MOTORSPORT

MM-avaus Barcelonassa: Alkuerät käyntiin illalla, suomalaiskuljettajat heti vastakkain

Rallicrossin MM-sarjan kauden avausosakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Barcelonassa, Espanjassa. Aiemmasta käytännöstä poiketen, kaksipäiväinen kilpailu käynnistyy jo tänään perjantaina.

Barcelonassa, Espanjassa mukana nähdään kolme eri luokkaa. MM-sarjan pääluokka, joka aiemmin tunnettiin nimellä Supercar, on tänä vuonna RX1-luokka. MM-sarjan kakkosluokkana tunnettu RX2 (Supercar Lites) puolestaan siirtyi tänä vuonna sähköautoihin ja tämä luokka kantaa jatkossa kirjainlyhennettä RX2e. EM-sarjan kahdesta luokasta Barcelonassa kautensa avaa RX3-luokka, joka aiemmin tunnettiin nimellä Super1600-luokka.

Rallicrossin MM-sarjan historian kahdeksas kausi on monellakin tapaa historiallinen. Kyseessä on ensimmäinen kausi, kun MM-sarjan promoottori ei ole IMG, vaan nyt MM-sarjan toiminnot kulkevat rallin MM-sarjasta tutun WRC GmbH -yhtiön kautta. Lisäksi kausi 2021 tulee olemaan viimeinen, kun pääluokassa kilpaillaan polttomoottoriautoilla. Aivan kuten RX2e-luokka tänä vuonna, niin myös pääluokassa on tarkoitus siirtyä ensi vuonna täyssähköautoihin.

Siinä missä MM-sarjassa on aiemmilla kausilla kilpailtu lähes poikkeuksetta lauantaina ja sunnuntaina, niin Barcelonassa kausi avataan perjantai-lauantai-kilpailulla. Perjantain ohjelmassa on ensimmäinen ja toinen alkuerävaihe, kun taas lauantaina ajetaan kolmas ja neljäs alkuerävaihe, semifinaalit, sekä finaalit. Molempina kilpailupäivinä aikataulu on iltapainotteinen ja lauantaina pääluokan finaali tulee venymään lähelle kello iltayhdeksää Suomen aikaa.

RX1-luokan ensimmäiset alkuerälähdöt arvottiin torstaina. Arpa heitti pääluokan kaksi suomalaiskuljettajaa heti samaan lähtöön, kun sekä Juha Rytkönen, että Niclas Grönholm lähtevät metsästämään kauden ensimmäisiä alkueräpisteitä toisessa lähdössä. Rytkönen starttaa ykkösruudusta, Grönholm kolmosruudusta. Samaan lähtöön asettuvat lisäksi EKS JC -tiimin Audi-kuljettaja Enzo Ide, sekä Mini-kuljettaja Oliver Bennett.

Ensimmäinen lähtö tulee olemaan Kevin Hansenin näytös, mikäli ruotsalainen ei vain epäonnistu startissaan. Kolmannen lähdön ennakkosuosikki on ilman muuta suomalaisen GRX-SET-tiimin unkarilaiskuljettaja Krisztian Szabo, mutta suuri mielenkiinto kohdistuu myös Renault-debyyttinsä tekevään Kevin Abbringiin, joka ilman muuta on yksi alkavan kauden “mustia hevosia”.

Neljäs ja viimeinen lähtö heittää viivalle kaksi maailmanmestaria. Vuoden 2019 maailmanmestari Timmy Hansen starttaa ykkösruudusta, kun taas lajin kolminkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson suorittaa ensimmäisen esiintymisensä Audin ratissa startaten neljännestä ruudusta. Kahden ruotsalaismestarin väliin asettuu kaksi Seat-kuljettajaa, Timo Scheider ja Rene Munnich, joista paljon kauden alla testannut Scheider tulee taistelemaan tiukasti finaalipaikasta.

Historian ensimmäisessä RX2e-luokan kilpailussa mukana on kymmenen kuljettajaa, jotka tulevat ajamaan alkuerät kahdessa viiden kuljettajan lähdöissä. Ehdottomat ennakkosuosikit ovat Guillaume De Ridder, Fraser McConnell, sekä Jesse Kallio, RX2-luokan kaksinkertainen mitalisti, joka ei vielä ensimmäisessä alkuerässä kohtaa kahta kovinta kilpakumppaniaan. De Ridder ja McConnell arvottiin ensimmäiseen lähtöön, kun taas Kallio nähdään toisessa lähdössä ja kolmannessa ruudussa.

UrheiluUutiset Motorsport tulee myös tänä vuonna seuraamaan rallicrossin MM- ja EM-sarjojen tapahtumia tiiviisti. Suomessa kilpailutapahtumia voi seurata suorina lähetyksinä uuden RX+ palvelun välityksellä, sekä CMore-kanavien kautta.

RX1 ja ensimmäinen alkuerä

Lähtö 1

38 Mandie August (GER) Seat
9 Kevin Hansen (SWE) Peugeot
73 Tamas Karai (HUN) Audi
17 Dan Öberg (SWE) Volkswagen

Lähtö 2

18 Juha Rytkönen Ford
91 Enzo Ide (BEL) Audi
68 Niclas Grönholm Hyundai
42 Oliver Bennett (GBR) Mini

Lähtö 3

83 Patrick Guillerme (FRA) Hyundai
23 Krisztian Szabo (HUN) Hyundai
69 Kevin Abbring (NED) Renault
50 Attila Mozer (HUN) Ford

Lähtö 4

21 Timmy Hansen (SWE) Peugeot
44 Timo Scheider (GER) Seat
77 Rene Munnich (GER) Seat
1 Johan Kristoffersson (SWE) Audi

 

 

Barcelonan aikataulu

Perjantai 23.7.

11.45 – Harjoitukset
17.00 – RX3, 1. alkuerä
17.18 – RX2e, 1. alkuerä
18.00 – RX1, 1. alkuerä
19.00 – RX3, 2. alkuerä
19.18 – RX2e, 2. alkuerä
20.00 – RX1, 2. alkuerä

Lauantai 24.7.

10.30 – Harjoitukset
11.30 – RX3, 3. alkuerä
11.48 – RX2e, 3. alkuerä
16.15 – RX2e, 4. alkuerä
16.30 – RX1, 3. alkuerä
17.15 – RX3, 4. alkuerä
17.45 – RX1, 4. alkuerä
18.40 – RX2e, semifinaalit
18.56 – RX3, semifinaalit
19.20 – RX3, finaali
20.00 – RX1 semifinaalit ja finaali, RX2e finaali

Kaikki ajat Suomen aikoja!

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Rallicrossin MM-sarja

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com