MOTORSPORT

Mielessä kävi jo lopettaminen, mutta yksi puhelu muutti kaiken – “Vaikea oli Juhalle sanoa ei”

Kotimaisemissaan lauantaina Riihimäki-rallissa kilpaileva Jarno Ottman hyppäsi tälle kaudelle rallin 10-kertaisen Suomen mestarin Juha Salon kartanlukijaksi, kun Salon pitkäaikainen luottomies Marko Salminen siirtyi japanilaisen Takamoto Katsutan kartanlukijaksi. Alkukausi uuden kuljettajan kanssa on sujunut hyvin.

Toistakymmentä vuotta kartanlukijan tehtävissä lähinnä kotimaan ralleissa toiminut Jarno Ottman oli viime kauden jälkeen aikeissa heittää nuottivihot kaappiin pölyyntymään, kunnes yksi puhelu toi muutoksen näihin suunnitelmiin.

– Olin jo lopettamassa, mutta aika vaikea oli Juhalle sanoa ei, Ottman hymyilee muistellessaan Juha Salon yhteydenottoa.

Salo oli kilpaillut viimeiset kuusi kautta Marko Salmisen kanssa, joka tälle kaudelle siirtyi siis Toyota Gazoo Racingin koulutusohjelman väreissä ajavan japanilaiskuljettajan Takamoto Katsutan kartanlukijaksi. Vaikka Ottman onkin kokenut kartanlukija ja kilpaillut kahdella eri vuosikymmenellä useammankin eri kuljettajan kanssa, niin moninkertaisen Suomen mestarin viereen hyppääminen ei ollut mikään “pala kakkua”.

– Tottakai oli isot saappaat mihin hyppäsin ja kyllähän sitä mietti, että miten se lähtee menemään. Mutta kun uskoo omaan tekemiseen, niin hyvä siitä tulee. Ja paremmin on mennyt kuin ajattelin. Ainahan se on haaste uuden miehen kanssa lähteä kilpailemaan. Mestari kyseessä ja omanlainen nuotti, niin se toi haasteita, mutta niistä on selvitty. Tottakai aina pieniä virheitä on tullut, Ottman kertaa mennyttä talvikautta.

SM-sarjan talvikauden kolmesta osakilpailusta Salo ja Ottman saavuttivat SM1-luokassa kolme kakkossijaa. Ensimmäisen kerran Ottman pääsi juhlimaan voittoa uuden kuljettajansa kanssa toukokuun alussa Keravalla ajetussa TerraWise-rallissa. Maallikko saattaisi helposti ajatella, että rallissa käytössä olevat nuotit ovat kaikilla kuljettajilla samanlaiset, mutta näin ei todellakaan ole.

– Nuotit on niin kuljettajakohtaisia. Toinen haluaa (nuotinluvun) enemmän etukäteen ja toinen taas ihan kohdalle.

“Voitontahtoinen, todella kunnianhimoinen”

Salo ja Ottman toki tunsivat toisensa entuudestaan, olivathan molemmat kiertäneet SM-sarjaa ja pyörineet samoissa kilpailuissa jo useamman vuoden ajan, mutta vasta tällä kaudella oli edessä siis ensimmäiset kilpailut yhdessä. Ottmanin mukaan kemiat Peugeotin kabiinissa ovat synkanneet hyvin ja yhteistyö on toiminut moitteettomasti.

– Hauskaahan meillä on keskenään. Välillä itkettää, mutta pääosin naurattaa, Ottman naurahtaa ja allekirjoittaa sen näkemyksen, että kuljettajan ja kartanlukijan kemioiden on todellakin osuttava yksiin, jos kaksikko haluaa lajissa pärjätä.

– Kyllähän kemioiden pitää toimia, ei tätä hommaa muuten pystyisi keskenään tekemään.

Vajaan puolenvuoden yhteistyön jälkeen Ottmanille on jo ehtinyt muodostumaan selkeä näkemys siitä millainen kuljettaja autossa kartturin vasemmalla puolella oikein istuu.

– Voitontahtoinen, todella kunnianhimoinen, kilpailuhenkinen ja räväkkä kuljettaja. Periksiantamaton kaveri. Mikään ei jää epäselväksi. Jos on jotain sanottavaa, niin se kyllä tulee sieltä ja jos ei siitä ymmärrä, niin sitten pitää itse katsoa peiliin, Ottman kuvailee Saloa.

Entä sitten Ottman itse. Vieläkö kokenut kartanlukija haaveilee jostain suuremmasta lajin parissa kuin kotimaiset huippukisat?

– Olen jo niin kauan tätä tehnyt ja joskus haaveillut siitä, että tämä voisi olla ammatti. Mutta kyllä ajattelen nyt niin, että tämä on harrastus. Tietenkään ei koskaan pidä sanoa ei, mutta realiteetit pitää ottaa huomioon. Haluan harrastaa Suomen huipulla ja sillä asenteella menen.

“Starletilla kiusattiin SM-rallin kympin kärkeä”

Rallien nuotittaminen, niin kuljettajalle kuin kartanlukijallekin, on haastavaa hommaa, joten kiinnostaisiko jatkossa koulutustehtävät tällä sektorilla? Kysyntää varmasti löytyisi.

– Olen sitä vähän tehnytkin, kun aikoinaan olin AKK:n aluevalmennuksessa mukana Timo Hantusen kanssa kouluttajana. Työnjako oli se, että minä istuin autossa ja Timo oli “penkalla”. Raportoin sitten aina Timolle sen mitä autossa tapahtuu, Ottman kuvailee.

Siihen, jatkuuko nämä kouluttajan tehtävät vielä jatkossa ja varsinkin sen jälkeen, kun aktiivinen kilpailujen kiertäminen joskus loppuu, Ottman ei osaa vielä ottaa kantaa.

– Paljonhan sekin vaatii. Että riittääkö aika, kun päivätyötkin pitää hoitaa.

Kartanlukijoilta usein kysytään, että mikä siinä nuotittamisessa sitten on niin vaikeaa.

– Se, että osaa eritellä mutkat ja että matkat on oikein. Että osaa kuvailla sen (mutka) tarpeeksi yksinkertaisesti ja selvästi. Joillekin se tulee luonnostaan ja helposti, joillekin se vaatii paljon harjoittelua.

Ottman metsästää tällä kaudella Salon kartanlukijana uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta. Uran tähänastisista huippuhetkistä hyvinkääläinen nostaa esiin kolme muistoa.

– 2013 Laihian SM-rallin voitto Joni Nikon kanssa, se oli kova juttu. Toki se oli Jonin kotikisa, mutta paineet oli kovat ja voitettiin. Ja tottakai Jonin kanssa 2014 saavutettu SM-hopea. Ne on varmaankin ne parhaiten mieleen painuneet asiat. Myös uran alku, kun Mikko Kauppisen kanssa ajettiin ja Starletilla kiusattiin SM-rallin kympin kärkeä koko kisan ajan. Siitä lähti oma ura käyntiin, Ottman muistelee.

Lue myös! Juha Salo takaa-ajajana rallin SM-sarjan kesäkauteen – “Kyllä pientä painetta on niskassa” (19.5.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com