Murskaavaa ylivoimaa! Kolme erikoiskoetta jäljellä, Rovanperällä puolen minuutin johto

11.9.2021 / 21:18
Kalle Rovanperällä oli aihetta hymyyn onnistuneen lauantain jälkeen (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperä on kolmen erikoiskokeen ja 69,25 ek-kilometrin päässä uransa toisesta MM-osakilpailuvoitosta. Lauantaina puuppolalainen oli Kreikan MM-rallissa täysin omaa luokkaansa.

Rallin MM-sarjan kauden yhdeksäs osakilpailu, Akropolis Ralli Kreikassa, on ollut tähän mennessä yhden kuljettajan näytös. Uransa toista MM-osakilpailuvoittoa metsästävä Kalle Rovanperä starttasi lauantain erikoiskokeille 3,7 sekunnin johtoasemassa toisena olleeseen Ott Tänakiin nähden, kun taas kolmatta sijaa hallussaan pitänyt Sebastien Ogier oli jäänyt kärjestä 3,9 sekuntia.

Rallifanit ympäri maailmaa hymyilivät ennen lauantain kuutta erikoiskoetta, yhteispituudeltaan reilut 132 kilometriä, olihan käsillä eeppinen voittotaistelu kolmen loistavan kuljettajan välillä. Rovanperä päätti kuitenkin heti lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella, että hän “pilaa” tämän voittotaistelun välittömästi, Toyota-kuljettajan ajettua hurja pohja-aika: Tänak hävisi 5,6 sekuntia ja Ogier 12,8 sekuntia! Kaiken lisäksi Rovanperä tuskaili rengasvalintaansa.

– Meidän rengasvalinta tälle pätkälle ei ollut oikea. Alussa kova seos oli ihan ok, mutta keskivaiheilla ja viimeisellä osuudella, missä vauhdit putosi todella hitaaksi, olin vaikeuksissa, Rovanperä kommentoi Kreikan MM-rallin seitsemännen erikoiskokeen maalissa.

Rovanperän huikeat otteet saivat jatkoa myös kolmella seuraavalla erikoiskokeella ja kun karavaani saapui huoltotauolle, oli Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa olleet nopein kaksikko kaikilla aamupäivän neljällä erikoiskokeella ja tämä näkyi myös kokonaistilanteessa. Ero Tänakiin oli kasvanut 39,7 sekuntiin ja Ogier puolestaan oli jäänyt suomalaisesta tallikaveristaan 43,3 sekuntia.

– Hyvältä tuntuu! Erityisesti tämä lenkin viimeinen erikoiskoe oli vaikein minulle. Alussa en päässyt kunnon vauhtiin ja löytänyt rytmiä, joten vaikeaa oli. Sen jälkeen onnistuin kuitenkin saamaan rytmistä paremmin kiinni ja yritin vain säästellä autoa, koska olosuhteet olivat huonot, Rovanperä kertasi erikoiskokeen numero kymmenen tapahtumia.

Huoltotauon jälkeen ohjelmassa oli vielä kaksi erikoiskoetta ja kun lauantain urakka oli suoritettu, huomattiin kärkikuusikon olleen täysin sama ja samassa järjestyksessä, kuin oli ollut perjantain jälkeen. Iltapäivän lenkillä Rovanperä oli kolmanneksi ja toiseksi nopein, johtomarginaalin ollessa kokonaistilanteessa ennen sunnuntaita 30,8 sekuntia. Toisena ja kolmantena olevien Tänakin ja Ogierin välinen aikaero on 9,4 sekuntia.

– Iltapäivän lenkille tehtiin hieman väärä valinta säätöjen osalta. Tottakai olen päivääni tyytyväinen, helppoa ei ole ollut, mutta onneksi päästiin läpi ja katsotaan mitä voimme tehdä huomenna, Rovanperä hymyili lauantain viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Sen lisäksi, että Rovanperä metsästää nyt uransa toista MM-osakilpailuvoittoa, on hänellä myös mahdollisuus saavuttaa kolmannessa peräkkäisessä MM-rallissa palkintosijoitus, Virosta tulleen voiton ja Belgian kolmannen sijan jatkoksi. Rovanperän hyvästä vireestä kertoo myös se, että Virossa, Belgiassa ja nyt Kreikassa ajetut 56 erikoiskoetta ovat tuoneet Rovanperälle peräti 34 kappaletta (60,7 %) kärkikolmikkoon oikeuttavia ek-aikoja.

Viimeinen kilpailupäivä Kreikan MM-rallissa käynnistyy sunnuntaina kello 8.08. Ohjelmassa on kolme erikoiskoetta yhteispituudeltaan 69,25 kilometriä.

Yleiskilpailun tilanne 12/15 ek:n jälkeen

1) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) 2.36.52,8
2) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Hyundai) + 30,8
3) Sebastien Ogier-Julien Ingrassia FRA/FRA (Toyota) + 40,2
4) Dani Sordo-Candido Carrera ESP/ESP (Hyundai) + 2.09,4
5) Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul FRA/BEL (Ford) + 3.19,2
6) Gus Greensmith-Chris Patterson GBR/IRL (Ford) + 3.35,0
7) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 5.51,9
8) Marco Bulacia Wilkinson-Marcelo Der Ohannesian BOL/ARG (Skoda) + 7.09,0 WRC2
9) Andreas Mikkelsen-Elliott Edmondson NOR/GBR (Skoda) + 7.09,8 WRC2
10) Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 7.47,6

———-

15) Emil LindholmReeta Hämäläinen (Skoda) + 11.03,0 WRC3

Rovanperän keskinopeus: 85,3 km/h
Pohja-ajat: Rovanperä 6, Ogier 3, Tänak 2, Neuville 1

 

 

Sunnuntain aikataulu

Huoltotauko (48 minuuttia)

08.08 – EK13 Tarzan 1 (23,37 km)
09.51 – EK14 Pyrgos (33,20 km)
13.18 – EK15 Tarzan 2 (23,37 km) Power Stage

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Erikoiskokeiden maalihaastattelut WRC All Live -palvelussa


Facebook kommentit