Näkökulma: Surkea tv-lähetys pilasi uuden sarjan historiallisen avauksen

29.6.2019 / 20:24
Titans RX on uusi kansainvälinen rallicross-sarja (Kuva: MJP Promotions).

[ A- ] / [ A+ ]

Uuden rallicross-sarjan historiallinen ensimmäinen kilpailupäivä toimi radalla, mutta ei sen ulkopuolella. Mikä tuotantoyhtiö Titans RX -sarjan avausosakilpailun tv-tuotannosta sitten vastaakaan, ei näillä näytöillä pitäisi olla missään tekemisissä korkeatasoisen urheilusarjan ja varsinkaan mediajätti Eurosportin kanssa.

Uuden Titans RX -sarjan organisaatio oli tehnyt hienoa työtä pienessä ajassa ja saanut kasaan niin onnistuneen uuden rallicross-auton, kuin myös kovatasoisen ja mielenkiintoisen kuljettajakattauksen. Uuden sarjan markkinointi läpi talven ja kevään ajan oli ollut etenkin sosiaalisessa mediassa vilkasta ja kauden avaus Ranskan Essayssa tänä viikonloppuna olikin autourheilun ystävien keskuudessa odotettu tapahtuma.

Koska Essay ei varsinaisesti paikkana mikään yleisömagneetti olekaan ja varsinkin, kun kyseessä on uuden sarjan avausosakilpailu, niin tässä kohtaa suoran kuvan lähettäminen paikan päältä maailmalle television, tietokoneen ja mobiililaitteiden välityksellä oli ensiarvoisen tärkeää. Niin tärkeää, että siihen olisi olettanut satsattavan runsaasti voimavaroja ennen kauden avausviikonloppua.

Eurosport on ehdottomasti penkkiurheilijoille mediaosaaja, joka tiedetään ja jonka laatuun luotetaan. Titans RX -sarja olikin saanut solmittua tv-sopimuksen Eurosportin kanssa ja tämä takasi suorat lähetykset niin Eurosportin normaalin tv-kanavan, kuin myös mobiililaitteissa toimivan Eurosport Playerin kautta. Odotukset olivatkin siis kotisohvilla suuret, mutta tv-lähetyksestä muodostui lopulta uuden sarjan ensimmäisen kilpailupäivän todellinen murheenkryyni.

Ensinnäkin kun lataa ensimmäisen kilpailupäivän aamuna seitsemällä eurolla sarjan toimesta ennakkoon paljon mainostetun Eurosport Playerin kännykkäänsä, niin ei odottaisi tunnin päästä huomaavan, että sarja lähettääkin samaa kuvayhteyttä YouTuben kautta ilmaiseksi. Kaiken lisäksi siinä missä läpi lauantain Eurosport Playerissa äänet eivät toimineet oikeastaan missään vaiheessa kunnolla, niin YouTuben puolella toimi.

Rallicrossin MM-sarjassa maksavia asiakkaita on ajateltu siinä mielessä paremmin, että alkuerät näkyvät ilmaiseksi YouTubessa, mutta semifinaalit ja finaali vain niiltä kanavilta, joilla on sopimus. Suomessa MM-sarjaa seurataan Viasatin kautta ja maksullisena. Lauantain aikana kävi mielessä, että ehkä Titans RX menee tässä kohtaa samoja latuja pitkin MM-sarjan kanssa ja semifinaaleista eteenpäin YouTube-lähetykset päättyvät. Vaan ei. Itse päätin sulkea maksullisen Eurosport Playerin semifinaalien aikaan, kun selostusta ei kuulunut, mutta YouTubessa kuului.

Ja mitä sitten tulee tv-lähetyksen tasoon, niin peruskoulun arvosteluasteikkoa nelosesta kymppiin käyttämällä en tässä kohtaa pysty antamaan edes nelosta, vaan löisin paperiin punaisen leiman “hylätty”. Surkeaa, umpisurkeaa! En tiedä mikä tuotantoyhtiö lähetyksestä vastasi, mutta surkeaa se oli. Kameroita oli aivan liian vähän, ne olivat kaikki eritasoisia ja vahva vaikutelma päivän annista oli se, että käytännössä mitään ei tekniikan osalta oltu testattu etukäteen.

