Mikkelsenin keskeytyksen myötä vuoden 2001 ihme ei toistu – “Tänään ei ollut onni meidän puolellamme”

18.11.2017 / 17:06
Andreas Mikkelsen jatkaa kilpailua Ralli 2 -säännöllä sunnuntaina (Kuva: Hyundai Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Andreas Mikkelsenin haaveet toisesta peräkkäisestä Australian MM-rallin voitosta murenivat lauantain toisella erikoiskokeella, kun norjalainen ajoi johtoasemasta ulos ja kahden rengasrikon myötä edessä oli keskeytys erikoiskokeen maaliin saapumisen jälkeen. Keskeytys tarkoitti samalla sitä, että MM-sarjan kauden 2001 ihme ei tule tänä vuonna toistumaan.

Perjantaina viisi pohja-aikaa kellottanut Hyundain Andreas Mikkelsen lähti toiseen ajopäivään lauantaina 20,1 sekunnin johtoasemassa tallikaveriinsa Thierry Neuvilleen nähden. Lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella Mikkelsen ajoi kolmanneksi nopeimman ajan häviten pohja-ajan tehneelle Neuvillelle 4,5 sekuntia. Johtomarginaali oli tässä kohtaa Mikkelsenin eduksi 15,6 sekuntia, mutta seuraavalla erikoiskokeella voittotaistelu saikin sitten dramaattisen käänteen.

Mikkelsen saapui erikoiskokeen maaliin autolla, josta sekä takaa, että edestä oli rengas rikki.

– Kaksi kilometriä lähdön jälkeen oikealle kääntyvässä mutkassa yli nyppylän ajauduin leveäksi ja osuin melko kovaa penkkaan. Luulin ensin, että vain takarengas olisi rikki, mutta nopeasti ilmeni, että myös edestä on rengas rikki, Mikkelsen kertaa tapahtunutta Hyundai Motorsportin tiedotteessa.

Seuraava erikoiskoe oli lyhyt, vain 1,37-kilometrinen Raceway-yleisöerikoiskoe, ja sen jälkeen edessä olisi ollut huoltotauko, mutta siirtymäosuudet olivat sen verran pitkät, että edessä oli keskeytys.

– Koska mukana oli vain yksi vararengas, niin peli oli pelattu. Yhdeksän kertaa kymmenestä olisimme selvinneet tuollaisesta tilanteesta, mutta tänään ei ollut onni meidän puolellamme. Hienoa kuitenkin, että Thierry otti johtopaikan haltuunsa ja pidämme sormia ristissä, että hän onnistuu tuomaan voiton tallille, Mikkelsen korosti.

 

 

“Olisi ollut hienoa päättää kausi voittoon”

Hyundain tiedotteen mukaan Mikkelsen tulee mukaan kilpailuun Ralli 2 -säännön turvin sunnuntaina, mutta selvää on, että mahdollisuudet kärkipään sijoituksiin ovat jo menneet. Vuosi sitten Mikkelsen juhli Australiassa uransa kolmatta MM-voittoaan, mutta se neljäs saa vielä odottaa tulevia kilpailuja.

– Olen todella pettynyt. Olisi ollut todella hienoa päättää kausi voittoon, mutta mahdollisuus siihen meni tekemäni virheen seurauksena, Mikkelsen harmitteli.

Mikäli Mikkelsen olisi onnistunut voittamaan Australiassa myös tänä vuonna, olisi hänestä tullut jo kuluvan kauden kahdeksas eri osakilpailuvoittaja. Samalla olisi toistunut MM-sarjan kauden 2001 ihme, kun 14 osakilpailussa peräti kahdeksan eri kuljettajaa pääsi juhlimaan MM-rallin voittoa: Tommi Mäkinen, Colin McRae ja Marcus Grönholm jokainen kolme kertaa, sekä Harri Rovanperä, Didier Auriol, Richard Burns, Gilles Panizzi ja Jesus Puras kerran.

Mikäli lauantain jälkeen Australian MM-rallissa kuudentena oleva Sebastien Ogier ei nouse sunnuntaina voittoon, niin kauden 2001 tavoin myös tänä vuonna mestaruutta ei voita kuljettaja, joka on voittanut eniten osakilpailuja kauden aikana. 16 vuotta sitten maailmanmestariksi kruunattiin yhden voiton Burns, joka löi kolmen voiton kuljettajista McRaen kahdella ja Mäkisen kolmella pisteellä. Tänä vuonna jo Walesissa maailmanmestaruuden varmistanut Ogier on voittanut kaksi osakilpailua, kun taas vahvasti kohti MM-hopeaa matkalla oleva Neuville on ollut ykkönen kolmessa osakilpailussa.

Todella pienen pieni mahdollisuus 16 vuoden takaiseen kahdeksaan eri osakilpailuvoittajaan toki vielä on olemassa. Se tosin vaatisi Craig Breenin, Hayden Paddonin tai Stephane Lefebvren nousemista Australian MM-rallin voittoon kilpailun viidellä viimeisellä erikoiskokeella. Kun katsotaan trion sijoituksia lauantain jälkeen, Breen neljäntenä (eroa kärkeen yli minuutti), Paddon viidentenä (+ 1.21,1) ja Lefebvre seitsemäntenä (+ 3.00,2), niin jonkun näistä kolmesta kuljettajasta voitto kauden viimeisessä osakilpailussa vaatisi jo Hollywood-tason draamaelokuvan käsikirjoituksen viimeiseen ajopäivään.

Australian MM-rallin kolmas ja samalla koko MM-sarjan kuluvan kauden viimeinen ajopäivä käynnistyy lauantai-iltana kello 22.38 Suomen aikaan. Maaliin saavutaan sunnuntai-aamuna viiden jälkeen. UrheiluUutiset.com seuraa rallin tapahtumia tiiviisti koko viikonlopun ajan.

 

 

Selivaara logo 2017

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit