Rallicrossin MM-sarjan historian menestynein suomalaiskuljettaja Toomas “Topi” Heikkinen toimii tällä kaudella UrheiluUutiset Motorsportin asiantuntijana, antaen näkemyksensä tapahtumista niin radalla kuin sen ulkopuolellakin, aina rallicrossin MM-sarjan jokaisen osakilpailun jälkeen.
Rallicrossin MM-sarjan kauden kaksi ensimmäistä osakilpailua ajettiin viime viikonloppuna Ruotsin Höljesissä. Kisapaikalla mukana oli myös Toomas “Topi” Heikkinen, rallicrossin MM-sarjan vuoden 2014 hopeamitalisti, mutta ei kuitenkaan siinä hänelle tutummassa eli kuljettajan tehtävässä.
– Höljesissä toimin Krisztian Szabon “spotterina” ja lisäksi jeesaan häntä ajamiseen liittyvissä asioissa. Kouvolassa tulevana viikonloppuna sitten sama homma Juha Rytkösen kanssa, Marcus Grönholmin johtaman GRX Taneco -tiimin väreissä työskentelevä Heikkinen sanoo UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa.
Sen lisäksi, että Heikkinen toimii GRX Tanecon tehtävissä aina MM-sarjan kisaviikonloppuina, niin rallicrossin MM-sarjan historian menestynein suomalaiskuljettaja antaa myös lajin ehdottomana asiantuntijana omat arvionsa kilpailutapahtumista UrheiluUutiset Motorsportille. Vaikka 29-vuotiaan Heikkisen aika kuluukin juuri nyt kilpailujen aikaan radan ulkopuolisissa tehtävissä, ei 52 MM-startin konkari suinkaan ole ajokäsineitä vielä naulaan ripustanut.
Heikkinen allekirjoittaa sen näkemyksen, että on tulevaisuuden kannalta tärkeää olla kilpailujen aikaan siellä missä tapahtuu, vaikka ajohommia ei olisikaan sillä hetkellä tarjolla.
– Onhan se tottakai tärkeää, että naama pyörii varikolla. Autojen kehitys on myös tärkeä asia, että siinä pysyy mukana. Kehitys kun menee kuitenkin koko ajan eteenpäin, niin senkin takia on hyvä olla mukana ja lähellä lajin MM-sarjaa. Tottakai haluan takaisin (kilpailemaan), mutta tällä kertaa se aika ei ole oikea. Realiteetit pitää ottaa huomioon, Heikkinen korostaa viitaten aina autourheilun huipulla vaikuttavaan tekijään, eli rahaan.
Jos on Heikkinen aina ollut tunnettu periksiantamattomuudestaan kilpailijana radalla ja että hommat otetaan tosissaan, niin sama on asenne myös nykyisessä työssä.
– Tykkään tästä hommasta, mutta tottakai se vaatii myös hyvän ja lahjakkaan kuljettajan, jolla on halua mennä eteenpäin. Harrastuksena en tätä halua tehdä, vaan haluan myös tällä puolella menestyä ja vaadin kuljettajaltakin sellaista asennetta. Ihan kaikille en lähde tätä hommaa tekemään, Heikkinen sanoo.
Toomas Heikkinen huudatti yleisöä MM-osakilpailuvoittajana Belgiassa kesällä 2014 (Kuva: FIAWorldRallycross.com).
“Ei se yllättänyt millään tavalla”
Höljesin viikonlopusta tuli lopulta kahden lajilegendan ja maailmanmestarin näytös. Johan Kristoffersson, vuosien 2017 ja 2018 rallicrossin maailmanmestari, juhli voittoa lauantaina, kun taas sunnuntaina finaalin ruutulipulle ensimmäisenä saapui vuoden 2016 maailmanmestari ja Heikkisen ex-tiimikaveri Mattias Ekström.
– Lauantain finaali (sateessa) vähän lässähti, kun eroja tuli paljon ja kliimaksi jäi sitten näkemättä. Sitten kun sunnuntaina kaksi maailmanmestaria ajoi kilpaa, niin siitä ei kliimaksia puuttunut. Muutenkin koko sunnuntai oli jo kunnon “racingia” kaikin puolin, Heikkinen arvioi.
Kristoffersson voitti mestaruusvuosinaan 24 ajetusta osakilpailusta peräti 18, mutta piti MM-sarjasta välivuoden viime vuonna. Kristoffersson jätti rallicrossin MM-sarjan taakseen marraskuussa 2018 vyöllään yhdeksän osakilpailun voittoputki. Höljesissä lauantaina ajetun kauden avausosakilpailun jälkeen tuo voittoputki siis venyi jo kymmenen osakilpailun mittaiseksi ja täysi kymppi oli myös Kristofferssonin suoritus. Tämä ei tullut Heikkiselle yllätyksenä.
– Ei se yllättänyt millään tavalla, että Johan kärkikahinoissa on mukana. Auto on kuitenkin täysin sama millä hän voitti maailmanmestaruudet. Kehitystyötä eivät ole kuulemma tehneet, koska tietenkään sellaista budjettia ei ole mitä oli silloin mestaruusvuosina Volkswagenin tehtaan tuen aikaan. Yksityisellä budjetilla tuollaista autoa on muutenkin aika turha lähteä sohimaan, se auto kun on tehty aikoinaan isolla rahalla, Heikkinen muistuttaa.
Lauantain tavoin Kristoffersson vei myös sunnuntaina alkuerät nimiinsä ja starttasi finaaliin paalupaikalta, mutta tällä kertaa voittoputkelle ei tullut jatkoa. Siitä piti huolen Kristofferssonin maanmies, joka sai tietää ajavansa MM-sarjan kauden avauksessa Höljesissä vain pari viikkoa ennen kilpailuviikonloppua. Ekströmin edellinen täysi kausi rallicrossin MM-sarjassa oli uran toiseen MM-hopeaan päättynyt kausi 2018 ja viime kaudella hänet nähtiin kilpailemassa ainoastaan Belgian osakilpailussa.
– Ekström yllätti positiivisesti. Viime vuonna Belgiassa, kun hän tuli ajamaan kesken kauden, niin jäi vähän piippuun. Nyt Höljesissä oli kyllä todella vahva koko viikonlopun ajan. Sunnuntaina kun ajettiin voitosta, niin pystyi ajamaan aivan käsittämättömän kierrosajan, 39 ja tasan, joka oli kolme sekunnin kymmenystä parempi kuin Kristofferssonin nopein kierrosaika. Sillä hän naulasi voiton sitten itselleen.
MM-sarjan kauden avausviikonloppu Höljesissä oli kaikin puolin siisti tapahtuma radalla, mitään räikeitä virheitä ei nähty, ei pahempia kolareita, eikä myöskään varaslähtöjä.
– Perus rallicross-sähinää oli tietysti koko ajan ja ensimmäiseen mutkaan mentiin rinta rinnan. Mitään hölmöä ei kuitenkaan nähty. MM-sarjassa kuljettajien taso on nykyään kova ja homma on sen myötä järkevöitynyt. Varaslähtöjä nähdään MM-sarjassa todella harvoin nykyään. Tiimeillä on sellaiset systeemit käytössään, että varikkopilttuissa pystytään harjoittelemaan startteja. Siellä on samanlaiset valosysteemit käytössä mitä oikeassa startissakin, Heikkinen taustoittaa.
Kun Höljesin viikonlopun tuloksia katsoo, niin ainakin kahden ensimmäisen osakilpailun tulosten perusteella kenttä näyttäisi kääntyneen, kun mietitään MM-sarjan viime vuoden kärkitiimejä ja -kuljettajia. Siinä missä kärjessä paahtaneet Kristoffersson ja Ekström eivät viime vuonna MM-sarjaa kiertäneet ja uusista nimistä Robin Larsson avasi ensimmäisen täyden MM-kautensa hienosti, ei MM-sarjan viime vuoden mestari Timmy Hansen, tiimikaveri ja pronssimitalisti Kevin Hansen, MM-hopeamitalisti Andreas Bakkerud, sekä tiimipisteiden kakkonen GRX Taneco juurikaan Höljesissä juhlineet.
– Niin kuin tv-kuvissakin varmaan hyvin näkyi, niin GRX:llä ei vaan päästy viivalta tarpeeksi hyvin liikkeelle. Siihen se pitkälti kulminoitui varsinkin Niclaksen (Grönholm) viikonloppu. En sitten tiedä miksi esimerkiksi Hansenit oli niin yössä. Bakkerud ajoi kisan alla yhden testin, ei muuta. Uusi auto hänelle ja kun ei kilometrejä ole vielä paljon, niin niitä kömmähdyksiä varmasti tulee. Muutenkin Bakkerud oli heikko suorittaja Höljesissä koko viikonlopun ajan, Heikkinen viittasi kömmähdyksellä Bakkerudin auton sammumiseen lauantain ensimmäisen alkuerän startissa.
Höljesin MM-avaus oli kahden mestarin näytös, Johan Kristoffersson vs Mattias Ekström (Kuva: FIAWorldRallycross.com).
“Ne on kuin pommin jäljiltä”
Bakkerudin sijoitukset 13. ja kuudes olivat ihan jotain muuta kuin mitä norjalainen itse kauden avaukseltaan odotti ja mitä rallicrossin MM-sarjaa seuraava yleisö odotti. Samaa voidaan sanoa hallitsevasta maailmanmestarista Timmy Hansenista, jonka kuudes ja 11. sija lähentelivät Hansenin tiimissä jo katastrofia. Viime vuonna tiimien maailmanmestaruuden voittaneelle Team Hansenille hieman lohtua toi Kevin Hansen sunnuntain kakkossijallaan.
Jos oli Renault-kuljettajista vaikeaa Bakkerudilla, niin samaa voidaan sanoa myös Bakkerudin tiimikaverista Liam Doranista. Kokenut britti kun vietti Höljesissä enemmän aikaa autossaan radan varressa, kuin varsinaisella radalla.
– En ymmärrä mikä siinä oli, että eivät vain saaneet Doranin autoa toimimaan. Siellä oli vetoakseleiden kanssa ongelmia, yksi moottori hajosi, kardaani hajosi aiheuttaen samalla johtosarjoihin tuhoa… Yllättävän paljon sattui kaikkea, kun muut Renault-kuljettajat saivat kuitenkin ajaa suht’ puhtaan viikonlopun ilman tekniikkaongelmia, Heikkinen ihmetteli.
Koska koronapandemia pisti rallicrossin MM-sarjan kilpailukalenterin kuluvan kauden osalta täysin uuteen uskoon ja kausi painottuu loppuvuoteen, on kilpailutahti todella tiivis, varsinkin alkukaudesta. Höljesistä karavaani siirtyi suoraan meriteitse Suomen puolelle ja Kouvolaan, missä ajetaan kaksi seuraavaa osakilpailua jo tulevana viikonloppuna. Tilanne on vaikea erityisesti niille, joilla oli ongelmia autojensa tekniikan kanssa Höljesissä, kuten Doranilla.
– Kukaan ei aja testiä ennen Kouvolaa. Höljesin viikonloppu oli muutenkin niin rankka. Rallicross-autolla kun ajaa 70 kilometriä kilpaa, niin ne on kuin pommin jäljiltä. Raaka laji. Tiimeillä menee aikaa laittaa autot kuntoon ennen Kouvolan viikonloppua, Heikkinen sanoo.
GRX Taneco -tiimin lisäksi MM-sarjassa nähdään tänä vuonna myös toinen suomalaistiimi, Jani Paasosen pyörittämä Ferratum Team, jonka väreissä Paasonen kirjautti Fordin ratissa lauantain ja sunnuntain kilpailuista sijat 15. ja 16.
– Hienoa, että Jani on päässyt kiertämään MM-sarjaa, aina hienoa nähdä suomalaisväriä mukana. Jani on kuitenkin vanha rallilegenda suoraan Mäntyharjulta, hienoa, että on mukana ja pitää Suomen lippua pystyssä. Ensimmäistä kertaa oma tiimi pystyssä, uusi auto, niin ei varmaan kaikki palaset ole ihan vielä kohdallaan. Toivotaan, että homma kehittyy ja kauden mittaan pääsee paremmin mukaan ja sitä kautta nähtäisiin Jani semifinaaleissa taistelemassa finaalipaikoista, Heikkinen tsemppaa maanmiestään.
Rallicrossin MM-sarjan kaksi seuraavaa osakilpailua ajetaan tulevana viikonloppuna Kouvolassa.
Toomas Heikkinen, 29
Rallicrossin MM-hopeaa 2014, MM-sarjassa yhteensä 52 osakilpailua
2 MM-osakilpailuvoittoa ja 8 palkintosijoitusta (2-2-4)
653 MM-pistettä, 17 finaalipaikkaa, 42 semifinaalipaikkaa
GRC-sarjan Supercar-luokan mestari 2013
Titans RX pronssia 2019
Lue myös! Heikot startit ja kokenut saksalainen Grönholmin harmina – “Syy on kyllä arvoitus” (25.8.2020)
Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com
Facebook kommentit