Moottorikelkka-Sprint -sarja käynnistyy – Feetu Koskinen suosikkina

24.1.2017 / 14:05
Feetu Koskinen on SM Pro -luokan kaksinkertainen mestari, mutta haastajia riittää helmikuun SM-kisoihin. (kuva: Harri Junnila)

[ A- ] / [ A+ ]

Moottorikelkka-Sprint -sarja käynnistyy viikonloppuna. Osakilpailuja on neljä, ja kaikki ajetaan helmikuussa. Sprint eroaa endurosta mm. siten, että reitin on oltava vähintään kolmen levyinen ja reitti ajetaan läpi kolme kertaa. Matkan pituus on 4-6 kilometriä. Laji on siis moottorikelkkaenduroa kevyempi.

SM Pro -luokassa ennakkosuosikkina sarjaan lähtee jo ennestään kaksi mestaruutta haalinut soinilainen Feetu Koskinen. Koskista pidetään kelkkapiireissä sprintin erikoismiehenä ja mies on lähdössä hakemaan kaappiinsa kolmatta kultamitalia.

– Sprint-sarjaan ollaan lähdössä luottavaisin mielin. Uudella Polariksen Axys R -kelkalla ollaan ajettu testiä ja se tuntuu sopivan itselle hyvin, joten itseluottamus on korkealla. Uskon, että tänä talvena kärki tulee olemaan laaja ja moni pystyy ajamaan top 3 -sijoituksia erissä. Oman suorituksen tasaisuus on tärkeää. Tietenkin tuplamestarina muu ei tyydytä kuin mestaruus, joten triplaa lähdetään hakemaan, Koskinen toteaa.

Haastajia Feetulle kyllä löytyy, niihin voidaan ensimmäisenä lukea koko viime talven todella vahvoja otteita esittänyt Lauri Pellonpää. Nyt voi varmasti sanoa, että herralla on vähän hampaankolossa, Pellonpää nimittäin on ollut mestaruutta lähellä jo kahtena viime vuotena.

– Sprinttejä odotellaan kovasti, kahtena edellisvuonna on johdettu sarjaa ennen viimeistä osakilpailua ja sitten onkin olosuhteet muuttuneet lumiradasta jääränniksi, en ole päässyt mihinkään ja sijoitus on tippunut. (2016 SM 5. ja 2015 SM 2.) Nyt haetaan Korsumäen Nikon kanssa myös jäälle vauhtia ja lähdetään katkaisemaan Koskisen Feetun voittoputki, että hattutemppua ei synny.

Lisäksi varteenotettavia mestarikandidaatteja ovat nuori, nälkäinen, nopeaksi todettu ja viime kaudella hopealle jäänyt Jesse Hottinen. Tänä talvena kokonaisvaltaisemmin kelkkailuun pariin palaava Mikko Väätäjä, joka viime talvena nappasi pronssia. Laskuista on myös turha jättää pois viime vuoden enduron suomenmestari Juha Haapamäkeä.

Mielenkiinnolla kannattaa seurata myös täksi vuodeksi Pro-luokkaan nostettua, Semi-prossa sprintin suomenmestaruuden viime kaudella voittanutta Ville Moilasta. Nyt herran taidot mitataan parhaimmistoa vastaan.

– Sprinttejä odottelen kädet vapisten hieman ristiriitaisissa tunnelmissa kovasti kyllä, onhan nuo lyhyet sykäykset päivästä riippuen meikäläisen mieleen. Vähän kyllä huolettaa tuo lumitilanne Etelä-Pohjanmaalla, ettei vaan menisi ihan kuhveikossa ajelemiseksi, itse kun olen tottunut ajamaan kelkkaa lumella enkä jäällä. Toivotaan kuitenkin, että sinne lunta tulee ja saataisiin hyvät rallit aikaiseksi. Kyllähän se jännittää hypätä taas uuteen luokkaan kun tietää, että tällä kertaa siellä on parasta A-luokkaa vastassa. Ja se mikä jännitystä lisää entisestään on kun treenit ovat jääneet todella vähälle rämän kesän pitkien työpäivien ansiosta, vaikka asian pitäisi olla juuri toisin päin. Mutta koitetaan nyt jotenkin tämä kausi pyristellä ja katotaan mihin se riittää.

Naisiakin viivalta löytyy, viime vuoden mestari Susanna Lemström on sivussa perheenlisäyksen johdosta. Katseet kääntyvätkin viime kaudella hopeaa ajaneeseen Kati Pätsiin, joka on varmasti suurin suosikki mestariksi. Pätsille kovimmat haastajat löytyvät parista Hanna Pihlajaviita, joka otti viime kaudella pronssia ja vasta viime talvena kilpailemisen aloittaneesta, todella hyvää vauhtia väläytelleestä Jonna Simontaipaleesta.

SM-Sport 90 – luokassa tilanne on mielenkiintoinen, sillä viime vuoden mestari Erno Pyykönen ja hopeamitalisti Joni Juvonen ovat vaihtaneet luokkaa. Tämä jättää pelin varsin avoimeksi uusille nimille. Ennakkosuosikiksi voi mainita viime kaudella sprinteissä pronssia ottaneen Tero Kaarlenkasken.

SM-sarja 2017:

4.2.2017 1. SM Sprint Kauhajoki

5.2.2017 2. SM Sprint Soini

18.2.2017 3. SM Sprint Sonkajärvi

19.2.2017 4. SM Sprint Iisalmi (Finaali)

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula

Lähde: SMK:n tiedote


Facebook kommentit