Muistatko “pääkameravideot” Jyväskylän MM-rallista? Kuvaaja on nyt SM-rallivoittaja

9.3.2023 / 13:03
Nico Valkonen ajoi Jyväskylän SM-rallissa SM3-luokan voittoon (Kuva: Paavo Huovila).

[ A- ] / [ A+ ]

Jyväskylän SM-rallissa saatiin viime viikonloppuna uusi luokkavoittaja rallin SM-sarjaan, kun Nico Valkonen vei nimiinsä SM3-luokan ykkössijan.

Vaikka Nico Valkonen, 24, onkin ehtinyt urakoida viime vuosina paljon ralleja ja menestystä löytyy muun muassa rallin F-Cupista, oli viime viikonloppuna Jyväskylässä ajettu SM-ralli Valkoselle vasta uran toinen rallin SM-sarjassa. Vaikka testikilometrit Ford Fiesta Rally4 -auton ratissa olivatkin jääneet varsin vähiin ennen kilpailua ja Jyväskylässä taso SM3-luokassa oli jälleen kerran todella kova, ajoi Valkonen lähes sensaatiomaisesti luokkavoittoon.

– Kilpailu ei olisi paljoa paremmin voinut mennä! Voitto oli mielessä ennen rallia, mutta en uskonut, että tavoite toteutuisi. Varsinkin nuotit olivat todella hyvät, kiitokset kartturilleni Kari Kalliolle. Erityiskiitokset Rautpohjan Konepajalle, KMS Racingille, sekä kaikille muille yhteistyökumppaneilleni ja mukana olleille tämän toteuttamisesta, Valkonen hehkutti voittoisan kilpailun jälkeen.

Valkonen kukisti edellisessä SM-rallissa Kuopiossa luokkavoittoon ajaneen Tuomas Välilän huikean jännittävän sekuntitaistelun päätteeksi lopulta 1,2 sekunnilla. Kärkikaksikko oli kilpailussa täysin omaa luokkaansa, sillä kolmannen sijan napannut Toyotan WRC-tiimin junioriohjelman japanilaiskuljettaja Yuki Yamamoto jäi kärjestä lähes puoli minuuttia. SM3-luokan pistejohtaja Justus Räikkönen oli neljäs.

– Iso peukku Nicolle, olen todella iloinen hänen puolestaan! Lisäksi erityiskiitokset huoltoporukallemme, autot toimivat ja huolto sujui todella hyvin, KMS Racingin tiimipäällikkö Jussi Kumpumäki hehkutti.

Sen lisäksi, että Valkonen on viihtynyt viime vuosina hyvin erilaisten ralliautojen ratin takana pienemmissä kotimaisissa ralleissa, niin myös penkalla kameran kanssa vietetty aika on nostanut Valkosen isännöimän Ylivaa Media -kanavan YouTubessa rallifanien suosioon. Kesällä 2017 Valkosen toteutuksesta syntyi video, joka on kerännyt lähes 850 000 katselukertaa ja video noteerattiin myös ulkomaisissa rallimedioissa.

Kyseisellä videolla Valkonen kuvasi Jyväskylän MM-rallissa haastavassa mutkassa ulosajoja niin, että kamera oli kiinnitetty Valkosen päähän. Tämä vapautti molemmat kädet käyttöön ja “runkipaikalla” käsille tunnetusti on käyttöä, kun tieltä pellolle suistuneita ralliautoja nostettiin takaisin tielle. Valkonen toteutti suositulle videolle jatko-osan vuoden 2019 Jyväskylän MM-rallissa ja tuo video on kerännyt tähän päivään mennessä reilut 225 000 katselukertaa.

Rallin SM-sarjan kesäkausi avataan Seinäjoen seudulla ajettavalla legendaarisella Pohjanmaa Rallilla 19.-20. toukokuuta.

Jyväskylän SM-rallin SM3-luokan lopputulokset

1) Nico Valkonen (Ford Fiesta Rally4) 53.01,9
2) Tuomas Välilä (Ford Fiesta Rally4) + 1,2
3) Yuki Yamamoto JPN (Renault Clio Rally4) + 28,7
4) Justus Räikkönen (Peugeot 208 Rally4) + 43,6
5) Patrick Enok EST (Peugeot 208 Rally4) + 1.11,4
6) Matteo Fontana ITA (Peugeot 208 Rally4) + 1.37,7
7) Niko Patajoki (Ford Fiesta Rally4) + 1.38,2
8) Joonas Ojala (Ford Fiesta Rally4) + 2.11,4
9) Niko Kalmi (Ford Fiesta Rally4) + 2.22,4
10) Hikaru Kogure JPN (Renault Clio Rally4) + 2.22,5

Valkosen keskinopeus: 100,6 km/h
Pohja-ajat: Välilä 4, Valkonen 2, Yamamoto 1

 

 

SM3-luokan pistetilanne 3/7 osakilpailun jälkeen

1) Justus Räikkönen (EMSC) 67
2) Tuomas Välilä (TAUK) 43
3) Niko Patajoki (TeisUA) 37
4) Topi Kärki (NilUA) 30
5) Nico Valkonen (LMM) 25
6) Leevi Lassila (KvanUA) 23
7) Daniel Polasek (Tshekki) 18
8) Jere Pensas (LaihUA) 15
9) Joonas Ojala (MhMK) 10
10) Niko Kalmi (MhMK) 8

 

 

 

 

Lue myös! Rallin SM-sarjan pistetilanteet ja tilastot

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote
YouTube-videot: Ylivaa Media


Facebook kommentit