MOTORSPORT

Naisten formulasarjan mestaruus kahden kauppa – Kimiläisellä paljon pelissä

Vain naisille tarkoitetun W Series -formulasarjan historian ensimmäinen kausi päättyy tänä viikonloppuna Englannin Brands Hatchin radalla, missä ajettavassa kauden kuudennessa osakilpailussa vapaat harjoitukset ovat ohjelmassa lauantaina ja aika-ajot, sekä kilpailu sunnuntaina.

Kun W Series -formulasarjan ensimmäisestä kilpailukaudesta on ajamatta enää yksi osakilpailu, on mestaruustaistelu kahden naiskuljettajan välinen kamppailu. Tiukimmin kiinni mestaruudessa on Jamie Chadwick, britti, joka pääsee päättämään kauden kotikilpailussaan, sekä hollantilainen Beitske Visser. Ennen Brands Hatchin finaalikilpailua Chadwickin pistejohto Visseriin nähden on 13 pistettä.

Chadwick sai kunnian olla uuden sarjan historian ensimmäinen osakilpailuvoittaja Saksan Hockenheimissa toukokuussa. Kauden kolmannessa osakilpailussa Italian Misanossa Chadwickista tuli ensimmäinen kahteen osakilpailuvoittoon yltänyt kuljettaja ja nyt kun takana on viisi osakilpailua, on hän edelleen ainoa vähintään kahteen osakilpailuvoittoon yltänyt kuljettaja. Tämän lisäksi Chadwick on noussut kaikissa viidessä osakilpailussa palkintopallille.

– Olen nauttinut todella paljon tässä sarjassa kilpailemisesta ja on sääli, että nyt edessä on kauden viimeinen kilpailu. Olen johtanut sarjaa Hockenheimin avauskilpailusta lähtien, eikä minulla ole mitään aikomuksia luopua tuosta johtoasemasta viimeisessä kilpailussa. Tiedän, että mikään ei tule olemaan helppoa ja että Beitske tulee tekemään kaikkensa minun lyömiseksi, Chadwick pohti finaaliviikonlopun alla.

Visser nousi osakilpailuvoittoon kauden toisessa osakilpailussa Belgian Zolderissa ja toisen sijan hän nappasi Misanosta, sekä Saksan Norisringiltä. Chadwick kruunataan mestariksi, mikäli hän sijoittuu Visserin edelle Brands Hatchissa, olivat kaksikon sijoitukset sitten mitkä tahansa. Chadwick on myös mestari siinä tapauksessa, että hän sijoittuu kolmen parhaan joukkoon. Mikäli näin tapahtuu, niin edes Visserin voitto tai kakkossija ei nosta häntä mestariksi.

 

 

“Kaasu pohjaan ja voittoon”

Visser ei voi voittaa mestaruutta mikäli hän sijoittuu neljänneksi tai huonommin. Visser sen sijaan voittaa mestaruuden, jos hän voittaa kilpailun ja Chadwick sijoittuu neljänneksi tai huonommin. Visserille mestaruuden tuo myös toinen sija siinä tapauksessa, että Chadwick on Brands Hatchin kilpailussa ruutulipulla kahdeksantena tai sitä huonommin sijoittuneena.

Visserin ollessa kolmas, Chadwickin täytyy sijoittua sijalle 10. tai huonommin, jotta Visser nousisi pisteissä ohi Chadwickin ja mestariksi. Sen lisäksi, että mestaruus tottakai tuo kuljettajalle mainetta ja kunniaa, niin myös rahallisesti ykkös- ja kakkossijan ero on merkittävä. Mestari kun pokkaa kauden palkintokassasta 500 000 dollaria ja kakkonen puolet vähemmän, eli 250 000 dollaria.

– Taistelu mestaruudesta on meidän kahden keskinen välienselvittely ja ainoa mitä voin tehdä, on painaa kaasu pohjaan ja voittoon, sekä toivoa, että minulla olisi hieman onneakin matkassa. Minun ei pidä myöskään unohtaa, että myös muilla kuljettajilla on tässä kilpailussa voitettavaa, muun muassa palkintorahat ja top 12 sarjasijoitus, Visser muistuttaa.

Yksi näistä Visserin mainitsemista “muista kuljettajista”, joilla on vielä viimeisessä kilpailussa paljon pelissä, on sarjan ainoa suomalaiskuljettaja Emma Kimiläinen, joka edellisessä osakilpailussa Hollannin Assenissa juhli komeaa voittoa. Kimiläinen on tällä hetkellä pisteissä kuudentena ja tuo sijoitus toisi hänelle 80 000 dollarin palkintosekin.

Kimiläisellä on kuitenkin vielä mahdollisuuksia nousta pisteissä ylöspäin ja sitä kautta kasvattaa palkintosekin suuruutta. Kuuden pisteen päässä oleva viides sija toisi 90 000 dollaria ja 16 pisteen päässä oleva neljäs sija puolestaan 100 000 dollaria. Kun W Series -sarjassa osakilpailuvoittaja palkitaan 25 pisteellä, niin 27 pisteen päässä olevaan pronssisijaan ei Kimiläisellä ole enää mahdollisuuksia.

W Series -sarjan kauden 12 eniten pisteitä kerännyttä kuljettajaa saa suoran paikan sarjaan ensi kaudeksi ja tässä vaiheessa tuon paikan ovat jo varmistaneet Kimiläisen lisäksi Chadwick, Visser, Marta Garcia, Alice Powell, Fabienne Wohlwend, sekä Miki Koyama. Viimeisessä osakilpailussa käytännössä jokaisella kuljettajalla sijoilla 8.-20. on vielä mahdollisuus nousta loppupisteissä 12 parhaan joukkoon.

W Series ja Brands Hatchin aikataulu

La 10.8.

12.00 – 1. vapaat harjoitukset
17.40 – 2. vapaat harjoitukset

Su 11.8.

12.30 – Aika-ajot
17.10 – Kilpailu

Ajat Suomen aikoja!

Pistetilanne 5/6 osakilpailua

1) Jamie Chadwick (GBR) 98
2) Beitske Visser (NED) 85
3) Marta Garcia (ESP) 62
4) Alice Powell (GBR) 51
5) Fabienne Wohlwend (LIE) 41
6) Emma Kimiläinen 35
7) Miki Koyama (JPN) 30
8) Sarah Moore (GBR) 23
9) Tasmin Pepper (RSA) 22
10) Vicky Piria (ITA) 16

Lue lisää! Kimiläinen siteerasi voiton huumassa klassikkosanontaa – “Aivan kuten Suomessa sanomme…” (21.7.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com