Miikka Anttilalla jälleen edessä juhlaralli – “Sehän on kuin kotiin menisi”

19.7.2019 / 07:33
Miikka Anttila osallistuu nyt 20. kertaa urallaan Suomen MM-ralliin (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Kaksi vuotta sitten Suomen MM-rallin yhteydessä Jyväskylässä juhlittiin Miikka Anttilan uran 200. MM-rallia. Nyt Anttilalla on edessään uran 20. Suomen MM-ralli.

Samaan aikaan, kun viime viikonloppuna Virossa ajettiin Rally Estoniaa rallin MM-sarjasta tuttujen tallien ja kuljettajien tähdittämänä, piipahti Lempäälässä asuva Miikka Anttila, 46, Nokian puolella poikansa kanssa katsomassa Autoglym Rallin tapahtumia. Viimevuotiseen tapaan Toyota-tallia Virossa edusti isäntämaan Ott Tänak, joten Jari-Matti Latvala ja Anttila saivat keskittyä lomailuun.

– Minun mielestä se oli koko ajan selvää, että kun sinne (Rally Estonia) joku menee, niin Ott se on, Anttila kertoi UrheiluUutiset.comin haastattelussa kumoten samalla ne sosiaalisen median huhut alkukesästä, joiden mukaan Toyota-talli lähtisi Viroon kahden autokunnan voimin.

Anttila osallistui Suomen MM-ralliin ensimmäisen kerran jo vuonna 1999, kun hän luki nuotteja Janne Tuohinolle. Kaksikko kilpaili yksityistiimin Ford Escort WRC -autolla ja sijoitus yleiskilpailussa oli kahdeksas. Anttilan ensimmäinen palkintosijoitus Keski-Suomen sorateiden GP:stä tuli vuonna 2001, kun Anttila yhdessä Jani Pirttisen kanssa ajoivat luokkavoittoon. Luokkavoitto tuli myös vuonna 2002 ja silloin kuljettajana toimi Mikko Hirvonen.

Sen sijaan, että Anttila olisi lähtenyt rakentamaan uraa MM-sarjassa Hirvosen kanssa, päätyi hän Latvalan kartanlukijaksi ja kun kaikkien aikojen tilastoja nyt katsotaan, niin Italiassa kesäkuussa ajettu MM-sarjan viimeisin osakilpailu oli Latvalalle ja Anttilalle uran 200. MM-ralli yhdessä. Mikään muu kuljettaja-kartturi-duo ei ole yltänyt tälläisiin lukemiin rallin MM-sarjan historiassa.

Anttila valmistautuu tällä hetkellä jo uransa 20. Suomen MM-ralliin. Tällä viikolla ohjelmassa oli viimeinen testipäivä, ensi viikolla ehtii vielä hieman lomailla, kunnes heinäkuun viimeisellä viikolla ollaankin sitten jo Jyväskylässä ja edessä ovat tutut rutiinit: erikoiskokeiden nuotittaminen, mediatilaisuuksia ja lopulta torstaina kilpailun ensimmäisen erikoiskokeen startti Jyväskylän Harjulla.

Anttilan mukaan koti-MM-rallia odottaa ihan eri fiiliksellä, kuin MM-sarjan muita osakilpailuja.

– Kyllä, sehän on kuin kotiin menisi, kun Jyväskylässä ajetaan. Vaikka se on yksi MM-ralli muiden joukossa, samat pisteet sieltä saa kuin muualtakin, niin on siinä ihan erilainen fiilis joka kerta tottakai, Anttila sanoo.

Tänä vuonna Suomen MM-ralliin osallistuvista kilpailijapareista Latvalan ja Anttilan CV nimenomaan Suomen MM-rallin osalta on kaikkein kovin. Latvala ja Anttila saavuttivat ensimmäisen Suomen MM-rallin voittonsa vuonna 2010, kun vuotta aiemmin sijoitus oli ollut kolmas, mikä oli samalla myös molemmille ensimmäinen palkintosijoitus Suomen MM-rallissa. Yleiskilpailun voittoon kaksikko ajoi myös vuosina 2014 ja 2015, kakkossija tuli 2011, sekä 2016 ja kolmas sija viime vuoden lisäksi vuonna 2012.

Suomen MM-rallin reitti on kokenut tälle vuodelle todella vähän muutoksia, jos sitä vertaa esimerkiksi viimevuotiseen reittiin.

– Ihan uutta on siinä Kakariston alussa, Rapsula, sitä on ajettu joskus 90-luvulla. Silloin ei mekään oltu vielä mukana. Pihlajakosken alussa on tietä missä ei olla koskaan oltu. Siinä ne taitaa muutokset olla, jotain kymmenisen kilometriä. Aika helpolla pääsee.

Vuoden aikana kuljettaja ja kartanlukija ovat todella paljon tekemisissä keskenään ja selvää on, että niinkin pitkä yhteistyö kuin Latvalalla ja Anttilalla on jo takana, on kaksikko työsuhteen lisäksi myös hyviä ystäviä keskenään. Tosin sen verran paljon niitä matkapäiviä ja yhdessäoloa vuoteen mahtuu, että kesälomalla ei juurikaan niitä “yhteisiä kekkereitä” kalenteriin mahdu.

– Tottakai asiat hoidetaan, jos on jotain tärkeää, mutta muuten ollaan vähän niin kuin omissa oloissa, Anttila naurahti.

Suomen MM-ralli käynnistyy torstaina 1. elokuuta.

Miikka Anttila, 46

214 MM-rallia (1999-2019)
18 MM-osakilpailuvoittoa, 65 palkintosijoitusta
MM-sarjan kokenein kilpailija ja kartturi kautta aikojen
Karttureista viidenneksi eniten MM-palkintosijoituksia

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

 


Facebook kommentit