Näkökulma: FIA:n Hall of Fame kokoontuu, onko Alen joulukuussa Pietarissa?

26.11.2018 / 18:48
Fiatin mainosjulisteessa aikoinaan Markku Alenia juhlittiin maailmanmestarina (Kuva: Jarno Saari).

[ A- ] / [ A+ ]

Sandro Munari ja Markku Alen, rallin maailmanmestareita vai ei? Moni vastaa kyllä, useat tahot ovat tämän ikuisuuskysymyksen äärellä epävarmoja kannastaan, mutta FIA:n ja rallin MM-sarjan ehdoton kanta on edelleen ei.

Rallin MM-sarja käynnistyi vuonna 1973, mutta ensimmäiset neljä kautta MM-sarjassa kilpailtiin vain autonvalmistajien maailmanmestaruudesta. Vuosina 1977 ja 1978 autonvalmistajien MM-sarjan rinnalle kuljettajat saivat oman “taistelukenttänsä”, joka virallisesti kantoi nimeä FIA Cup for Drivers eli vapaasti suomennettuna FIA Cup kuljettajille.

Vuonna 1977 FIA Cupin mestariksi kruunattiin italialainen Sandro Munari ja vuotta myöhemmin Markku Alen. Kahden FIA Cupin jälkeen rallin MM-sarjassa siirryttiin vuonna 1979 kilpailemaan myös virallisesta kuljettajien maailmanmestaruudesta ja ensimmäisenä tuon tittelin pokkasi ruotsalainen Björn Waldegård. Ensimmäinen suomalainen rallin maailmanmestari puolestaan oli Ari Vatanen, joka valloitti MM-sarjan kuninkuuden vuonna 1981.

Tässä kohtaa voidaankin nostaa esiin jälleen kerran se ikuisuuskysymys, eli ovatko Munari ja Alen rallin maailmanmestareita vai ei? Vaikka gallup-tuloksia ei aiheen tiimoilta olekaan olemassa, niin rallifaneista ympäri maailman suurin osa varmasti vastaisi, että ovat. Suosittu vapaan sisällön tietosanakirja internetissä, Wikipedia, listaa sekä Munarin, että Alenin rallin maailmanmestareiksi, mutta esimerkiksi MM-sarjan virallisilla verkkosivuilla maailmanmestarit luetellaan vain Waldegårdista eteenpäin.

Vajaa vuosi sitten autourheilun kansainvälinen liitto FIA avasi Hall of Fame -kunniagallerian ja sen ensimmäiset valinnat kohdistuivat Formula 1:n maailmanmestareihin, joita tilaisuudessa kunniagalleriaan nimettiin 33 kappaletta, aina Giuseppe Farinasta Lewis Hamiltoniin. Juhlapuheessaan FIA:n presidentti Jean Todt korosti, että jatkossa FIA:n omaan kunniagalleriaan tullaan nostamaan mestareita myös muista autourheilun lajeista ja että autourheilun kuninkuusluokkana pidettävä Formula 1 oli tällä tiellä siis vasta ensimmäinen etappi.

– Tällä tavoin juhlimme kaikkia FIA:n mestareita, jotka ovat tehneet ja jotka edelleen tekevät moottoriurheilun historiasta niin rikasta ja innostavaa, Todt korosti.

Kun FIA viime vuonna uuden Hall of Fame -projektinsa esitteli ja julkisti ensimmäiset valintansa, ei asiasta etukäteen juurikaan suuremmin julkisuuteen huudeltu. Sama tilanne on ollut myös tänä vuonna, mutta UrheiluUutiset.comin saamien tietojen mukaan autourheilun lajeista ralli olisi seuraavana estradilla ja sen ensimmäiset Hall of Fame -valinnat julkaistaneen Pietarissa, Venäjällä ensi viikolla, kun FIA muun muassa kokoustaa siellä, sekä järjestää vuosittaisen palkintogaalansa.

Mikäli FIA jatkaa viime vuonna käynnistämää linjaansa, eli Hall Of Fame -valinnat kohdistuvat vain lajin maailmanmestareihin, niin mielenkiintoista tulee olemaan se, ovatko Munari ja Alen paikalla tilaisuudessa. Sillä nyt jos koskaan FIA:lla olisi erinomainen mahdollisuus poistaa tämä turhaakin turhempi ikuisuuskysymys rallin MM-sarjan ympäriltä ja julistaa sekä Munari, että Alen virallisesti rallin maailmanmestareiksi. Sen molemmat olisivat ehdottomasti ansainneet, se ei todellakaan tässä kohtaa olisi keneltäkään mistään pois ja rallin MM-sarjan hienosta historiasta tehtäisiin selkeämpi ja sitä kautta helpommin arvostettava ja lähestyttävä.

Alen on yksi rallimaailman ehdottomasti suurimpia legendoja ja Suomen lisäksi etenkin Italiassa “Mr. Maximum Attack” on edelleen erittäin suosittu supertähti. Alen voitti urallaan 19 MM-rallia, mikä on edelleen kaikkien aikojen tilastossa yhdeksänneksi kovin noteeraus, vaikka viimeiset parikymmentä vuotta osakilpailujen määrä on ollut huomattavasti suurempi kuin mitä Alenin aktiivivuosina. Palkintosijoituksia (56) Alenilla on kautta aikojen kahdeksanneksi eniten.

Alen on valittu Kangasalalla sijaitsevan rallin oman Hall of Fame -kunniagallerian jäseneksi.

Markku Alen, 67

129 MM-rallia
19 voittoa, 56 palkintosijoitusta
FIA Cupin mestari 1978
MM-hopeaa 1986 ja 1988
MM-pronssia 1979, 1983, 1984 ja 1987
6 Suomen MM-rallin voittoa
5 Portugalin MM-rallin voittoa
2 Korsikan MM-rallin voittoa

Sandro Munari, 78

36 MM-rallia
7 voittoa, 14 palkintosijoitusta
FIA Cupin mestari 1977

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit