Mikkelin SM-rallista Baltic Rally Trophyn osakilpailu – “Ison asian äärellä ollaan”

2.12.2016 / 12:12
Norjalainen Ole Christian Veiby Mikkelin raviradalla helmikuussa 2016 (Kuva: Taneli Niinimäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan tulevan kauden toinen osakilpailu, helmikuussa Mikkelin ympäristössä ajettava Vaakuna-ralli, kansainvälistyy merkittävällä tavalla, kun kansainvälinen autourheiluliitto FIA hyväksyi marraskuun lopulla pitämässään kokouksessa perinteisen talvirallin mukaan Baltic Rally Trophy -sarjan vuoden 2017 kilpailukalenteriin.

Helmikuussa 2017 ajettava SM Vaakuna-ralli on Mikkelin Urheiluautoilijoiden järjestämä talviralli, joka ajetaan nyt jo 15. kerran peräkkäin. SM-pisteiden lisäksi Vaakuna-rallissa ajetaan ensi vuonna siis Baltic Rally Trophyn pisteistä. Kyseinen sarja toimii yhtenä karsintasarjoista European Rally Trophy -kilpailuun kahdeksan muun sarjan kanssa. Panokset ovat kovat, sillä karsintasarjojen parhaat kuljettajat selviytyvät loppukilpailuun taistelemaan European Rally Trophy -mestaruuksista.

– FIA:n alaisia rallikilpailuja on ennen tätä Baltic Rally Trophy -osakilpailua ajettu Suomessa vain MM-rallin muodossa Jyväskylän alueella (Neste-ralli), sekä EM-rallin muodossa Lahden alueella (Lahti Historic Rally), joten ison asian äärellä ollaan, Mikkelin Urheiluautoilijoiden puheenjohtaja Jari Jakonen hehkuttaa.

Baltic Rally Trophyn osakilpailuun odotetaan kuljettajia Virosta, Latviasta ja Liettuasta, sekä mahdollisesti myös Ruotsista.

– Kaikki osa-alueet meidän rallissamme täyttävät tällaiselle kansainväliselle kilpailulle vaadittavat kriteerit ja se on huomattu myös ulkomailla. Vuoden 2016 rallissa meillä oli ilmoittautuneita 14:sta eri maasta. Toivotammekin edelleen myös kaikki kansainväliset kilpailijat erittäin lämpimästi tervetulleiksi savolaisen äkkiväärille teillemme, Jakonen hymyilee.

“Baltia tarjoaa aivan uutta kulttuuria ja markkina-aluetta”

Vaakuna-rallin kansainväliselle tasolle nyt tapahtuvan nousun arvoa lisää vielä se, että rallin SM-sarjan perinteisen osakilpailun järjestäjät eivät itse pyrkineet mukaan Baltic Rally Trophyn kilpailukalenteriin, vaan aloite tuli sarjan järjestäjien suunnalta.

– Sarjan järjestäjät ovat itse ottaneet meihin yhteyttä, eli toive järjestää osakilpailu täällä meillä on lähtenyt järjestäjältä itseltään ja siihen toiveeseen nyt pääsemme vastaamaan, Vaakuna-rallin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Hannu Hulkkonen taustoittaa.

– Olemme äärimmäisen ylpeitä siitä, että pitkäjänteinen työmme on noteerattu – osakilpailun saaminen tänne meille on kova juttu. Niin kova juttu, ettei sitä oikein vielä ymmärretäkään. Se on kova juttu meille, mutta eritoten koko Suomen autourheilulle. Haave kansainvälisestä rallista on ollut olemassa meillä jo pitkään ja nyt se konkretisoituu, Hulkkonen lisää.

Myös autourheilun kansallisen lajiliiton suunnalla Baltic Rally Trophyn mukaantulo kotimaiseen rallikalenteriin otetaan ilolla vastaan.

– On todella hienoa, että pääsemme pitkän tunnustelun jälkeen konkreettisesti avaamaan yhteistyön Baltian maiden kanssa rallissa näin korkealla tasolla. Meillä Suomessa lajilla on todella vankat perinteet, mutta vaikka Baltiassa perinteet ovat lyhyemmät, on maissa todella kova intohimo rallia kohtaan. Tämä yhteistyö joka nyt Mikkelissä alkaa, avaa toivottavasti portteja myös laajempaan kanssakäymiseen eri maiden lajiliittojen, järjestäjien ja kilpailijoiden välillä. Baltia on etäisyydeltään kuitenkin varsin lähellä ja tarjoaa aivan uutta kulttuuria ja markkina-aluetta rallin osalta, AKK Motorsportin rallin lajipäällikkö Henrik Frank hehkuttaa.

Kilpailun reitti uudistuu lähes kokonaan

Vaakuna-ralli ajetaan Mikkelin ympäristössä 17-18. helmikuuta ja kyseessä on rallin SM-sarjan kauden toinen osakilpailu.

– Baltic Rally Trophy -sarjan osakilpailun saaminen meidän SM-rallin yhteyteen on kyllä todella hieno juttu. Nyt on syytä olla ylpeä reitistä ja kaikista järjestelyistä, on ilo olla osana tekemässä tätä rallia. Nyt vain kovasti toivotaan talven olevan järjestelyille suotuisa, kilpailunjohtaja Tomi Jääskeläinen muistuttaa.

Vaakuna-rallin reitti tulee käsittämään yhteensä yhdeksän erikoiskoetta, joista kaksi ajetaan perjantaina ja loput seitsemän lauantaina. Reitti julkaistaan tammikuussa, mutta Vaakuna-rallin tiedotteessa tulevasta reitistä paljastetaan nyt jo sen verran, että se tulee uudistumaan vuoden 2016 kilpailuun verrattuna lähes kokonaan (90 %). Erikoiskokeet tulevat suuntautumaan Mikkelistä katsottuna jokaiseen väli-ilmansuuntaan.

– Kaikki erikoiskokeet ovat kertaalleen ajettavia ja vain kaksi on tismalleen samoja, kuin vuoden 2016 kilpailussa. Tässä muodossa aiemmin ajamatonta tieosuutta on mukana 27 kilometriä ja noin 120 kilometriä on uutta pätkää, kilpailun reittijohtajana toimiva Jari Jakonen taustoittaa.

Lue myös! Rallin SM-sarja uudistuu: seitsemän osakilpailua ja pistelaskuun muutos (15.11.2016)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Lähde: Rallin SM-sarjan tiedote, SM Vaakuna-rallin tiedote


Facebook kommentit