Ja jos edellä mainitut asiat pettivät, niin samaa voidaan sanoa myös siitä tv-lähetysten ykköstekijästä, ohjaajasta. Ohjaustyöskentely kulki lähdöstä toiseen saman kaavan mukaisesti, eli pääasiassa seurannassa oli kärkiauto ja kameravaihdot tapahtuivat koko ajan saman sapluunan mukaan. Lähetys ei niin sanotusti elänyt tapahtumien mukaan ja useita tilanteita, jotka jo kotisohvalla pystyi ennakoimaan, jäi näkemättä.

Yhtenä monista esimerkeistä voidaan esiin nostaa toinen semifinaalilähtö. Jerome Grosset-Janin oli kärkipaikalla karannut jo kauas, mutta ranskalaisen takana kolme kuljettajaa kävivät sijoilla kaksi, kolme ja neljä kovaa taistelua kahdesta viimeisestä finaalipaikasta. Tuossa taistelussa erityisesti kovin vääntö käytiin kolmantena ja neljäntenä olleiden Hayden Paddonin, sekä rallicrossin MM-sarjan pistekärjen Timmy Hansenin välillä. Harmi vain, että tästä taistelusta ei jäänyt katsojalle juurikaan mitään käteen, kun ohjaaja päätti pitää kamerat tiukasti kiinni johtavassa Grosset-Janinissa. Kun kaikki autot olivat ruutulipun ohittaneet, yksikään tv-katsoja ei varmasti tiennyt oliko esimerkiksi Hansen noussut kolmanneksi ja finaaliin.

Auton sisällä olevat kamerat ovat autourheilussa jo vanha keksintö ja niiden tekniikka on varsinkin 2010-luvulla kehittynyt valtavasti. Tästä kehityksestä tosin ei nähty pihaustakaan Titans RX -avauksessa, koska jonkun “nerokkaasta” ideasta johtuen kaikki kamerat oli autoissa käännetty kuljettajan kasvoihin päin ja kun näitä sisäkameroita sitten käytettiin, niin niitä käytettiin yhden kilpailulähdön aikana aivan liian monta kertaa. Samaan aikaan, kun radalla taistellaan sijoituksista, niin minua ei ainakaan kiinnosta kuljettajan ilmeet auton kabiinin sisällä.

Ja kun sekavaan tv-lähetykseen yhdistetään ruudussa huonosti näkyneet tulosseurannat, sekä lähtöjen jälkeiset tulokset, joista muun muassa finaalin lopputuloksia ei ruudussa näkynyt koskaan, niin tv-katsojalle avauskilpailun seuraaminen oli todellista tuskaa. Harmi, koska kuten alussa tuli todettua, niin radalla uuden sarjan ensimmäinen kilpailupäivä toimi, selostaja ja varikkotoimittaja (sen mitä heitä kuuli) olivat erinomaisia ja Ari Vatanen kommentaattorina (sen mitä häntä kuuli) klassisella rallienglannilla varustettuna oiva valinta.

Essayssa ajetaan toinen kilpailupäivä huomenna sunnuntaina. Vaikka tv-tuotannon osalta lauantai-ilta ja tuleva yö tehtäisiin ahkerasti töitä sen eteen, että lähetys olisi sunnuntaina parempi, niin vaikea uskoa, että kovinkaan suurta parannusta saadaan aikaan. Aina kun tehdään jotain uutta, niin kärsivällisyyttä pitää toki olla ja antaa aikaa. Näissä asioissa, kun eletään kuitenkin jo vuotta 2019, niin en näe kuitenkaan mitään muuta syytä epäonnistumiselle kuin tuotantoyhtiön surkean tason tai vaihtoehtoisesti huonon valmistautumisen. Koska faktaa on, että esimerkiksi useampi suomalainen alan oppilaitos opiskelijoiden toimesta olisi tänään pystynyt parempaan.

Toivon mukaan heinäkuun lopulla Englannin Lydden Hillissä tv-tuotanto on saatu samalle tasolle radan tapahtumien kanssa. Eurosport kun tuskin sekään katselee lauantain kaltaista pelleilyä liian kauan.

Lue myös! Heikkinen titaanien titaani Ranskassa – MM-pistejohtaja jäi ulos finaalista (28.6.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit