Monte Carlon voitosta käynnissä hurja sekuntitaistelu

22.1.2016 / 14:55
Sebastien Ogierin johtomarginaali Kris Meekeen on vain 1,5 sekuntia (Kuva: Volkswagen Motorsport)

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan avausosakilpailu Ranskan Alpeilla on edennyt toisen kilpailupäivän ensimmäiselle huoltotauolle ja takana on viisi ajettua erikoiskoetta. Torstain jälkeen rallin johdossa ajanut Citroenin Kris Meeke onnistui säilyttämään kärkipaikkansa aina aamupäivän toiseksi viimeiselle erikoiskokeelle asti, kunnes Volkswagenin Sebastien Ogierin hyökkäys viimeisellä erikoiskokeella ennen huoltotaukoa nosti ranskalaisen johtoon. Jari-Matti Latvala nousi aamupäivän aikana neljänneksi.

Kun Monte Carlon MM-ralli jatkuu taas huoltotauon jälkeen iltapäivällä, kärkikaksikon Ogier-Meeke ero on vain 1,5 sekuntia, kun torstaina ajettujen kahden erikoiskokeen jälkeen Meeken johtomarginaali oli 6,9 sekuntia. Perjantain ensimmäisellä erikoiskokeella Ogier ajoi pohja-ajan 0,9 sekunnin erolla Meekeen, mutta heti seuraavalla erikoiskokeella osat vaihtuivat. Nyt oli Meeken vuoro olla nopeampi ja tällä kertaa pohja-aika syntyi 0,7 sekunnin erolla toiseksi ajaneeseen Ogieriin. Aamupäivän kolmas ja koko rallin viides erikoiskoe, viimeinen ennen huoltotaukoa, oli Ogierin näytöstä. Hallitseva maailmanmestari piiskasi Volkswageninsa sellaiseen vauhtiin, että Meeke oli ihmeissään. Ogier ajoi pohja-ajan ja kolmanneksi sijoittunut Meeke hävisi peräti 8,2 sekuntia menettäen samalla kärkipaikkansa.

– Ei hullumpaa. Tein pienen virheen edellisellä erikoiskokeella, vasen takakulma on hieman rutussa ja auton ajettavuus ei ole tällä hetkellä ihan täydellinen, mutta ihan ok, Ogier kommentoi viidennen erikoiskokeen maalissa.

Meeken yli kahdeksan sekunnin tappio yhdellä erikoiskokeella sai median kysymään britiltä maalissa, että oliko jotain mahdollisesti mennyt pieleen matkan aikana, kun eroa tuli niin paljon.

– Ei mikään! Valitsin tälläisen ajorytmin tälle erikoiskokeelle ja olen siihen ihan tyytyväinen. Okei, olihan siellä joitain paikkoja missä olisi voinut mennä kovempaa, mutta pidin tämän vauhtini maaliin asti, Meeke myönsi.

“Ei minulla ole tarkoitus taistella Sebia vastaan”

Vaikka Jari-Matti Latvalan ero kärkeen torstain jälkeen onkin kasvanut lisää perjantain aamupäivän aikana parikymmentä sekuntia, on suomalainen nostanut sijoitustaan kolme pykälää ylöspäin. Ek-sijoitukset 3-7-2 ajanut Latvala on jäänyt Ogierista 53,5 sekuntia, mutta kolmantena ajava kolmas Volkswagen-kuljettaja Andreas Mikkelsen on vain reilut 15 sekuntia edellä. Vaikka Mikkelsen hyvin ajaakin, ei Latvalan nousua ajamalla kolmen joukkoon voi pitää mahdottomana tehtävänä.

– Kokonaisuutena olen tyytyväinen aamupäivään, mutta neljännellä erikoiskokeella olin liian varovainen. Ja ei aikaeron kasvu kärkeen minua huolestuta, koska ei minulla ole tarkoitus taistella Sebia (Ogier) vastaan täällä, Latvala myönsi huoltotauolla.

Torstain jälkeen neljäntenä ollut Hyundain Thierry Neuville on nyt viidentenä ja eroa Latvalaan on vain 3,4 sekuntia. Belgialainen tuskaili koko aamupäivän ajan uuden i20 WRC-auton jousituksen kanssa.

– Jousituksen säädöt ovat aivan liian pehmeät. Auto pomppii liikaa ja pohja ottaa kiinni. Ymmärrys uuden auton ominaisuuksista menee koko ajan parempaan ja parempaan suuntaan, mutta ei me olla vielä kuitenkaan siinä tilanteessa missä haluaisimme olla, Neuville harmitteli.

Viidentenä perjantain erikoiskokeille lähtenyt ja Monte Carlossa vielä vanhemmalla Hyundain i20 WRC-mallilla ajava Hayden Paddon ajoi uransa ensimmäisessä Monte Carlon rallissa ulos kolmannella erikoiskokeella joutuen keskeyttämään rallin perjantain osalta. Paddon menetti autonsa hallinnan jäisessä mutkassa, vasen takakulma osui puuhun hajoittaen takarenkaan ripustukset ja jousituksen. Kolmannella erikoiskokeella keskeyttämään joutui myös Robert Kubica, joka ajoi Fordinsa ulos yleiskilpailun kahdeksannelta sijalta.

Kolmas Hyundai-kuljettaja Dani Sordo on nostanut sijoitustaan perjantain aikana kolme pykälää sijalta 10. seitsemänneksi lähinnä edellä ajavien ulosajojen ansiosta ja espanjalaisen vauhti on edelleen kateissa. Eroa kärkeen on kertynyt jo lähes kaksi minuuttia ja tallikaveri Neuville on 45,5 sekunnin karkumatkalla.

– Ihan samat ongelmat edelleen kuin rallin alussa, ei löydy hyvää fiilistä auton ja kuljettajan välille. Auto heittelehtii ja jousitus on aivan liian pehmeä, myös Sordo viittasi samoihin ongelmiin mihin Neuville.

– Pitää yrittää keksiä jotain huollossa. Tällä hetkellä meidän vauhti on kuin ajaisimme nuotitusta uudestaan, Sordo tuskaili.

Perjantaina ajetaan vielä kolme erikoiskoetta ja niistä ensimmäinen käynnistyy kello 16.01 Suomen aikaa. Rallin MM-sarjan avausosakilpailun tapahtumia seurataan tiiviisti UrheiluUutiset.comin sivuilla.

Yleiskilpailun tilanne 5/16 ek:n jälkeen

1) Sebastien Ogier (Volkswagen) 57.06,7
2) Kris Meeke (Citroen) + 1,5
3) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) + 37,8
4) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) + 53,5
5) Thierry Neuville (Hyundai) + 56,9
6) Mads Östberg (Ford) + 1.11,6
7) Dani Sordo (Hyundai) + 1.42,4
8) Eric Camilli (Ford) + 1.46,0
9) Stephane Lefebvre (Citroen) + 1.48,0
10) Ott Tänak (Ford) + 2.01,7

EK-pohjat: Ogier 3, Meeke 2
Ogierin keskinopeus: 104,9 km/h

Monte Carlon MM-rallin 2/4 päivä – Pe 22.1.2016

EK 6 kello 16.01 alkaen (14,65 km)
EK 7 kello 16.44 alkaen (25,78 km)
EK 8 kello 17.20 alkaen (17,82 km)

Teksti: Jari Hotti @JariHotti


Facebook kommentit