Mestaruustaistelu kiihtyy, Toyota tarvitsee onnistumisen – “Erinomainen mahdollisuus”

26.7.2019 / 12:03
Ott Tänak ja Tommi Mäkinen Jyväskylän voitonhuumassa vuosi sitten (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Tommi Mäkisen johtama Toyota-tali lähtee ylivoimaisena voittajasuosikkina ensi viikolla ajettavaan Suomen MM-ralliin. Kahtena edellisenä vuonna Toyota on juhlinut Jyväskylässä voittoa kaksi kertaa ja kuudesta jaosta olleesta palkintopaikasta se on vallannut neljä.

Löytyykö Toyotalle ja erityisesti sen kuljettajista Ott Tänakille, MM-sarjan pistejohtajalle, pysäyttäjää ensi viikolla ajettavassa Suomen MM-rallissa? Siinä kysymys, jota monet ovat viime päivinä pohtineet, Keski-Suomen legendaarisen sorasirkuksen lähestyessä päivä päivältä.

– Suomen MM-ralli on tottakai erittäin hyvä tilaisuus meidän tallille. Olemme juhlineet voittoa kahtena edellisenä vuonna ja nyt meillä on erinomainen mahdollisuus yltää hattutemppuun. Tunnemme tiestön ja niiden luonteen hyvin ja tiedämme, että automme sopii niille hyvin, Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen korostaa.

Tänak starttaa tämänvuotiseen kilpailuun hallitsevana voittajana ja ylivoimaisena ennakkosuosikkina, sen verran vakuuttavaa on virolaiskuljettajan vauhti ollut myös tänä vuonna rallin MM-sarjassa. Siinä missä Tänakin ennakkosuosikin asema on kiveen hakattu, niin rohkeammat ovat pohtineet jopa sitä mahdollisuutta, että Toyota jyräisi kotikilpailussaan kaiken onnistuessa aina kolmoisvoittoon asti. Mäkisen luotto kuljettajakolmikkoonsa on vahva.

– Kaikki kolme kuljettajaamme pitävät tästä kilpailusta ja he kaikki ovat juhlineet täällä viime vuosina voittoa, joten mielestäni meidän mahdollisuudet ovat hyvät, Mäkinen uskoo.

 

 

“Emme tietenkään ota mitään itsestään selvyytenä”

Toyota-kuljettajista Latvala on voittanut Suomen MM-rallin kolme kertaa, vuosina 2010, 2014, sekä 2015. Kris Meeke oli puolestaan ykkönen Citroenin ratissa kolme vuotta sitten. Nykyisillä uuden sukupolven WRC-autoilla on kilpailtu Suomen MM-rallissa kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla on Toyota-tallin kuljettaja ollut ykkönen. Tänakin lisäksi Toyotalla voittoon ajoi Esapekka Lappi, kaksi vuotta sitten.

Kuudesta jaossa olleesta palkintosijoituksesta Toyota on napannut neljä, kun voittojen lisäksi kahtena edellisenä vuonna on tullut myös kaksi kolmatta sijaa, Juho Hänninen 2017 ja Latvala viime vuonna. Samanlaiseen huipputulokseen olisi Toyotalla tilausta myös tänä vuonna, sillä autonvalmistajien MM-sarjassa hallitsevan mestarin ero pistejohtaja Hyundaihin on jo 44 pistettä. Neljä viimeisintä osakilpailua on ajettu kaikki soralla ja niistä Hyundai on kerännyt 28 pistettä enemmän kuin Toyota.

MM-sarjasta on ajamatta kuluvan kauden osalta vielä kuusi osakilpailua. Siinä missä Toyotan ennakkoasetelmat ovat Suomen MM-ralliin lähdettäessä vahvat, niin Hyundain tilanne ja historia tästä kilpailusta on jotain ihan muuta. Yksikään tallin kuljettajista ei vuosina 2014-2018 ole onnistunut saavuttamaan Suomen MM-rallista palkintosijoitusta. Mäkinen kuitenkin muistuttaa, että jalat on pidettävä maassa ja henkseleiden paukutteluun ei ole tässä kohtaa varaa.

– Emme tietenkään ota mitään itsestään selvyytenä. Haastajamme ovat tehneet kovasti töitä kehittyäkseen tätä kilpailua varten, joten meidän täytyy säilyttää keskittyminen ja tehdä kaikkemme saavuttaaksemme parhaan mahdollisen tuloksen, Mäkinen päätti.

Suomen MM-ralli käynnistyy torstaina 1. elokuuta.

Lue myös! Tänak tekee kovaa nousua Toyotan kaikkien aikojen voittotilastossa (19.7.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit