Myös junioreissa nähtiin virolaisjuhlat – “Ensimmäinen kerta täällä ja voitto”

1.8.2018 / 15:59
Ken Torn ajoi Suomen MM-rallissa junioriluokan voittoon (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Suomen MM-rallissa virolaiset saivat aihetta tuplajuhliin, kun yleiskilpailun voiton lisäksi myös junioriluokassa voittoon ajoi kilpailijapari eteläisestä naapuristamme.

Ken Torn yhdessä kartanlukijansa Kuldar Sikkin kanssa lähti Suomen MM-rallin päätöspäivän neljälle erikoiskokeelle 12,7 sekunnin johtoasemassa toisena olleeseen Emil Bergkvistiin nähden. Bergkvistin takaa-ajo sunnuntaina käynnistyi onnistuneesti, kun kahdelle ensimmäiselle erikoiskokeelle syntyi pohja-aika ja ero kaventui 4,9 sekunnilla ollen ennen kahta viimeistä erikoiskoetta 7,8 sekuntia.

Torn suoritti kuitenkin onnistuneen torjunnan, kun Laukaan ja Ruuhimäen erikoiskokeet ajettiin toistamiseen. Virolaiskuljettaja ajoi kaksi pohja-aikaa ja maalissa voittomarginaali Bergkvistiin oli 9,9 sekuntia. Voitto oli Tornille MM-sarjassa uran ensimmäinen, neljännessä MM-rallissa, jotka kaikki hän on ajanut tänä vuonna.

– Ensimmäinen kerta täällä ja voitto, uskomatonta! Meillä oli todella tiukka taistelu Emilin kanssa ja nautin siitä taistelusta, samoin kuin nautin tästä hienosta viikonlopusta. Kun saa ajaa kaasu pohjassa suurimman osan ajasta, niin ei voi kuin hymyillä, seuraavaksi Samsonas Rallissa tulevana viikonloppuna Liettuassa kilpaileva Torn kommentoi kilpailun jälkeen.

Bergkvist ajoi kilpailussa eniten pohja-aikoja (12), jäi toiseksi, mutta nousi kakkossijan myötä junioreiden MM-pisteissä kärkeen ohi maanmiehensä Denis Rådströmin, joka keskeytti ulosajoon jo perjantaina jääden ilman pisteitä.

– Rehellisyyden nimissä on sanottava, että aluksi olin hieman pettynyt kakkossijaan, mutta nyt olen jo aika lailla iloinen tästä tuloksesta. Meillä oli hieno taistelu Kenin kanssa, onnistuin voittamaan ison määrän erikoiskokeita ja siihen voin olla tyytyväinen. Johdan MM-pisteissä ja odotan innolla Turkkia, missä on erittäin tärkeää selviytyä maaliin, Bergkvist pohti tulevaa.

MM-pisteissä kolmantena oleva Jean-Baptiste Franceschi ajoi Suomen MM-rallissa kolmanneksi ja ranskalainen omaa edelleen mahdollisuuden nousta jopa mestariksi asti. Eroa Bergkvistiin ennen päätösosakilpailua on 26 pistettä ja päätösosakilpailussa Turkissa syyskuussa jaossa on tuplapisteet.

– Kolmas sija, erittäin hyvä fiilis! Tämä oli ensimmäinen kertani Suomen MM-rallissa ja kaikki tietävät sen miten vaikea tämä kilpailu on. Palkintosijoitus oli meille täydellinen tulos tänä viikonloppuna, Franceschi iloitsi.

Suomessa ajettiin junioreiden MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ja 15 kilpailijaparia on tämän kauden ennätysmäärä.

– Saimme todistaa todella eeppisen voittotaistelun, joka ratkesi vasta aivan viimeisillä metreillä. Oli sääli, että Denis (Rådström) ja Henri (Hokkala) joutuivat jättämään kilpailun kesken. Täytyy myös sanoa, että mestaruustaistelun osalta tilanne näyttää ennen viimeistä osakilpailua todella mielenkiintoiselta ja kaikki on vielä täysin auki sen suhteen, kuka juhlii kauden päätteeksi, junioreiden MM-sarjan manageri Maciej Woda hehkutti.

Junioreiden MM-sarjan kauden viides ja samalla viimeinen osakilpailu ajetaan Turkissa syyskuussa. Jaossa on siis tuplapisteet, joten mestaruus- ja mitalitaistelujen osalta kaikki on vielä täysin auki. Torn nousi Suomen voiton myötä pistetaulukossa peräti seitsemän sijaa ylöspäin, sijalta 11. aina neljänneksi asti, ja omaa edelleen mahdollisuudet taistella pääsystä loppupisteissä kolmen parhaan joukkoon.

Junioreiden lopputulokset

1) Ken Torn (Viro) 3.03.07,2
2) Emil Bergkvist (Ruotsi) + 9,9
3) Jean-Baptiste Franceschi (Ranska) + 1.46,2
4) Julius Tannert (Saksa) + 4.08,1
5) Callum Devine (Irlanti) + 6.06,9
6) Tom Williams (Englanti) + 10.05,2
7) Bugra Banaz (Turkki) + 11.42,7
8) Enrico Oldrati (Italia) + 17.28,7
9) David Holder (Uusi-Seelanti) + 22.17,3
10) Umberto Accornero (Italia) + 26.43,6

Tornin keskinopeus: 104,0 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Bergkvist 12, Torn 9, Hokkala 2

Pistetilanne 4/5 osakilpailua

1) Emil Bergkvist (SWE) 88
2) Denis Rådström (SWE) 74
3) Jean-Baptiste Franceschi (FRA) 62
4) Ken Torn (EST) 49
5) Julius Tannert (GER) 31
6) Terry Folb (FRA) 30
7) Callum Devine (IRL) 28
8) Bugra Banaz (TUR) 22
9) Enrico Oldrati (ITA) 22
10) Luca Bottarelli (ITA) 20
11) David Holder (NZL) 19
12) Tom Williams (GBR) 15
13) Emilio Fernandez (CHI) 8
14) Umberto Accornero (ITA) 5
15) Henri Hokkala 2

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit