Näkökulma: Hyundain toiminnassa olemassa hurjat riskit

24.6.2017 / 07:54
Thierry Neuville kilpaili Ypres-rallissa Hyundain i20 R5 -autolla (Kuva: Hyundai Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Thierry Neuvillen ulosajo Ypres-rallissa alle viikko ennen Puolan MM-rallia pisti miettimään, että pelaako Hyundai Motorsport toiminnassaan liian kovilla riskeillä. Tallin ehdottoman ykköstähden mahdollinen loukkaantuminen ja poisjäänti MM-sarjan osakilpailusta olisi ollut Hyundaille ehdottomasti suuri katastrofi.

Autourheilussa riskit ovat tottakai aina olemassa, ajetaan sitten MM-rallia, testejä, tai Ypres-rallin tyylistä rallia, joka Thierry Neuvillen kohdalla on vain ja ainoastaan osa Hyundain markkintointistrategiaa. MM-sarjan tämän hetkisen pistekakkosen osallistuminen kotiralliinsa on parasta mainosta Hyundaille ja sen tavoitteille luoda R5-luokan kalustolle suurempia markkinoita Euroopassa.

On selvää, että kuljettajalle mahdollisuus kilpailla kotimaassaan kotiyleisönsä edessä on aina suuri asia. Mutta jos puntariin laitetaan uran ensimmäinen rallin maailmanmestaruus ja yksittäisen kotirallin voittopokaali, niin luulisi sen maailmanmestaruuden eteen tehtävän kaikki mahdollinen ja se käsittää myös turhien riskien välttämisen. Maailmanmestaruudesta ajavan kuljettajan sopimukseen olettaisi kuuluvan vain ja ainoastaan MM-sarjan osakilpailut, testityö, sekä iso määrä erilaisia PR-tehtäviä.

Voisitteko kuvitella, että esimerkiksi Valtteri Bottas tai Kimi Räikkönen ajaisi F1-sarjan osakilpailujen välissä vaikkapa Silverstonen radalla kisaa pienemmillä formuloilla?

Ja pitää tottakai myös muistaa, että vieläkin tärkeämpää kuin Neuvillen taistelu kuljettajien maailmanmestaruudesta, niin Hyundaille on menestyminen autonvalmistajien MM-sarjassa. Siinä Hyundai käy mestaruustaistelua parhaillaan M-Sportia vastaan ja kyllä, Neuvillen MM-pisteet siinä taistelussa ovat tottakai erittäin arvokkaat, onhan kyseessä tallin ehdoton ykköskuljettaja.

“Palvelee vain palkanmaksajan, eli Hyundain markkinointityötä”

Aiemmin keväällä Hayden Paddon oli samassa tilanteessa kuin Neuville nyt, eli ajoi pienempää rallia Hyundain R5-luokan autolla. Vaikka Paddonin osalta kuluva kausi onkin mennyt enemmän ja vähemmän penkin alle, niin siitäkin huolimatta myös Paddonin “uhraamista” kovia riskejä sisältävään markkinointityöhön on pakko pitää varsin outona ratkaisuna. Paddon kun kilpaili Sanremo-rallissa vain viikkoa ennen Korsikan MM-rallia. Viime kaudella tätä samaa työtä pienemmissä kisoissa Hyundaille teki tallin sen hetkinen testikuljettaja Kevin Abbring.

Sen jälkeen, kun Hyundai tuli nykyisessä muodossaan mukaan rallin MM-sarjaan vuonna 2014, on tallin toiminta tuonut koko sarjaan ison piristysruiskeen ja tallin nousujohteista kehitystä on ollut hienoa seurata. Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei olekaan pyrkiä arvostelemaan tallin toimintaa, tai nousta asioista paremmin tietävien ja asioista päättävien henkilöiden yläpuolelle.

Kuten tuli alussa todettua, niin näinkin kovien riskien ottaminen pistää vain miettimään, että onko Hyundain toiminta täysin loppuun asti mietitty. Testaaminen tottakai kuuluu rallin MM-sarjan kuljettajien työtehtäviin, se on selvää ja siinäkin on aina riskit olemassa. Monet varmasti muistavat kuinka Hyundain Dani Sordo ajoi vuosi sitten Suomen MM-rallin testeissä ulos, loukkaantui ja joutui jättämään Keski-Suomen sorasirkuksen väliin.

Heinäkuussa ajettavan Autoglym-rallin osalta on liikkunut huhuja, että mm. Toyota Gazoo Racing harkitsee ralliin osallistumista. Tämä on kuitenkin täysin eri asia, koska kyseinen kilpailu olisi Tommi Mäkisen johtamalle tallille hyödyllistä testiä ennen Suomen MM-rallia. Sen sijaan Neuvillen osallistuminen Ypres-rallin tapaisiin kilpailuihin ei-WRC-kalustolla ei palvele Hyundaita MM-sarjan suhteen millään muotoa.

Se palvelee vain palkanmaksajan, eli Hyundain markkinointityötä. Ja liian suurella riskillä ajatellen sitä Hyundain päätavoitetta, eli MM-sarjassa menestymistä.

Puolan MM-ralli käynnistyy torstaina 29. kesäkuuta.

Lue myös! Ypres-ralli: Neuville ajoi ulos ja keskeytti johtopaikalta – Video! (24.6.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit