Muistatko tämän? 16-vuotias Rovanperä pisti Neuvillen ja Evansin ahtaalle Italiassa

1.11.2023 / 09:13
Elfyn Evans, Thierry Neuville ja Kalle Rovanperä (Kuva: Memorial Bettega tiedotus).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperän huikeat esitykset Bolognassa, Italiassa joulukuussa 2016 saivat koko rallimaailman haukkomaan henkeään.

Perinteikäs Attilo Bettegan muistokilpailu, Memorial Bettega, Bolognassa, Italiassa joulukuussa 2016 oli kerännyt osallistujalistalleen isäntämaan tähtikuljettajien lisäksi kaksi kovaa nimeä rallin MM-sarjasta. Thierry Neuville, siihen aikaan 28-vuotias, oli sijoittunut yhden voiton ja seitsemän palkintosijoituksen myötä kuljettajien MM-pisteissä toiseksi. Neuville kilpaili Bolognassa Hyundain WRC-autolla.

Elfyn Evans, 27, puolestaan oli edellisenä vuonna saavuttanut kaksi MM-rallin yleiskilpailun palkintosijoitusta Fordin ratissa ja vuonna 2016 britti sijoittui WRC2-luokassa Esapekka Lapin ja Teemu Sunisen jälkeen kolmanneksi. Oli sanomattakin selvää, että Bolognassa nämä kaksi kuljettajaa olivat seitsemän vuotta sitten suurimpia ennakkosuosikkeja. Shown varasti kuitenkin 16-vuotias Kalle Rovanperä, Latvian rallisarjan tuore mestari.

Rovanperä oli ennen Bolognan viikonloppua testannut Toyotan vuonna 2017 kilpailukäyttöön ottamaa WRC-autoa, mutta kilpailukokemukset WRC-auton ratissa olivat pyöreä nolla. Kaiken lisäksi Ford Fiesta WRC -auto, jonka Rovanperälle toimitti italialainen P.A Racing -tiimi, oli Rovanperälle täysin uusi tuttavuus. Kun ensimmäiset harjoitukset oli ajettu, ralliyleisö kohahti ensimmäisen kerran.

– Harjoituksissa parhaat kierrosajat Rovanperällä 47,24, Neuvillellä 47,91 ja Evansilla 48,01. Miten tämä voi olla edes mahdollista? Ensimmäistä kertaa kilpailussa WRC-autolla ja heti nopein, sosiaalisessa mediassa toimiva, autourheiluun keskittyvä Opens and Tightens -sivu hehkutti Rovanperän sensaatiomaista avausta.

Lauantaina Bolognassa ajettiin Trofeo Pucci Grossi -kilpailu ja sunnuntaina oli varsinaisen Memorial Bettega -kilpailun vuoro. Viikonlopun molemmissa Kilpailussa estradina toimi stadiontyyppinen rata, missä kaksi autoa paahtoi samanaikaisesti rinnakkain, mutta omilla radoillaan. Ensin ajettiin lohkovaihe kahdessa lohkossa, joista parhaat kuljettajat etenivät semifinaaleihin.

Rovanperä selvitti lohkovaiheen ilman mitään ongelmia ja eteni toiseen semifinaaliin Evansia vastaan. Ensimmäisessä erässä voiton vei Evans, joka oli kahdella kierroksella puoli sekuntia Rovanperää nopeampi. Toisessa erässä puuppolalainen oli pakkovoiton edessä, eikä se voitto jäänytkään lopulta kauas, sillä Evans ylitti maaliviivan vain 0,15 sekuntia ennen Rovanperää. Näin ollen Evans eteni finaaliin ja Rovanperän loppusijoitus oli kolmas.

Sunnuntaina kaavio heitti Rovanperälle semifinaalissa vastaan Neuvillen. Liekö sitten belgialaisella paineet olleet liian kovat nuoren teini-ikäisen suomalaisen tarjoaman haasteen edessä vai mitä, mutta niin vain Hyundai pyörähti heti ensimmäisessä erässä katon kautta ympäri ja sen myötä Rovanperä kuittasi itselleen lipun finaaliin. Finaalissa Rovanperä pääsi ottamaan revanssia Evansista.

Siinä missä Fordin WRC-auto oli Rovanperälle ennen Bolognaa täysin vieras, oli Evansilla kokemusta kyseisestä autosta tuhansien ja taas tuhansien kilometrien verran, olihan Evans toiminut M-Sport Ford -tiimin kuljettajana MM-sarjassa jo usean kauden ajan. Finaali ratkaistiin paras viidestä järjestelmällä, eli Memorial Bettega 2016 -kilpailun voittoon vaadittiin kolme erävoittoa. Finaaleista tulikin sitten eeppinen näytelmä.

Evans voitti kaksi ensimmäistä erää. Ensimmäinen voitto irtosi puolen sekunnin turvin, kun taas toisessa erässä voittomarginaaliksi saatiin vain 0,12 sekuntia. Rovanperän huikea taistelu tuotti tulosta kolmannessa erässä, kun 1-2-kavennus tuli 0,28 sekunnin erolla Evansiin nähden. Neljäs erä oli viikonlopun huikein kaksintaistelu, sillä Evans ehti ruutulipulle vain 0,05 sekuntia ennen Rovanperää. Näin Evans vei finaalit voitoin 3-1.

– Finaali oli huikea ja jokaisella kierroksella minun piti pistää aivan kaikki peliin, jotta onnistuin lyömään Kallen, Evans myönsi kilpailun jälkeen.

Tuon seitsemän vuoden takaisen Bolognan viikonlopun jälkeen Neuville on saavuttanut rallin MM-sarjassa yhteensä viisi mitalia, mutta ei yhtään mestaruutta. Evans puolestaan ylsi MM-hopeaan vuosina 2020 ja 2021, häviten tänä vuonna jo kolmannen kerran mestaruustaistelun tiimikaverilleen. Kaksi kertaa britille tappion tuskaa on tuottanut Rovanperä.

Memorial Bettegan jälkeen rallin MM-sarjassa 2017-2023

Kalle Rovanperä

44 kilpailua pääluokassa
11 voittoa, yhteensä 20 palkintosijoitusta (11-5-4)
Voittoprosentti 25,0 % ja pistekeskiarvo 16,2
Kaksi maailmanmestaruutta

Thierry Neuville

83 kilpailua pääluokassa
17 voittoa, yhteensä 44 palkintosijoitusta (17-15-12)
Voittoprosentti 20,5 % ja pistekeskiarvo 15,4
MM-hopeaa 2017, 2018 ja 2019
MM-pronssia 2021 ja 2022

Elfyn Evans

80 kilpailua pääluokassa
7 voittoa, yhteensä 27 palkintosijoitusta (7-13-7)
Voittoprosentti 8,8 % ja pistekeskiarvo 12,0
MM-hopeaa 2020 ja 2021

 

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit