Mestaruustaistelut GRX:ltä ohi, tavoitteena paluu kärkeen – “Kuukausi aikaa”

19.10.2020 / 13:31
Niclas Grönholm on kuljettajien MM-pisteissä neljäntenä (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden seitsemäs ja kahdeksas osakilpailu viime viikonloppuna Espanjan Barcelonassa oli iso pettymys suomalaiselle GRX Taneco -tiimille.

Marcus Grönholmin johtamalle GRX Taneco -tiimille viikonloppu Barcelonassa, Espanjassa toi parhaana sijoituksena Niclas Grönholmin lauantaisen neljännen sijan. Sunnuntaina kumpikaan suomalaistiimin Hyundai-kuljettajista, Grönholm ja Timur Timerzyanov, eivät selviytyneet finaaliin.

– Auto oli jollakin tavalla kaiken aikaa hankala ajettava. Välillä saatiin etupää toimimaan, mutta sitten oli takapään kanssa ongelmaa. Kun takapää puolestaan toimi, niin keula ei istunut käteen. Ei ollut sitä tarvittavaa vauhtia kärkisijoille, Grönholm harmitteli tiiminsä tiedotteessa.

Vuosina 2018-2020 Grönholm ajoi Barcelonan MM-osakilpailussa kolme kertaa peräkkäin neljänneksi, mutta sunnuntaina sijoitus oli vasta kahdeksas. Nyt kun kauden kahdeksan ensimmäistä osakilpailua on ajettu kahden osakilpailun viikonloppuina neljässä eri maassa, voidaan todeta, että Barcelonan viikonloppu oli kahden ajetun osakilpailun tulosten keskiarvon mukaan Grönholmille kauden toiseksi huonoin.

Kauden avausviikonloppuna Ruotsin Höljesissä Grönholmin sijoitusten keskiarvo oli 6,5, kun se nyt Barcelonassa oli 6,0. Paras kokonaistulos tuli Kouvolasta, missä Grönholm ajoi toiseksi ja neljänneksi. Latviassa 24-vuotias inkoolainen sijoittui molempina päivinä viidenneksi. Kuljettajien MM-pisteissä Grönholm taistelee MM-pronssista hallitsevaa maailmanmestaria Timmy Hansenia vastaan, joka on ennen kahta viimeistä osakilpailua 16 pistettä suomalaiskuljettajaa edellä.

– Muutettiin autoa vähän kaiken aikaa ja lauantaina otettiin neljännellä sijalla maksimit mitä saatiin. Jotenkin sitten muut menivät sunnuntaina enemmän eteenpäin ja jäimme vauhdeissa. Ei vaan löydetty sellaista toimivaa balanssia, vaikka yritettiin kyllä. Vähän oltiin kysymysmerkkinä koko tiimi, Grönholm ihmetteli.

 

Kouvolan osakilpailuvoiton jälkeen Niclas Grönholm on ajanut MM-sarjassa sijoitukset 5-5-4-8 (Kuva: RPF).

 

“Tiedän, että tiimissä tietotaito riittää”

Siinä missä Grönholmin mahdollisuudet maailmanmestaruuteen sulivat lopullisesti Barcelonassa, niin samaa voidaan sanoa myös GRX Taneco -tiimin mestaruushaaveista. Mattias Ekströmin ja Robin Larssonin KYB Team JC -tiimi on karannut jo 86 pisteen päähän, kun taas toisena oleva Team Hansen, hallitseva maailmanmestari, on GRX:ää 70 pistettä edellä. Kun neljäntenä olevalla GCK:n RX Cartel -tiimillä on eroa GRX:ään jo 78 pistettä, on suomalaistiimin toinen peräkkäinen pronssisija jo kiveen kaiverrettu.

GRX Tanecon tiimipäällikkö Jussi Pinomäki korosti Barcelonan viikonlopun jälkeen, että nyt tärkeintä on saada auto toimimaan sillä tasolla, että sekä Grönholm, että Timerzyanov voisivat toden teolla taistella kärkisijoista kauden kahdessa viimeisessä osakilpailussa.

– Kyseessä ei ole yksinkertainen urheilulaji ja luulen, että se tästä tekeekin juuri niin puoleensa vetävän. Kaikilla on ylä- ja alamäkiä, ja tällä hetkellä me olemme aika maissa, mutta sehän tarkoittaa sitä, että on vain yksi suunta tästä ja se on ylöspäin. Jokainen tiimissä tekee kovasti töitä, jotta pääsemme takaisin kärkeen ja meillä on nyt kuukausi aikaa tehdä se, Pinomäki korostaa.

GRX:n ja Pinomäen veljesten Set Promotionin yhteistyössä pyörittämä tiimi tunnetaan siitä, että halu menestyä on äärimmäisen kova ja sen eteen tiimissä paiskitaan hartiavoimin koko ajan töitä. Grönholmin luotto tiimiinsä on edelleen vahva ja vakaa, vaikka kuluva kausi vaikea onkin ollut ja tulokset ovat jääneet kauas viime vuotisesta tasosta.

– Tiedän, että meidän tiimissä kyllä tietotaito riittää. Jostakin syystä täällä oltiin vaan muita perässä. Startit olivat hyviä ja sillä osa-alueella ollaan otettu iso askel eteenpäin siitä missä oltiin alkukaudesta. Nyt edessä on pitkä tauko ennen Belgiaa. Toivon todella, että onnistumme löytämään ratkaisun ongelmiin ja olemaan seuraavassa kilpailussa kilpailukykyisempiä, Grönholm päätti.

Rallicrossin MM-sarjan yhdeksäs ja samalla kuluvan kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan Belgian Spassa 21.-22. marraskuuta. Viime vuonna Span radalla ajettiin ensimmäistä kertaa rallicrossin MM-sarjan osakilpailu ja silloin GRX Taneco -tiimi nappasi Timerzyanovin ja Joni Wimanin toimesta voiton ja kolmossijan. Grönholm ei Spassa sairausloman takia viime vuonna kilpaillut, joten rata tulee olemaan hänelle uusi tuttavuus.

MM-pistetilanteet 8/10 osakilpailua

Kuljettajat

1) Johan Kristoffersson (SWE) 219
2) Mattias Ekström (SWE) 192
3) Timmy Hansen (SWE) 163
4) Niclas Grönholm 147
5) Kevin Hansen (SWE) 135
6) Robin Larsson (SWE) 122
7) Andreas Bakkerud (NOR) 121
8) Timo Scheider (GER) 92
9) Anton Marklund (SWE) 90
10) Timur Timerzyanov (RUS) 81

Tiimit

1) KYB Team JC (Audi) 314
2) Team Hansen (Peugeot) 298
3) GRX Taneco (Hyundai) 228
4) Monster Energy GCK RX Cartel (Renault) 150
5) All-Inkl.com Munnich Motorsport (Seat) 115
6) Unkorrupted (Renault) 30

 

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Niclas Grönholmin ja Jussi Pinomäen kommentit: Tiedote
YouTube-videot: GRX Taneco


Facebook kommentit