Mikkelsenistä MM-sarjan kauden kuudes eri voittaja – Kolmas kerta toden sanoi

3.7.2016 / 14:45
Volkswagenin Andreas Mikkelsen kruunattiin Puolassa voittajaksi (Kuva: Jari Nurminen).

[ A- ] / [ A+ ]

Kolmas kerta toden sanoi Andreas Mikkelsenille, joka kahtena edellisenä vuonna Puolan MM-rallissa oli sijoittunut toiseksi. Nyt tuli voitto ja samalla norjalainen palautti Volkswagenin takaisin voittojen tielle kolmen voitottoman osakilpailun jälkeen. Jari-Matti Latvala sijoittui viidenneksi jääden palkintopallisijoituksesta lopulta vain 5,3 sekuntia.

Kuivissa olosuhteissa torstaista lauantaihin ajettu Puolan MM-ralli ei ollut ennen päätöspäivää juurikaan dramatiikkaa tarjonnut, mutta sunnuntai toikin sitten tähän seikkaan muutoksen ja tekikin sitten oikein kunnolla. Raju sadesää teki teistä mutaisia, liukkaita ja tiellä oli isoja kiviä aiheuttamassa kuljettajille harmia.

Rengasrikkoja nähtiin viimeisillä erikoiskokeilla useita ja yksi rengasrikon uhreista oli Ott Tänak, joka kahden päivän ajan suorastaan dominoi Puolan MM-rallia. Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella unelma uran ensimmäistä MM-rallin voitosta kuitenkin haihtui kuminkappaleina ilmaan ja lopulta jopa toinen sija oli uhattuna, kun viimeisellä erikoiskokeella kokonaistilanteessa kolmanneksi ajanut Hayden Paddon nousi vain 2,3 sekunnin päähän Tänakista. Viimeisen erikoiskokeen maalissa nähtiin todella pettynyt virolainen.

– Minulla ei ole mitään sanottavaa. Tämä sijoitus ei merkitse minulle yhtään mitään, Tänak kommentoi WRC.comin haastattelussa.

Voittoon nousi siis Andreas Mikkelsen, joka johti rallia perjantaina viiden erikoiskokeen ajan, sekä sunnuntaina kahden viimeisen erikoiskokeen ajan. Pohja-aikoja norjalainen ajoi kuusi vähemmän kuin Tänak ja muutenkin Mikkelsen oli rallissa vauhdin puolesta Tänakia jäljessä, mutta tällä kertaa onni oli Mikkelsenin puolella.

– Olimme onnekkaita. Olen pahoillani Otin puolesta. Sanoin hänelle ennen viimeistä erikoiskoetta, että tiedän todellakin miltä sinusta nyt tuntuu. Sama homma tapahtui minulle aiemmin Ruotsissa, Mikkelsen muisteli vuoden 2015 Ruotsin MM-rallia, missä hän lähti viimeiselle erikoiskokeelle kolmen sekunnin johtoasemassa, mutta pyörähti ja putosi lopulta kolmanneksi.

Mikkelsenin ensimmäinen ja ainoa voitto ennen nyt saavutettua onnistumista tuli Espanjassa viime vuonna. MM-pisteissä Mikkelsen nousi Puolasta napatun 25 pisteen saaliin myötä toiseksi, mutta Puolassa kuudenneksi ajanut Sebastien Ogier on kuitenkin edelleen vielä hurjat 51 pistettä edellä.

– Koko viikonlopun ajan yritettiin aivan täysillä ja pistettiin kaikki peliin. Toiseksi viimeinen erikoiskoe oli todellista sotaa, Mikkelsen kirosi päätöspäivän olosuhteita.

– Tämä on viikonloppu mitä en unohda koskaan.

Ogierin palkintoputki katkesi

Jari-Matti Latvalan osalta vaikea viikonloppu oli vielä lähellä tuoda palkintosijoituksen, kun päätöspäivänä yhden pohja-ajan ajanut suomalainen nousi lopulta vain 5,3 sekunnin päähän kolmannesta sijasta. Toinen sijakin oli lopulta vain 7,6 sekunnin päässä. Latvala on nyt ajanut Puolassa neljä kertaa eikä vieläkään tullut ensimmäistä palkintopallisijoitusta.

– Todella vaikeat olosuhteet. Muutamissa paikoissa tultiin kylki edellä. Mutta ihan hyvä ajo, Latvala pohti viimeisen erikoiskokeen jälkeen, Power Stage -erikoiskokeen, joka lopulta toi kakkossijan myötä kaksi MM-bonuspistettä ja MM-pisteissä Latvala nousi neljänneksi.

Nopeimman ajan Power Stage -erikoiskokeelle ajoi jälleen kerran Sebastien Ogier, joka ensimmäistä kertaa kuluvan kauden aikana ei noussut rallin päätteeksi palkintopallille. Samalla katkesi kahden Puola-voiton putki ja tällä kaudella kolminkertainen maailmanmestari on ajanut nyt jo viisi osakilpailua peräkkäin ilman voittoa.

– Halusin hieman sadetta, mutta en ihan näin paljon. Kaksi viimeistä erikoiskoetta olivat vain ja ainoastaan selviytymistaistelua maaliin. Tehtiin mitä pystyttiin, Ogier kommentoi.

WRC2-luokassa komeaan voittoon ajoi Teemu Suninen ja Esapekka Lappi sijoittui kolmanneksi. Lisää WRC2-luokan tapahtumista tulossa myöhemmin iltapäivän aikana.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan heinäkuun viimeisellä viikolla Keski-Suomen sorateillä. Neste Ralli starttaa käyntiin torstaina 28. heinäkuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) 2.37.34,4
2) Ott Tänak (Ford) + 26,2
3) Hayden Paddon (Hyundai) + 28,5
4) Thierry Neuville (Hyundai) + 29,3
5) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) + 33,8
6) Sebastien Ogier (Volkswagen) + 40,3
7) Craig Breen (Citroen) + 2.01,4
8) Mads Östberg (Ford) + 3.04,6
9) Eric Camilli (Ford) + 5.03,1
10) Teemu Suninen (Skoda) + 5.53,3

Pohja-ajat: Tänak 9, Mikkelsen 3, Paddon 3, Latvala 2, Ogier 3, Neuville 1, Lefebvre 1
Mikkelsenin keskinopeus: 116,6 km/h

MM-pistetilanne 7/14 osakilpailua

1) Sebastien Ogier (Volkswagen) 143
2) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) 92
3) Hayden Paddon (Hyundai) 72
4) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) 68
5) Dani Sordo (Hyundai) 68
6) Mads Östberg (Ford) 62
7) Thierry Neuville (Hyundai) 61
8) Ott Tänak (Ford) 52
9) Kris Meeke (Citroen) 26
10) Eric Camilli (Ford) 24

Rallin MM-sarjan voittajat kaudella 2016

Monte Carlo – Sebastien Ogier, Volkswagen
Ruotsi – Sebastien Ogier, Volkswagen
Meksiko – Jari-Matti Latvala, Volkswagen
Argentiina – Hayden Paddon, Hyundai
Portugali – Kris Meeke, Citroen
Italia – Thierry Neuville, Hyundai
Puola – Andreas Mikkelsen, Volkswagen

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit