jälkeen, edellinen mestaruutta juhlinut (WRC2) kuljettaja kun oli Esapekka Lappi vuonna 2016.

– Tämä oli sellainen mitä pitikin saavuttaa näillä tuloksilla. Onhan tämä hienoa, Rovanperä hymyili Llandudnon kaupungin rantabulevardilla kilpailun jälkeen.

Puuppolalainen ei tuoreeltaan voitto- ja mestaruushuumassa osannut sanoa miten aikoo saavutustaan juhlia. Joka tapauksessa paluulento koti-Suomeen oli edessä maanantaina. Jatko-ohjelmastaan ajojen suhteen Rovanperä ei vielä ollut täysin varma, testiä lienee luvassa ainakin ja kilpailujen osalta Rovanperä nähdään Espanjan MM-rallissa kolmen viikon päästä. Espanjassa Skoda yrittää varmistaa WRC2 Pro -luokan autonvalmistajien tittelin, jotta se välttäisi kalliin Australian matkan marraskuussa.

Rovanperän osalta kauden alku oli vaikea, kun kolme ensimmäistä osakilpailua menivät enemmän tai vähemmän pieleen muun muassa ajovirheiden seurauksena. Chilen osakilpailusta tuli kauden ensimmäinen luokkavoitto ja seitsemästä viimeisimmästä MM-rallistaan Rovanperä voitti WRC2 Pro -luokan viidessä. Vaikeasta alkukaudestaan huolimatta Rovanperä ei missään vaiheessa epäillyt etteikö kausi voisi saada vielä parhaan mahdollisen lopun.

– En epäillyt hetkeäkään! Siellä oli selkeitä virheitä ja jotain asioita mille me ei itse voitu mitään. Aina ne ei ulospäin näy, mutta tuloksissa näkyy. Ne kun sai pois, niin hommat alkoi menemään niin kuin pitikin, Rovanperä kuvaili.

Walesin osakilpailussa, aivan kuten aiemmissakin luokkavoittoon tänä vuonna päättyneissä MM-ralleissa, Rovanperä oli kaikista R5-autolla ajaneista kuljettajista nopein. Nyt epävirallisessa yleiskilpailussa taakse jäi WRC2-luokan voittanut Petter Solberg, rallin vuoden 2003 maailmanmestari, joka uransa viimeisessä MM-rallissa hävisi Rovanperälle 45 sekuntia. Solberg oli yksi ensimmäisistä, jotka maaliintulon jälkeen riensivät onnittelemaan Rovanperää.

 

Skodan suurta juhlaa Llandudnon rantabulevardilla Walesissa sunnuntaina (Kuva: Jari Hotti).

 

 

“En varmaan rallicrossia lähde kokeilemaan”

Rovanperä on osallistunut urallaan nyt 19 MM-ralliin ja voittanut luokkansa niistä kahdeksassa. Nyt tuli ensimmäinen mestaruus MM-sarjassa, joka ilman muuta ruokkii itseluottamusta tulevaisuutta ajatellen.

– Tottakai se ruokkii. Tietää, että pystyy ajamaan pisteistä, ettei aina vain yksittäisiä hyviä pätkäaikoja, Rovanperä korosti.

Ja niistä pätkäajoista kun puhutaan Walesin MM-rallin osalta, niin Walesissa Rovanperän kilpailu suurimmaksi osaksi oli “köröttelyä” maaliin ilman riskejä, vaikka siinä sivussa seitsemän pohja-aikaa syntyikin. Rovanperä on useaan kertaan todennut, että selkäessä johtoasemassa hiljaa ajaminen on haastavampi tehtävä, kuin ajaisi täysillä kilpaa sijoituksista.

– Kyllähän se helpompaa on, kun ajetaan täysillä. Toki silloin virheiden riski on suurempi, mutta toisaalta on sitä monta kertaa nähty virheitä silloinkin, kun ajetaan hiljaa, Rovanperä pyöritteli.

Nyt kun mestaruus kuluvan kauden osalta on varmistettu, niin ehtiikö mestari vielä ennen talven tuloa drifting-auton rattiin?

– Kisoja en aja, mutta ensi viikonloppuna käyn ajamassa muuten vain. Renkaita on varattu aika paljon, Rovanperä naurahti.

Driftingin jälkeen Rovanperällä onkin sitten ohjelmassaan armeijan palvelukseen astuminen. Rovanperän kanssa Santahaminan varuskuntaan suuntaa muun muassa rallicross-kuljettaja Jesse Kallio. Mielenkiintoista on nähdä saako Kallio houkuteltua Rovanperää rallicrossin pariin tai sitten toisinpäin, Kallio Rovanperän innoittamana ralliin.

– En varmaan rallicrossia lähde kokeilemaan. Ei taida aikaa siihen löytyä, Rovanperä totesi.

Rallin MM-sarjan seuraava ja samalla kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan Espanjassa lokakuun viimeisenä viikonloppuna.

WRC2 Pro lopputulokset

1) Kalle Rovanperä (Skoda) 3.11.49,1
2) Jan Kopecky (Skoda) + 4.47,0
3) Gus Greensmith (Ford) + 47.59,4
4) Hayden Paddon (Ford) + 1.00.14,5
5) Mads Östberg (Citroen) + 1.24.09,8

Rovanperän keskinopeus: 95,4 km/h
Pohja-ajat: Rovanperä 7, Greensmith 4, Östberg 3, Paddon 3, Kopecky 2

MM-pistetilanteet 12/14 osakilpailua

Kuljettajat

1) Kalle Rovanperä 191
2) Gus Greensmith (GBR) 125
3) Mads Östberg (NOR) 120
4) Jan Kopecky (CZE) 97
5) Lukasz Pieniazek (POL) 74

Autonvalmistajat

1) Skoda Motorsport 300
2) M-Sport Ford 247
3) Citroen 120

Lue myös! Tänakilta yllättävä puheenvuoro voiton jälkeen – “Jotta kilpailu olisi reilua jatkossa” (6.10.2019)

Teksti: Jari Hotti, Llandudno
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit