Mitä isä edellä, sitä poika perässä – Lindholmin EM-debyytissä hauska sattuma

28.7.2020 / 10:33
Isä ja poika, Sebastian ja Emil Lindholm (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Emil Lindholmin uran ensimmäinen EM-ralli päättyi täsmälleen samaan lopputulokseen kuin oli päättynyt Emilin isän Sebastianin EM-debyytti reilut 36 vuotta sitten.

Emil Lindholmin isä Sebastian Lindholm osallistui urallaan lähes 50 EM-ralliin ja niistä ensimmäinen oli Etelä-Suomen teillä ajettu Hankiralli helmikuussa 1984. Opel Asconalla kilpailuun osallistunut Sebastian selvitti tiensä uransa ensimmäisessä EM-rallissa aina maaliin asti ja loppusijoitus oli yhdeksäs.

Reilut 36 vuotta myöhemmin oli Sebastianin pojan Emilin vuoro tehdä oma EM-debyyttinsä ja tämä tapahtui viime viikonloppuna Italiassa. Virheettömän kilpailun ajanut Emil oli lopputuloksissa yleiskilpailun kymmenes, mutta kun edellä yhdeksänneksi sijoittunut isäntämaan kuljettaja ei EM-pisteistä kilpaillut, oli Emilin sijoitus EM-sarjan tulosten osalta siis täysin sama kuin Sebastianilla omassa debyytissään, eli yhdeksäs.

Molemmat Lindholmit myös viettivät syntymäpäiviä juuri EM-debyyttinsä alla. Kun Sebastian talvella 1984 starttasi Hankiralliin, oli ikävuodet vaihtuneet kolmisen viikkoa ennen starttia 23:een. Emil puolestaan juhli 24-vuotissyntymäpäiviään viikko ennen Italian EM-rallin käynnistymistä.

Sebastianin aktiiviuran aikaan rallin EM-sarjassa osakilpailujen määrä oli nykysysteemiin verrattuna huomattavan paljon suurempi ja Suomessakin EM-ralleja ajettiin pitkään jopa kaksi per vuosi, kun alkuvuodesta Hankirallin lisäksi talvisia EM-pisteitä jaettiin myös Rovaniemellä ja Tunturirallissa. Sebastian ylsi EM-sarjassa neljään osakilpailuvoittoon, joista kolme tuli Hankirallista ja yksi Tunturirallista.

Lindholmit eivät suinkaan ole ensimmäinen suomalainen isä ja poika, jotka ovat startanneet rallin EM-sarjan historiassa ulkomailla ajettavaan osakilpailuun. Vuoden 1968 Euroopan mestarin Pauli Toivosen pojat Henri ja Harri kilpailivat molemmat EM-sarjassa isänsä jalanjälkiä seuraten. Henri osallistui yhteensä 36 EM-ralliin, joista voittoja tuli kuusi ja palkintosijoituksia 13 kappaletta. Harri puolestaan starttasi 23 EM-ralliin, voitti niistä yhden ja nousi palkintopallille kolme kertaa.

Markku Alenin CV:stä löytyy 34 EM-rallia ja niistä kuusi voittoa, sekä 16 palkintosijoitusta. Markun poika Anton osallistui vuonna 2008 neljään EM-ralliin, Turkissa, Italiassa, Belgiassa, sekä Tshekissä. Harri Rovanperän uraan mahtui 10 EM-rallia, joista saavutuksena kaksi voittoa. Kalle Rovanperän ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa EM-ralli, Latvia vuonna 2017, toi yleiskilpailusta kakkossijan.

Pauli Toivosen lisäksi suomalaiskuljettajista rallin Euroopan mestaruuden ovat voittaneet Rauno Aaltonen (1965), Juho Hänninen (2012), sekä viimeisimpänä Esapekka Lappi kuusi vuotta sitten. Lapin juhliessa mestaruutta, EM-pronssia muuten pokkasi Craig Breen, joka viime viikonloppuna Italiassa kilpaili Emil Lindholmin tiimikaverina MRF-rengasvalmistajan väreissä.

Ja kun EM-sarjassa kilpailleista isä ja poika -duoista puhutaan, niin mainita pitää myös Italian EM-rallissa viime viikonloppuna samassa kilpailussa ja samassa luokassa kilpailleet unkarilaiset Zoltan ja Martin Laszlo. Sekä isä, että poika kilpailivat molemmat ERC3-luokassa etuvetoisen Ford Fiestan viimeisimmällä kehitysversiolla (Rally4), eikä huonosti mennyt kummallakaan. 23-vuotias Martin pokkasi kolmannen sijan ja tuloksissa heti seuraavalla rivillä komeili 57-vuotiaan Zoltanin nimi.

Lindholmit, Toivoset, Alenit ja Rovanperät. Oma arkistotyömme tuotti neljä nimeä niiden kuljettajien joukosta, joista sekä isä, että poika ovat osallistuneet kuljettajana EM-ralliin ulkomailla. Jäikö joku nimi listalta pois? Jos jäi, niin käy kommentoimassa Facebook-sivullamme, tai lähetä sähköpostia. Osoite löytyy alapuolelta.

Lue myös! Emil Lindholm teki sen mitä pyydettiin – “Ohjeiden mukaisesti ilman virheitä maaliin” (28.7.2020)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit