MotoGP-pommi muhii valaistulla aavikkoradalla – jäävätkö kisat ajamatta sadekelissä?

23.3.2017 / 13:27
Maverick Vinales ja muutkin MotoGP-kuskit ovat valmistautuneet Qatarissa jopa sateeseen. (kuva: Michelin)

[ A- ] / [ A+ ]

MotoGP-sarjan kauden avauskisat on määrä ajaa sunnuntaina Losailin voimakkaasti valaistulla aavikkoradalla Qatarissa. Iltapainotteinen kisa-aikataulu uhkaa kuitenkin pahimmassa tapauksessa romuttua täysin. Se pahin merkitsee tässä tapauksessa Losailin yllä koko viikonvaihteen vaanivaa harvinaista sateen uhkaa.

Qatarin GP:ssä ei ole vielä koskaan ajettu sadekelillä. Kuljettajilla ei ole toisaalta testienkään perusteella kokemusta siitä, millaista 5,4 kilometrin mittaista rataa on kiertää märällä pinnalla. Veden lisäksi vaaramomenttia hurjissa vauhdeissa lisäävät valoheittimien heijastukset ja aavikolta kulkeutuva hiekkapöly.

Qatarin GP:ssä on jouduttu jo kerran aiemmin turvautumaan erikoisjärjestelyihin, kun kuninkuusluokan kisa päätettiin siirtää vuonna 2009 sateen alta ajettavaksi vasta maanantaina.

Michelin on nyt tuonut MotoGP-luokan tiimeille Losailiin sadekelin renkaat ja Dunlop on varautunut vastaavaan Moto2- ja Moto3-luokkien osalta.

Kuljettajia, tiimejä ja turvallisuuskomissiota herkällä korvalla kuuntelevan kilpailun johdon mukaan mitään ei ole kuitenkaan vielä lyöty lukkoon mahdollisen sateen sattuessa. Se voi olla miltei selviö, että Losailisissa ei ajeta sunnuntai-iltana sadekelin kisoja, mikäli kuljettajat eivät ole saaneet sitä ennen tuntumaa märkään rataan.

Losailissa on väläytelty sitäkin mahdollisuutta, että kaikkien kolmen luokan kisat siirrettäisiin ajettavaksi päiväsaikaan. Tämä lienee kuitenkin täysin mahdoton yhtälö kansainvälisten tv-sopimusten puitteissa.

Qatar tuli mukaan MotoGP-sarjaan vuonna 2004 ja ensimmäiset kaudet siellä ajettiin päivisin miltei sietämättömässä kuumuudessa. Aikatauluja päätettiin rukata tästä johtuen iltapainotteiseksi vuodesta 2008 lähtien.

MotoGP-luokan kisat ajettiin tuolloin yöllä, mutta sekin huomattiin pikapuoliin liian vaaralliseksi. Laskeutunut kosteus teki radasta liukkaan ja kaatumisia koettiin todella paljon. Sen jälkeen aikatauluja aikaistettiin parilla tunnilla ja Qatarin GP siirtyi muista osakilpailuista poikkeavaan neljän päivän konseptiin torstaista sunnuntaihin.

Kari Aho


Facebook kommentit