MOTORSPORT

Myös Solberg ihasteli Pajarin suorituksia – “Hän on ollut todella nopea”

Rallin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan Ruotsissa. WRC2-luokassa perjantai tarjosi suomalaisittain sekä hyviä, että huonoja uutisia.

Perjantain toisella erikoiskokeella WRC2-luokan johtoon nousi uransa toista MM-luokkavoittoa metsästävä Oliver Solberg, joka kaikkien yllätykseksi sai lopulta päivän aikana kovimmaksi haastajakseen Sami Pajarin. Pajari oli ennen perjantain viimeistä erikoiskoetta vain 6,8 sekunnin päässä Solbergista, mutta ruotsalaisen hyökkäys viimeisellä erikoiskokeella ennen yötaukoa tuotti tulosta ja johtomarginaali ennen lauantaita on 13 sekuntia.

– Pajari on ollut todella nopea ja hän on jahdannut minua koko päivän. Olen yrittänyt ajaa puhtaasti ilman riskejä ja virheitä vältellen. Olisi voinut mennä paremminkin, mutta ihan hyvä päivä, Solberg kommentoi viimeisen erikoiskokeen maalissa jakaen samalla ansaittuja kehuja suomalaisen kilpakumppaninsa suuntaan.

Pajari, rallin junioreiden maailmanmestari vuodelta 2021, ajoi huikean perjantain. Vaikka kokemusta niin Ruotsin MM-rallista, kuin Rally2-autolla kilpailemisesta onkin äärimmäisen vähän, ylsi lahtelainen kolmeen pohja-aikaan ja kun eroa Solbergiin on tässä vaiheessa kilpailua tuo edellä mainitut 13 sekuntia, on kaikki edelleen mahdollista myös voiton suhteen. Toisaalta pitää muistaa, että Pajarille palkintosijoituskin tästä kilpailusta olisi todella kova saavutus.

– En todellakaan uskonut, että vähäisellä kokemuksella olisimme näin korkealla tuloksissa perjantain jälkeen. Mutta olemme tehneet parhaamme ja olleet tarpeeksi varovaisia, eikä isompia tilanteita ole ollut. Tottakai, maaliin on vielä pitkä matka, joten vielä ei ole aika juhlia, Pajari muistutti Facebook-sivullaan.

Siinä missä kärkikaksikko on liikkeellä Skodan viimeisimmällä luomuksella, tänä vuonna MM-debyyttinsä tehneellä Fabia RS Rally2:lla, on kolmantena olevalla Jari Huttusella allaan keväällä 2015 kilpailukäyttöön otettu Fabia R5 -malli. Huttunen antaa kalustonsa puolesta siis valtavan määrän tasoitusta, mutta niin vain kiuruveteläinen on osaamisellaan nostanut itsensä kolmanneksi. Eroa kärkeen on 35,1 sekuntia.

– En ole täysin tyytyväinen päivään. Kokonaistilanne on ok, mutta kiva olisi päästä kovempaa, Huttunen kommentoi.

 

Lauri Joonan näyttävät otteet nostivat sastamalaisen kuudenneksi (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

 

 

 

“Paras hohto tästä viikonlopusta on mennyt”

Huttusen takana neljäntenä on Ole Christian Veiby ja tämän kaksikon välinen ero perjantain jälkeen on vain 1,9 sekuntia. Viidettä sijaa pitää hallussaan Nikolay Gryazin ja kuudenneksi nousujohteisen päivän myötä nousi Lauri Joona, joka kilpailee nyt toista kertaa urallaan MM-sarjan “kakkosluokassa”.

– Päivä sujui ihan hyvin ja ajettiin aika lailla suunnitelmien mukaisesti. Ei mitään isompia ongelmia tai virheitä. Huomenna jatketaan hyvää omaa suorittamista ja koitetaan vakiinnuttaa vauhti, Joona suunnitteli.

Perjantain epäonnen soturit suomalaiskuljettajista olivat Emil Lindholm ja Teemu Suninen. Kaksikolla oli hallussaan kaksoisjohto perjantain ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen, mutta ensin ongelmiin ajautui Lindholm, päivän toisella erikoiskokeella ja Suninen puolestaan neljännellä erikoiskokeella. Molemmat ovat ennen lauantaita kokonaistilanteessa WRC2-luokan kärkikymmenikön ulkopuolella.

– Näköjään Ruotsin MM-ralli on toistamiseen meille vaikea. Eihän tässä voi pitää mielessä kuin sen, että vieläkin huonommin olisi voinut käydä ja ralli olisi päättynyt keskeytykseen. Pisteitä on vielä saatavissa ja niiden eteen ajetaan. Pitkä ralli edessä ja äärimmäisen tasaista kärkitaistelu luokassamme on ollut, Lindholm arvioi.

Lindholmin Skoda karkasi vasemmalle kääntyvässä mutkassa sen verran hangen puolelle, että jäähdytin täytti lumesta ja edessä oli pysähtyminen putsaushommien takia.

– Me jatkamme omaa ajamistamme ja keskitymme pätkä kerrallaan eteenpäin. Tottakai paras hohto tästä viikonlopusta on mennyt, mutta jokainen piste täältä on tärkeä ja keskitymme kilpailemaan niistä. Tämä on kyllä vaikea kisa. Kun ajourat syvenevät, irtolunta on paljon ja lumipenkat ovat kovia, niin ajo spoorissa on välillä kuin kiskoilla ajaisi. Pidon vaihtelu näissä olosuhteissa on myös suurta. Mutta periksi ei anneta, Lindholm vakuutti.

Sunisen ja Lindholmin välinen aikaero on kuusi sekuntia.

– Viimeiset pätkät tulivat hyvin, vaikkakin piti olla tarkkana renkaiden kanssa. Tottakai olen pettynyt siihen mitä tapahtui, koska olimme niin hyvässä vauhdissa ja sijoitus oli hyvä, autonsa tekniikkamurheista kärsinyt Suninen tuskaili.

Lauantaina ohjelmassa on seitsemän erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 126 kilometriä. Toinen pidempi ajopäivä käynnistyy Suomen aikaa kello 9.05. Kilpailu päättyy sunnuntaina.

WRC2-luokan tilanne 8/18 ek:n jälkeen

1) Oliver Solberg-Elliott Edmondson SWE/GBR (Skoda) 1.00.02,3
2) Sami PajariEnni Mälkönen (Skoda) + 13,0
3) Jari HuttunenAntti Linnaketo (Skoda) + 35,1
4) Ole Christian Veiby-Torstein Eriksen NOR/NOR (Volkswagen) + 37,0
5) Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov RUS/RUS (Skoda) + 45,5
6) Lauri JoonaTuukka Shemeikka (Skoda) + 1.04,4
7) Georg Linnamäe-James Morgan EST/GBR (Hyundai) + 1.05,5
8) Fabrizio Zaldivar-Marcelo Der Ohannesian PAR/ITA (Hyundai) + 1.27,8
9) Marco Bulacia-Diego Vallejo BOL/ESP (Skoda) + 1.31,1
10) Bruno Bulacia-Axel Coronado Jiménez BOL/ESP (Skoda) + 1.35,6

———

11) Teemu SuninenMikko Markkula (Hyundai) + 1.57,5
12) Emil LindholmReeta Hämäläinen (Skoda) + 2.03,5

Solbergin keskinopeus: 111,8 km/h
Pohja-ajat: Pajari 3, Solberg 3, Huttunen 1, Lindholm 1

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote, WRC+ erikoiskokeen maalihaastattelut, Facebook

 

Craig Breenillä huikea paluu Hyundaille – Toyotat kärkikolmikon ulkopuolella

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com