MOTORSPORT

MM-debyytti lähestyy, Rovanperä odottaa Walesia innolla – “Tulee kovatasoisin WRC2-kisa tällä kaudella”

Kalle Rovanperän kiireisestä ja haastavasta lokakuusta on takana kaksi kolmasosaa ja ne kaksi ensimmäistä haastetta 17-vuotias rallin superlupaus on selvittänyt kiitettävin arvosanoin. Ajokorttiin vaadittu ajokoe meni läpi ja viime viikonloppuna uran ensimmäinen EM-ralli uudella autolla toi komean kakkossijan. Seuraavaksi onkin sitten edessä se odotetuin haaste, eli Rovanperän MM-debyytti.

Latvian EM-rallissa viime viikonloppuna kolme kuljettajaa erottui vauhtinsa puolesta muista kuljettajista. He olivat voittoon ajanut Nikolay Gryazin, lauantaina rallia aina auton sähköongelmiin asti johtanut Alexey Lukyanuk, sekä lopulta Gryazinin jälkeen toiseksi sijoittunut Kalle Rovanperä, jolle nyt ajettu ralli oli ensimmäinen EM-tasolla, sekä ensimmäinen M-Sportin Fordilla. Aiemmin Rovanperä on kilpaillut Skoda Fabia R5:llä, sekä Peugeot 208 T16:lla.

– Olen sellainen kilpakuljettaja, että kakkossija ei ole ikinä hyvä. Mutta kyllä se nyt tämän kerran käy sen takia, että vähän kuitenkin annettiin tasoitusta ja saatiin myös pätkäajat hyviksi. Oli hyvä kisa siihen nähden, että tosiaan ensimmäistä kertaa kilpailtiin uudella autolla ja vielä vaikeissa olosuhteissa, Rovanperä kommentoi UrheiluUutiset.comille kaksipäiväisen EM-urakkansa jälkeen.

Lauantain erikoiskokeilla Rovanperä oli kolme kertaa toiseksi nopein ja kaksi kertaa kolmanneksi nopein. Yötauolla Gryazinin johto Rovanperään nähden oli 18,3 sekuntia.

– Avauspäivä meni ihan hyvin, ensimmäiset kisakilometrit uudella autolla. Vauhti oli kuitenkin ihan hyvää. Niin kun olen sanonut, niin joka autolla pääsee kovaa. Mutta sitten kun pitää ajaa “limitillä”, niin sitten tarvitse kilometrejä. Kyllähän nytkin “limitillä” pystyi ajamaan, mutta sitten tuli pieniä virheitä koko ajan. Se ottaa aikaa, varmuus ei tule kuin kilometrien myötä, Rovanperä muistuttaa.

Avauspäivänä Rovanperän menoa hidastivat käsijarru ongelmat, sekä yksi pitkäksi ajettu risteys.

– Ihan perusjuttuja, niitä sattuu välillä. Siihen nähden ei tuo 18 sekuntia ole kauhean paljon. Ihan hyviäkin aikoja saatiin ajettua, Rovanperä sanoo.

Rovanperän EM-debyytissä sarjan vakiokuljettajat Gryazinia ja Lukyanukia lukuunottamatta jäivät valovuoden päähän Rovanperän vauhdista. Tämä ei kuitenkaan toisen polven ralliautoilijalle tullut yllätyksenä.

– Ei se oikeastaan yllättänyt. Oli aika selvää, “Kaitolla” (Kajetan Kajetanowicz) kuitenkin mestaruuden varmistaminen käynnissä. Ja sitten ne muut kuljettajat ketä oli mukana, niin ei ole kauheasti tuollaisia ralleja ajanut. Latvian kisa on aika raju, nostat kaasun kerran, niin se voi olla kaksi sekuntia tappiota suoran päässä. Se kaasu vaan täytyy oikeasti pitää pohjassa, Rovanperä korostaa.

Myöskään ne kovimmat kilpakumppanit eivät Rovanperää vauhtinsa puolesta yllättäneet.

– Tiesin ja luotin siihen, että Gryazin ja Lukyanov ovat ne ketkä pistää hanttiin kovimmin.

 

Kuva: Gregory Lenormand / DPPI
Kalle Rovanperä ja kartanlukija Jonne Halttunen Latvian EM-rallissa (Kuva: Gregory Lenormand / DPPI).

 

“Minulla ei kalenterissa ole ainakaan muuta”

Latvian EM-rallin toisena ajopäivänä ajettiin viisi erikoiskoetta ja niistä kolmelle Rovanperä ajoi pohja-ajan.

– Viimeinen ajopäivä oli hyvä. Kokeiltiin aika paljon kaikenlaisia juttuja ja auto meni tosi paljon parempaan suuntaan. Aamun ensimmäinen pätkä meni tosi hyvin, siinä saatiin heti hyvä “attack” päälle. Ja viimeisestä lenkistä näkee, että heti kun siisti ajoa, niin heti pystyttiin pohja-aikoihin. Se on sitä, että virheet kun saa pois, niin aika on hyvä, Rovanperä sanoo.

Nyt ajetun kaksipäiväisen rallin jälkeen Rovanperällä oli jo olemassa selkeä näkemys siitä millainen auto M-Sportin Ford Fiesta R5 on.

– Pienellä tiellä auto on tosi hyvä ja sopii minun ajotyyliin hyvin. Mutta isolla tiellä on aika paljon vielä tekemistä sen kanssa. Yleensä olen parhaimmillani isolla tiellä. Se on vain totuttava siihen, että pitää olla ihan erilainen ajotyyli ja kaikki geometria toimii autossa ihan eri tavalla. Säädötkin muuttaa autoa ihan erilailla. Kyllä se vie aikaa vaikka kuinka kovaa yrittäisi ajaa, Rovanperä muistuttaa.

Rovanperän mukaan oli todella tärkeää, että hän pääsi ajamaan hänelle uudella autolla ja uudessa tallissa rallin ennen Walesissa tapahtuvaa MM-debyyttiä.

– Todella hyvä juttu. Testikilometrejä ei kuitenkaan tullut (ennen Latvian EM-rallia) kuin se vajaat 50, niin kyllä tämä nyt ajettu parisataa kisakilometriä on tosi hyvä siihen pohjalle. Kisassa tulee niitä asioita mistä oppii eniten, niin Walesissa olisi mennyt aika kauan aikaa, että olisi oppinut ne asiat mitä täällä Latviassa nyt. Siihen nähden tosi hyvä homma, olisi ollut paljon huonompi tilanne lähteä ilman tätä kisaa Walesiin.

Ja juuri sen “limitin” eli rajojen löytämiseen nyt tulleet kisakilometrit uudella autolla tarjosivat parhaan mahdollisen tilaisuuden.

– Kyllä se on tärkein juttu, ne kilometrit, millä saadaan se “limitillä” ajaminen virheettömäksi. Kovaa pääsee aina, mutta tulee virheitä. Skodallakin kun on ajanut niin on huomannut, että vaikka ajetaan täysiä, niin kun saa kilometrejä, eipä tule virheitä kisoissa enää ollenkaan. Sieltä se vaan tulee, ajamalla.

Rovanperä korosti kommenteissaan jo ennen rallia, teki sitä samaa rallin aikana ja sanoo sen vielä kerran rallin jälkeenkin, että Latvian EM-ralli oli oppimisprosessi ja lopputulos ei niinkään ollut nyt se ykkösjuttu. Kilpailuhenkisenä ihmisenä Rovanperä kuitenkin sanoo, että tottakai tulokset tuli aina katsottua erikoiskokeiden jälkeen, mutta itselleen piti muistaa olla armollinen, vaikka oma nimi ei aina siellä ykkösrivillä ollutkaan.

– Jos tuli takkiin, niin en ottanut sitä niin rajusti kuin yleensä. Yleensä se ei tietysti ole suotavaa, mutta nyt oli. Kokeiltiin säätöjä ja muuta, kokeiltiin uusia juttuja, niin oli annettava itselleen periksi. Auto meni koko ajan parempaan suuntaan ja sehän oli ainoa tehtävä meillä.

Seuraavaksi Rovanperällä on siis edessään uran ensimmäinen MM-ralli, kun hän yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa kilpailee Walesin liukkailla sorateillä lokakuun loppupuolella. WRC2-luokkaan Rovanperän lisäksi osallistuu suomalaiskuljettajista myös Teemu Suninen, Max Vatanen, Juuso Nordgren, sekä Jari Huttunen.

– Veikkaan, että siellä menee suomalaisilla aika hyvin. Tulee varmasti kovatasoisin WRC2-kisa mitä kertaakaan aiemmin tällä kaudella ja muutenkin kovatasoisin kisa pitkään aikaan. Kaikki WRC2-luokan huippukuskit on mukana ja suomalaislupaukset. Nyt on todella kova taso. Mielenkiintoinen ja kova kisa edessä, Rovanperä pohtii.

Walesin MM-ralli käynnistyy torstaina 26. lokakuuta. UrheiluUutiset.comin saamien tietojen mukaan Rovanperä ajaa testiä tulevaa kilpailua varten ralliviikon maanantaina. Sitä ennen on kuitenkin vielä mahdollisuus ottaa pari viikkoa iisimmin ja keskittyä rauhassa tulevaan haasteeseen ja MM-debyyttiin.

– Minulla ei kalenterissa ole ainakaan muuta. Testeihin vaan sitten ja aloitetaan reissu sillä. Saa nähdä mitä tulee, varmaan aika kiireinen viikko on edessä, Rovanperä ennakoi.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com